Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Internet of Things – sledujeme teplotu piva

Internet of Things – sledujeme teplotu piva

Články Různé

V životě geeka je mnoho důležitých věcí. Počítač, starající se osoba ženského pohlaví, která dohlédne na pravidelnou výměnu prádla, žertovné algoritmické úlohy, seriály a pivo. Zařízení, které si dále popíšeme, umožňuje sledovat online teplotu piva, které zrovna pijeme, tak aby ostatní geeci věděli, zda si mají k pivu přinést ohřívaček nebo chlaďák.

Nálepky:

První díl naleznete pod názvem Internet of Things.

Vše, co budeme potřebovat, najdete v setu FEZ Ultimate Kit.

FEZ Panda II

FEZ Panda II je Arduino-like deska s podporou .NET Micro Framework. Oproti deskám Arduino má výrazně vyšší výkon a obsahuje navíc další piny pro připojení většího množství periferií, např. barevného dotykového displeje nebo slot pro mikro-SD kartu.

Zdroj obrázku: GHI Elektronics

FEZ Connect Shield

FEZ Connect Shield rozšiřuje desku FEZ Panda II o připojení k internetu, vyvedení některých pinů na 3-pin konektory, zálohovací kondenzátor pro vnitřní hodiny, konektory pro serva a další.

Rozhraní Ethernet využívá čip WIZnet W5100 připojený přes SPI. Knihovny potřebné pro práci s tímto Ethernet rozhraním najdete v GHIElectronics.NETMF.W5100.dll, GHIElectronics.NETMF.W5100.Dhcp.dll a GHIElectronics.NETMF.W5100.Http.dll. Tyto knihovny obsahují běžné objekty pro práci se sítí, např. HttpWebRequest, ale jsou specifické pro daný čip. Pokud použijete jiné knihovny, tak nebude síťová komunikace fungovat.

FEZ Touch

FEZ Touch je barevný dotykový displej o úhlopříčce 2,4 palce o rozlišení 240×320 bodů s barevnou hloubkou 16-bit. Tento displej je určen pro málo výkonné desky, takže nepočítejte s podporou WPF, jako u výkonnějších desek FEZ Cobra, FEZ Spider, FEZ Hydra a dalších. K displeji FEZ Touch je potřeba si stáhnout ovladač. Tento displej můžete samozřejmě nahradit jednoduchým alfanumerickým displejem s řadičem HD44780 (ovladač).

Teplotní sensor

V příkladu používám Thermometer eblock, ke kterému si opět stáhnete ovladač. Ovladač v tomto případě pouze převádí napětí na teplotu. Je v podstatě jedno, jaký teplotní senzor použijete. Připojíte ho k desce podle katalogového listu. Nejlevnější jsou analogové senzory v ceně pár desítek korun. Můžete si samozřejmě pořídit i digitální teplotní senzory připojené přes různé typy sběrnic.

Aplikace

Nejdříve si vytvořte účet a feed na serveru Cosm, kam budeme odesílat teplotu piva. Budete potřebovat feed ID a API Key. Data můžete publikovat v různých formátech – CSV, JSON a XML. Podívejte se na dokument Start using curl, kde se naučíte základy komunikace.

Ukázka výstupu na Cosm.

Vlastní aplikace je velmi jednoduchá. Po doteku na displej se zahájí měření (můžete nahradit tlačítkem). Aplikace nejdříve chvilku čeká na temperování senzoru a teprve pak provede měření. Komunikace se serverem Cosm je velmi jednoduchá. Data se odesílají pomocí metody POST protokolu HTTP ve formátu JSON.

Zařízení je nejprve nutné správně nainstalovat.

A můžeme začít měřit a sbírat data.

Stáhnout si můžete zdrojové kódy aplikace BeerTemperature.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Pobořil

Přemýšlel jsem o aplikaci, která by ukazovala kolik piv je ještě v sudu. Kdyby byla známá hmotnost sudu, tak je to jednoduchá matematika. Jak ale ten sud zvážit? Napadá vás nějaká buď zǎvěsná nebo osobní váha, ze které by šlo dostal hodnotu do nějakého minipočítače?

Martin Hassman

Osobní váhy s USB připojením do počítače běžně existují, tak by to nemusel být problém.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.