Přejít k navigační liště

Zdroják » Mediafabric 2011: Žurnalistika se vydala směrem „open source“

Mediafabric 2011: Žurnalistika se vydala směrem „open source“

Články Nezařazené ‐

Mediafabric 2011 vidělo přes 250 hostů, kteří se sjeli z pěti kontinentů do Prahy tento víkend k prozkoumání nových ideí na křižovatce žurnalistiky a Open technologie. Jednodenní konference a dvoudenní Hackathon byl organizován českou neziskovou organizací Sourcefabric k propagaci open source nástrojů pro novináře.

Bývalá MI5-agentka  Annie Machon připoměla novinářům, aby uvážili bezpečnost jejich zdrojů s užíváním více telefonů a použitím OpenPGP, zároveň prohlásila, že whistlebloweři nebo-li oznamovatelé také potřebují open source nástroje. Peter Kahler, ředitel rádiové sítě West African Democracy Radio a vítěz letošní ceny Knight-Batten Award, přednesl o 500 % nárůstu návštěvnosti stránek rádia od té doby, co přešli na open source redakční nástroje typu Newscoop a Airtime.

Sarah Hartley z listů The Guardian, Mariano Blejman z Página/12, Luis Manuel Botello z ICFJ, James Breiner z Tsinghua University a David Brewer z Media Helping Media také doporučili médiím pokračovat v technologickém rozvoji současně se zachováním jejich základních hodnot.

“Online média a občanská žurnalistika jsou upozorněním pro tradiční média k přetvoření sebe sama, pro novináře k zopakování o čem je jejich povolání” řekl přednášející na konferenci a šéfredaktor Nepali Times Kunda Dixit. “Potřebujeme posun v paradigma pro dělání žurnalistiky”.

Následoval dvoudenní hackathon pro média. Developeři, softwaroví inženýři a novináři se sešli nad zlepšením existujících platforem přinášející zprávy, včetně RadiaDNS – systému pro hybridní rádiové vysílání a SoundCloud – audio sdílící platformu s více jak 7 miliony uživatelů.

Akce měla mezinárodní pozornost. Byla přenášena na domovské stránce livestream.com a partnery akce byly ReadWriteWeb, European Youth Press, Leaders Vision, Transitions Online, expats.cz, Hackerspace Prague, Mediafun and SoundCloud.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.