Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Jaká byla JSConf.eu 2014

Jaká byla JSConf.eu 2014

Články JavaScript

Podzimní komplement přední světové konference JSConf se odehrál na tradičním místě v Berlíně, tradičním způsobem a za tradičního deště. Co zajímavého bylo k vidění, co se líbilo a co nelíbilo? Dojmy jednotlivce shrnuje tato krátká reportáž.

asd

Hlavní přednáškový sál

Ještě než začneme…

Každoroční největší evropská konference na téma JavaScriptu a přidružených technologií je provařenou záležitostí. Pod palcem ji již šestým rokem drží ten samý tým organizátorů – a je to znát. Profesionální příprava, kvalitní (ale meziročně neměnné) stravování, top technologické vybavení, obdobné publikum. Celosvětová webařská/vývojářská komunita tak dobře ví, co lze od akce očekávat; náhodného kolemjdoucího však může zaskočit jak vysoká cena vstupenky (700€), tak nezvyklý předkonferenční harmonogram (prodej vstupenek ⇒ CFP ⇒ zveřejnění speakerů/programu týden před akcí).

Namísto komplikovaného hledání nových konferenčních prostor volba letos znovu padla na osvědčený Radialsystem V, ve kterém byly krom dvou sálů v přízemí zprovozněny i prostory ve vyšších patrech, používány k relaxaci, diskuzím a obecnému poflakování.

Tradičním rysem konference JSConf.eu je jistá dávka pompéznosti, se kterou jsou chystány přednáškové sály. Loňské světelné kontejnery tak letos nahradil laserový videomapping, který oba dva dny v kuse dodával industriálnímu interiéru dosti technokratický ráz. Ostatní mimopřednáškové „featury“ zůstaly stejné: neomezené jídlo, neomezené pití, tři celovečerní parties.

Berlínská hackerská subkultura staví mj. na slanině a Club Mate

Berlínská hackerská subkultura staví mj. na slanině a Club Mate

Tohle je rovnoprávnost, hošánku

Dlouhodobým trendem, zvolna pronikajícím přes velkou louži až do Evropy je snaha o rovnoměrné zastoupení mužů a žen na akci. A opravdu; velmi solidní počet přednášejících žen je důkazem, že se to daří. Škoda jen, že tohoto výsledku je dosaženo mimo jiné i (neoficiálním) upřednostňováním žen při výběru řečníků; hovořil jsem na toto téma s několika účastníky a zpravidla vyslechl názor, že by u některých přednášek raději jiné téma, než za každou cenu ženu za pultem.

Za zmínku také stojí, že ženy si mohly (na rozdíl od mužů) požádat o oficiální grant na vstupenku a cestovné; k dispozici bylo také několik tzv. Diversity Support Tickets (zaplatím dva lístky; jeden sobě, druhý organizátoři věnují dle svého gusta).

I v publiku meziročně vzrostl počet žen; v rámci diskutabilního „Code of conduct“ se ale naštěstí organizátoři omezili víceméně jen na konstatování „Be awesome to each other“ – a fungovalo to prostě skvěle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přednášky

Přednášelo se opět oba dva víkendové dny ve dvou sálech naráz; nebylo tedy v lidských silách obsáhnout celý program konference. Během několika dnů by ale měly být k dispozici záznamy všech přednášek online. Pro přehled je tu soupis všech přednášek na Lanyrdu, odkaz na YouTube kanál konference a soupis dostupných slajdů.

Témata z technologických konferencí mohou často sloužit coby ukazatele trendů a směrů, kterými se bude tato oblast ubírat. Do této malé tabulky jsem si proto dovolil shrnout některé nedávné i aktuální buzzwordy a počty tématicky souvisejících přednášek:

Téma Počet přednášek
AngularJS 0
ES6/ES7 4
Web Components 2
IoT 3
CoffeeScript a jeho sourozenci 0
JIT a další implementační techniky 4
Crypto 2
NodeJS 3
Web Audio API 3
Webové technologie na mobilních zařízeních 2
Řada přednášek se nebojí polemizovat se zažitými představami

Řada přednášek se nebojí polemizovat se zažitými představami

Následuje výčet přednášek, které mne zaujaly nejvíce:

  • Jake Archibald zahájil konferenci přednáškou o Service Workeru; plánované náhradě za problematickou AppCache. Namísto práce s deklarativním manifestem používá Service Worker programovatelný přístup k problematice cachování, notifikací a synchronizace.
  • Mathias Bynens se dlouhodobě věnuje problematice lokalizace a práci s Unicode; ve své (ne zcela nové) přednášce se soustředil na omezení JavaScriptu při práci s astrálními symboly (surrogates) a popsal novinky v ES6, určené pro práci s těmito omezeními. Mimochodem, nepokoušejte se do redakčního systému Zdrojáku zadat symbol U+1F4A9 PILE OF POO, přijdete o rozepsaný draft.
  • Přednáška Parallel JavaScript od Jaswantha Sreerama představila nová API pro paralelní zpracování dat. Jedná se o triviální rozšíření funkcionálních operátorů polí (map, reduce, filter, …) o jejich paralelní verze (mapPar a podobně): pokud zadaná funkce nemá žádné vedlejší účinky, prohlížeč tuto operaci automaticky paralelizuje. Implementace je kompletní ve Firefoxu Nightly (35) a urychlení je skutečne významné.
  • Neotřelé téma z oblasti žurnalistiky otevřel Michael Donohoe; představoval metodu, pomocí které lze odkazovat (linkovat) na konkrétní místo v HTML stránce, s vysokou granularitou (věta v odstavci) a bez nutnosti používat HTML anchor. Takový odkaz pak funguje, i když dojde třeba ke změnám v textu článku nebo v pořadí odstavců.
  • Tradičním mnohovrstevnatým zážitkem bylo vystoupení Vyacheslava Egorova (V8, Dart) na téma JITu a problémů spojených s kompilací jiných jazyků do JavaScriptu. Jeho slajdy asi nebudou pro náhodného kolemjdoucího zrovna srozumitelné, proto rozhodně doporučuji shlédnutí videozáznamu.
  • Mathias Buus Madsen popsal principy fungování BitTorrentu a představil vlastní implementaci na úrovni NodeJS modulu. Připoměl (a ukázal), že celá Wikipedie je k dispozici ve formě BitTorrentu a že ji lze takto on-demand prohlížet (bez nutnosti stažení všech dat, samosebou). Na závěr představil torrent-mount, fuse modul pro mountování torrentu coby filesystému.
  • Přednáška Got Make? od Roba Ashtona představovala krátký úvod do GNU Make v kontextu hipsterských moderních task runnerů Grunt a Gulp. Ukázala, čím se liší task runner od build systému a že nástroj otestovaný desítkami let používání může mít své kouzlo.
  • Nezvyklé využití FirefoxOS předvedl Jan Jongboom, který z telefonu vydlabal elektroniku a získal tak velmi levné zařízení se dvěma kamerami, wifi, SD kartou, spoustou užitečných senzorů, podporou GSM a hlavně JS API (Gecko). Představil tak dalšího neotřelého účastníka IoT, včetně několika praktických scénářů využití.
  • Přednáška Iliyana Peycheva s JavaScriptem nesouvisela, ale i tak byla velmi užitečná: představila HTTP 2.0 (aka SPDY/4) a QUIC (HTTP over UDP). Novinek je spousta; protokol je binární (zamáváme telnetu), dovoluje multiplexování streamů (jen jedno spojení na stránku) a také mj. server push (důmyslné řešení problematiky slučování více {skriptů,obrázků,stylů,…} do jednoho).
  • Glen Maddern představil vlastní projekt <x-gif> a využil ho jako ukázku (neexistující!) interoperability mezi současnými MVC frameworky a Web Components pomocí Polymeru. Zároveň konstatoval, že Polymer != Web Components a pro jeho potřeby namísto Polymeru bohatě stačí použít jen platform.js.

Závěrem

Konference JSConf.eu je zážitkem z poloviny technologickým a z poloviny společenským. Pokud vás netrápí ohromná cena vstupenky, lze návštěvu rozhodně doporučit: s ohledem na rozmanitá témata přednášek si přijde na své každý, konverzaci lze bez ostychu navázat s řečníky i běžnými účastníky. Na konec ještě přihodím odkazy na svoje fotky z akce a též oficiální galerii na Flickru. Tak zase za rok!

A je to za námi

A je to za námi

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.