Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Kdo způsobí zlom v historii mikroformátů? Microsoft aneb penetrace začíná

Kdo způsobí zlom v historii mikroformátů? Microsoft aneb penetrace začíná

Články Různé

Mikroformáty jsou zajímavá technologie, o které se často hovoří, píše (i na Zdrojáku), ale která ne vždy bývá nakonec implementována. Společnost Microsoft před několika hodinami vydala nástroj, který nejen přidává podporu mikroformátů do nejrozšířenějšího prohlížeče všech dob, ale také do všech prohlížečů podporujících JavaScript. Bude se jednat o historický přelom? Pozor, dnes píšeme SUBJEKTIVNĚ!

Tímto článkem zahajujeme novou rubriku Subjektivně. Jejím cílem je poskytovat našim redaktorům i českým odborníkům prostor pro jejich názory a pohledy na aktuální dění v oblasti webových technologií i na jeho vývoj do budoucna. Jedná se o osobní názory, které se nemusí vždy shodovat s názory redakce. Pokud máte co říct k aktuálnímu dění, pojďte psát Subjektivně.

Nevím, zda jste to zaznamenali, ale Microsoft před několika hodinami vydal Oomph – toolkit pro práci s mikroformáty. Oznámil to včera v mikroformátové konferenci. A já jsem přesvědčen, že se jedná o důležitý zlom v historii mikroformátů a – kdo ví – možná i celého webu.

Proč se jedná o přelomový krok v historii mikroformátů?

Mikroformáty nejsou první (ani poslední) snahou o vložení sémantiky na web. Tou první byl sémantický web, který i po mnoha letech zůstal doménou teoretiků s nulovým praktickým výsledkem. Dalším je RDFa, které sice lze prakticky použít, ale vinou své komplikované syntaxe jím zůstane většina kodérů zcela neoslovena. (Ano, jednoduchost je důležitá věc a u rozšíření technologií na webu patří mezi kritické a prioritní příčiny úspěchu či neúspěchu.)

Další pokusem o vložení sémantiky na web jsou mikroformáty. Nejsou dokonalé, nejsou ani bez chyb, jsou možná bez možnosti velkého rozšiřování do budoucna, ale přesto se dostaly mnohem dál než kdokoliv jiný. Pokud používáte nástroje na práci s nimi, budete na ně narážet dnes a denně. A čas od času je skutečně i k něčemu použijete. (Ano, takhle daleko se žádná z konkurenčních sémantických technologií nedostala!) A to i přesto, že za nimi nestojí žádná velká organizace, ale jen pár nadšenců (včetně bývalého vývojáře Internet Exploreru Tanteka Çelika).

Jedno jim ale chybí

To jediné, co mikroformátům chybí, je podpora velkých hráčů. Kdysi je podporoval WordPress, později Mozilla, loni se přidalo Yahoo a Google (ten druhý zatím spíš jen, aby se jen neřeklo), ale to samotné nestačí. Nyní je začal podporovat i výrobce nejrozšířenějšího prohlížeče na světě: Microsoft.

Co se stalo?

Microsoft uvolnit toolkit, který mj. nabízí dvě důležité věci:

  1. Podporu mikroformátů v Internet Exploreru
  2. Javascriptovou podporu mikroformátů (postavenou na jQuery) pro všechny prohlížeče podporující JavaScript

Jedná se po Mozilla Corporation o druhého výrobce prohlížečů, který podporuje mikroformáty (byť oba dva to dělají nikoliv ve standardní instalaci, ale pomocí rozšíření). Což je signál nejen pro ostatní prohlížeče, aby začaly brát mikroformáty vážně, ale i pro prohlížeč Firefox, který je původně měl již touhle dobou podporovat nativně, ale nakonec to nestihl (resp. nedokázali navrhnout použitelné rozhraní pro běžné uživatele – ostatně to zatím nedokázal nikdo na světě) a odložil na neurčito.

A co přijde?

Teď tu máme dva majoritní prohlížeče, každý z nich se nějak zajímá o podporu mikroformátů, ale ani jeden ji nemá dokončenou a ani jeden z nich netuší, kdy ji ten druhý dokončí. Můj odhad je, že v Internet Exploreru 9 a Firefoxu 4 již plná podpora bude.

Podpora mikroformátů by totiž mohla na webu způsobit revoluci (možná se chcete přít, že nemusí – ano, skutečně nemusí, ale mohla by – to záleží na více faktorech) a oba hráči se právem můžou bát, co by se stalo s podílem prohlížečů na trhu, když by jeden mikroformáty dokázal dostat až na stůl běžného uživatele, zatímco ten druhý by nad nimi teprve bádal ve své laboratoři.

Co to znamená pro webdesignery?

nástrojem Oomph můžete nabídnout mikroformáty všem návštěvníkům vašich stránek. Pravda, většina z nich je zatím asi nedokáže použít, budou leda přemýšlet, co znamená ta zelená ikona v levém horním rohu a možná si jí ani vůbec nevšimnou. Když se na webu objevily RSS, tak rovněž trvalo roky, než lidem došlo, k čemu to je (a i dnes je používá jen ta „zkušenější“ část populace).

Penetrace mikroformátů začala právě dnes. Pár let bude trvat, než uživatelé zjistí, k čemu mikroformáty slouží, pár let bude trvat, než se dostanou nativně do prohlížečů (což jistě umožní pohodlnější práci s nimi, než dnes nabízí Oomph). Ale penetrace začala, nad tím se nedá mávnout rukou.

Mikroformáty se tak z technologie, kterou se nemá cenu příliš zabývat, náhle zařadily mezi technologie, které vám už dnes můžou nabídnout malou konkurenční výhodu. A které (pokud plánujete třeba nějaký startup) můžou sehrát s generací dalších prohlížečů poměrně velkou roli, a které se vyplatí když ne používat, tak alespoň znát.

Seznámit se s nimi můžete na microformats.org, microformats.cz, ve vyšlé knížce nebo v češtině v našem seriálu Kódujme sémanticky s mikroformáty.

Bude Oomph znamenat přelom v historii mikroformátů?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Sládek

Pořád se točíme okolo toho samého. Prohlížeče mikroformáty nepodporují (nebo podporovat začínají a uživatelé netuší co to je) a tak se nevyplatí je implementovat… Já ovšem vidím sílu mikroformátů zcela mimo prohlížeč. Ve výměně dat mezi službami na internetu. Proč?
Vezmu to trošku zeširoka. Běžný uživatel se zcela nezajímá o nové webové technologie. Stačí mu, když se mu zobrazí webová stránka a může si na ní přečíst zajímavý text, popřípadě z ní vytáhnout hledanou informaci. Nemá potřebu zjišťovat, co znamená ta divná zelená ikonka vlevo nahoře (Oomph), nebo jakési RSS. Vážně. Kolik lidí z vašeho okolí aktivně využívá RSS? Dovolím si tvrdit že téměř všichni. Nebo oni snad nepoužívají Seznam, iGoogle a podobné služby, jejichž vypisování obsahu z jiných serverů je samozřejmě založeno na RSS? A teď druhá otázka. Kolik z nich skutečně VÍ že RSS používají? 50%?
Co z toho vyplývá. Pro nás vývojáře je RSS úžasný způsob výměny dat a uživatel o něm vůbec nemusí vědět. Dle mého názoru podobnou věc nyní slibují mikroformáty, ale v mnohem flexibilnější podobě. Nakonec budeme schopni zjistit si z jakékoli stránky spoustu informací za pomoci jednoduchého parseru a předložit je uživateli tak jak my chceme, popřípadě je jinak použít. Jak již záleží jen na naší fantazii a myslím, že ještě uvidíme ohromné množství zajímavých služeb.
Ale v podstatě na žádných zajímavých službách rozšíření mikroformátů nezávisí. Kdy se z mikroformátů stane mainstream? Až je začne Google zohledňovat ve výsledcích svého vyhledávání. Otázka teď zní, kdy a zda vůbec se to stane.

shMoula

presne tak, jen bych spise nez ve vyhledavani videl pole, kde se mikroformaty ujmou opravdu v socialnich sitich – treba dneska je otravne, kdyz po registraci chce sluzba heslo do schranky, aby mohla prolustrovat vsechny kontakty, neni-li nahodou uz nekdo zaregistrovan. vyhodnejsi by bylo projit odkazy (XFN) a nabidnout prislusne vztahy…
dalsi moznost pouziti je popis zbozi…a vyhledani odpovidajiciho kousku (neco jako dnes existujici site heureka, nejlepsi ceny…), jen fungujici samostatne

Viktor

Diky za informace, jenom poznamka ;) vzhledem k mikroformatum bych ocenil i seznam konkretne podporvanych, hCard, hCalendar?

Do budoucna by byl fajn i nejakej srovnavaci clanek, operator, oomph, ? Diky ;)

ondrej

jen pro doplneni Safari ma take plugin
http://microformats.org/wiki/Safari
je tam i napsano ktere mikroformaty tento plugin podporuje

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.