Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Davida Šmehlíka

Co zaujalo Davida Šmehlíka

Články Různé

Dnešní várku zajímavostí z dění okolo webu nabízí entrepreneur a technologický nadšenec David Šmehlík, majitel social media agentury Fleveo. Zaujaly ho novinky na Facebooku, změny na trhu prohlížečů, nový App Store, pád Skype, stav Google, velká akvizice na českém trhu a také jedna, intenzivně očekávaná, filmová novinka.

O autorovi: David Šmehlík žije děním na (nejen) českém internetu, šéfuje vývojářům a copywriterům ve Fleveu, psal pro 30minut.cz, miluje nové technologické hračky a věří v budoucnost sociálních sítí. Již několik let se podílí na organizaci konference Junior Internet, která pomáhá mladým internetovým nadšencům prorazit se svými projekty. Najdete ho na Twitteru, na LinkedIn či na jeho osobním blogu.

Facebook představil novou podobu stránek, ne na dlouho

Ti z vás, kteří sledují dění okolo aktuálně největší světové sociální sítě Facebook, jistě zaznamenali zprávu o tom, že Facebook připravuje velké množství změn, ať už po stránce vizuální, či z pohledu funkcionality. V prosinci se ovšem Facebooku povedl husarský kousek – na několik málo hodin se objevily předem neavizované změny v chování Pages. Bohužel, i mistr tesař se někdy utne – plošné nasazení všech změn způsobilo pád celé sítě na několik hodin.

Firefox si došlápl na Internet Explorer, co na to Microsoft?

Analytická skupina StatCounter přišla v lednu tohoto roku s informací, že “alternativní” prohlížeč Mozilla Firefox porazil v Evropě Internet Explorer od Microsoftu. Ten se dle všeho v těchto dnech připravuje na spuštění promo programu pro Internet Explorer 9, který by měl uživatelům i autorům stránek přinést několik zásadních vylepšení.

Po stránce UI se vývojáři očividně snažili přiblížit vzhledu dalšího alternativního prohlížeče, Google Chrome. Minimalističnost je tím správným slovem vystihujícím nový vzhled “íéčka”. A co dále? Akcelerace pomocí GPU vaší grafické karty, zabudovaný správce stahování, podpora pro HTML 5, CSS 3 a vylepšená podpora pro SVG, to jsou jen některé z novinek, se kterými nové IE nastupuje.

Pro vývojáře je asi nejzajímavější zprávou příchod tzv. “Nástroje pro vývojáře”, který se snaží přiblížit dobře známému Firebugu používanému právě v prohlížečích Firefox. Uvidíme, jak tenhle souboj dopadne…

Google spustil v ČR reklamu na Chrome

A nyní ještě jednou ze světa internetových prohlížečů – internetový gigant Google, který je ČR znám především jako poskytovatel vyhledávání a freemailu Gmail, spustil masivní kampaň na podporu vlastního prohlížeče Google Chrome. Velmi zajímavě zpracovaná reklama vzbudila během několika málo dní velký ohlas především na Twitteru a blozích. Že by reakce na nepříznivá čísla?

Apple App Store pro Mac

Již několik měsíců se šeptalo o tom, že se Apple chystá spustit App Store pro Mac OS X. Po fenomenálním úspěchu App Store pro iPhone/iPad byla nastavena velmi vysoká očekávání. A teď, když k tomu došlo, se uživatelé cítí spíše zklamáni. Spousta problémů týkajících se nemožnosti updatovat již jednou zakoupené aplikace, neexistující trial/beta/demo verze produktů, nepřímý support ze strany výrobců SW a samozřejmě existence developer guides pro vývojáře, kteří by měli zájem přidat své dílo do “storu”. Nu což, doufejme, že se k tomu Apple postaví jako k reálnému problému a přijde s “nápravou”.

Jaký byl rok 2010 pro “velkého bratra”?

Na Techcrunchi jsem narazil na zajímavý článek s názvem “Can Google Get Its Mojo Back?”. Jeho autor se snažil vcelku objektivně zhodnotit kroky, které provázely jednu z největších technologických firem světa v průběhu minulého roku. Dle jeho názoru se Google dostal do situace, kdy byrokratické procesy postupně likvidují dříve vysokou kvalitu vytvářených produktů.

Z celosvětových statistik je dobře vidět, že Google ztrácí část tržního podílu na poli vyhledávání, a to především díky “svěžímu větru”, který s sebou přinesl vyhledávač Bing od Microsoftu. Mimo to je velmi dobře známo, že někteří “core” vývojáři firmu již opustili a utekli do nově vznikajících startupů a podobně zaměřených vývojářských firem (např. Facebook). Bude zajímavé sledovat, jaké novinky nám “velký bratr” přinese tento rok.

Skype narazil na nedostatky v technickém řešení P2P komunikace

Těsně před koncem roku 2010 se začalo velmi hlasitě spekulovat o budoucnosti společnosti Skype, která nabízí stejnojmenný komunikační nástroj pro voice/video/text komunikaci. Té se těsně před vánočními svátky přihodila velmi nepříjemná situace, která vyvrcholila v několikahodinový výpadek celé služby.

Podle vedení společnosti je na vině zvolená architektura komunikace, kdy některé počítače ve světě přebírají funkcionalitu tzv. Super-Nodes, a stávají se tak “ústřednami” pro ostatní uživatele s limitacemi typu NAT či umístění za firewallem. Vedení Skype připustilo, že k podobným výpadkům může dojít znovu, a nyní pracuje na úpravě samotné architektury.

Pro společnost se ovšem jedná o velký problém hlavně důvodu chystaného IPO (vstupu na volný akciový trh). V tuto chvíli bohužel služba ztratila velkou část důvěry především v řadách platících klientů, kteří podobné výpadky z pochopitelných důvodů odmítají akceptovat.

Spanilá jízda Ataxa

Není tomu tak dlouho, co se na internetu objevila zpráva, ve které Ataxo představilo svůj poslední SW produkt – Ataxo Social Insider. Jedná se o nástroj pro monitoring sociálních sítí na základě vybraných klíčových slov – první svého druhu v ČR.

O jen několik málo měsíců poté, v prosinci roku 2010, se začala kuloáry šířit informace o tom, že polský investiční fond Garvest odkoupil zbytek podílu původně čistě české internetové společnosti, která v tuto chvíli operuje v několika zemích Střední Evropy.

No a nyní, uprostřed psaní tohoto článku, jsem narazil na informace o tom, že jeden z největších lokálních hráčů v oblasti internetových konzultací a PPC reklamy, společnost H1.cz, byla koupena právě Ataxem. Kdo je další na řadě?

Celebrita jak cyp

Snad každý, kdo se aktivně pohybuje na českém webu, jistě narazil na informaci, že se chystá něco opravdu velikého – Mgr. Radovan Kaluža, autor úspěšného blogu, spolumajitel diskutované webhostingové společnosti Banán.cz a tvůrce nových, nekonvenčních pravidel českého pravopisu, připravuje dokumentární film o své osobě. Jak sám Radovan píše na Facebook page věnované právě tomuto počinu: “Bude ten film fajný, mno ni?”

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
5 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Šimon V.

Dobrých komedií, kde se hlavní klaun vyskytuje v růžových dupačkách, není nikdy dost!

jarda

@zdrojak: Namet k zamysleni – neuvazovali jste o nofollow linkovani individuii typu Kalluža? Jeho strategie vzbudit jakymkoliv zpusobem pozornost a ziskat tak backlinky se mu zjevne vyplaci. Google nerozlisuje jestli se o nem a jeho bananu pise pozitivne ci negativne – dotaz na ‚webhosting‘ na ceskem googlu ukazuje
banan na 4. miste …

Mozna je chytrejsi, nez si nekteri myslite …. :)

Martin Malý

Uvažovali. Stručná odpověď je „nebudeme to dělat“, ale téma je to zajímavé, tak se o něm někdy rozepíšu podrobněji, díky za námět.

František Kučera

Zkus si zadat do Googlu link:píčus.cz* – myslím, že i kdyby je Root blokoval, přidával nofollow, vůbec je to nevytrhne.

*) Skutečnou doménu nelze zadat – viz: Váš příspěvek byl vyhodnocen jak spam (v textu byla použita zakázaná slova) a nebude přijat. Pokud se domníváte, že zadáváte regulérní příspěvek, pošlete nám ho prosím e-mailem do redakce.

jyyna

stejné reklamy na chrome jsou i v londýnském metru

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.