Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Opera podporuje WebM

Opera podporuje WebM

Články Webdesign

WebM je formát videa, který podporuje Google a který měl být trumfem v souboji s H.264, a to především licenčními podmínkami. (Před nedávnem ale držitelé práv ke kodeku H.264 oznámili, že tento kodek bude bez poplatků pro aplikace, které jsou dostupné koncovým uživatelům zdarma.) V článku se podíváme na to, jak WebM implementuje prohlížeč Opera.

Úvod

Pravděpodobně jste už četli o HTML5 elementu <video>, a dost možná jste si jej i vyzkoušeli. Tento element umožňuje vkládání videa přímo do stránky bez potřeby přehrávacího pluginu. Pravděpodobně víte i o problémech, které jsou v této oblasti ohledně AV kodeků. Opera a Firefox podporují videokodek Ogg Theora, Safari a nová verze MSIE naopak H.264. Pro tvůrce webů to není ideální situace, protože musí svá videa kódovat a nabízet v různých formátech. Například:

<video controls="controls">
   <source src="theora.ogv" type='video/ogg; codecs="theora, vorbis"'>
   <source src="h264.mp4" type='video/mp4; codecs="avc1.42E01E, mp4a.40.2"'>
   <p><a href="h264.mp4">Download the video</a>.</p>
</video> 

Přichází WebM

Možné řešení je takříkajíc za rohem – Google uvolnil formát WebM a videokodek VP8 pro volné použití se záměrem nabídnout vysoce kvalitní a otevřený kodek napříč platformami a prohlížeči. Veřejně svůj krok oznámil na konferenci 2010 Google I/O

Opera uvolnila nejprve experimentální build prohlížeče, v němž byla podpora WebM. Ve verzi  Opera 10.60 je podpora WebM už zabudována a bude i v dalších verzích. Google mezitím spustil podporu WebM/VP8 na YouTube – nová videa jsou dostupná v tomto formátu.

Detaily formátu WebM

Formát WebM se skládá z videostopy kódované kodekem VP8 a z audiostopy Vorbis, zabalené do kontejneru .webm. Formát je založen na známém mediálním formátu Matroska. WebM nabízí video ve vysoké kvalitě s možností rychlého převíjení.

Nový MIME typ pro tento formát je video/webm; můžete si otestovat jeho podporu v prohlížeči pomocí:

.canPlayType('video/webm; codecs="vorbis,vp8"')

Na místě je podotknout, že změny, které Opera udělala v projektu GStreamer kvůli přehrávání formátu WebM, byly přidány do projektu GStreamer, což by mělo usnadnit přehrávání WebM videa v linuxových desktopových aplikacích.

Ukázky WebM

K použití WebM nepotřebujete znát nic víc než syntaxi HTML5 elementu <video>, pomocí něhož vložíte video do stránek; dál potřebujete už jen video ve správném formátu a informace o kodeku. Například:

<video controls="controls">
   <source src="sunflower.webm" type='video/webm; codecs="vorbis,vp8"'>
   <p><a href="sunflower.webm">Download the video</a>.</p>
</video> 

Výsledek si můžete prohlédnout na naší stránce s ukázkou WebM (měla by fungovat ve všech prohlížečích, které podporují WebM a element  <video>).

Můžete se podívat i na další ukázky:

Podpora WebM v YouTube

Výše jsme se zmínili o tom, že WebM je nyní podporováno serverem YouTube, což znamená, že spousta videí je nyní kromě Flashe a dalších formátů (kvůli podpoře prohlížečů, které neumí element <video>) konvertována právě do WebM. Pokud si chcete nastavit HTML5 formát jako výchozí, můžete si změnit nastavení na stránce http://www.you­tube.com/html5 (pomocí odkazu na konci stránky.)

Pokud budete přehrávat video ve formátu WebM, poznáte to, protože YouTube ukáže u takového videa nápis „HTML5·WEBM“.

Můžete se podívat na ukázky videí HTML5·WEBM od Opera Software:

Vytváření videí ve formátu WebM

Existuje řada komerčních i free nástrojů k vytváření a publikování obsahu ve formátu WebM. Naleznete je na stránkách projektu WebM.

Další odkazy k HTML5 a WebM videu

Tento článek je volným překladem článku Opera supports the WebM video format, vydaného na Dev.Opera. Autorem původního textu je Chris Mills. Překlad vychází s laskavým svolením Opera Software.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alko

Celkove se mi myslenka otevreneho videa v html libi, ale nelibi se mi, ze prohlizec neumi to video pekne zobrazit. Koukal jsem na ukazky v opere 10.62 a projevil se tam flickering (prouzkovany prekreslovani pri rychlejsich scenach). Zda se, ze prohlizec poradne nevyuziva hw graficky karty.

J

jj, je to k hovnu

bobek

V oznameni o ‚uvolneni‘ licence h.264 se nemluvi o nekomercnich aplikacich, ale o aplikacich, ktere jsou zdarma pro koncoveho uzivatele:
<cite>
will continue not to charge royalties for Internet Video that is free to end users (known as “Internet Broadcast AVC Video”)
</cite>
To je docela podstatny rozdil.

dworkin

Neprijde mi jako dobry napad, ze se to automaticky spousti. Nejde tuhle vlastnost vypnout? Aby se to spoustelo az na kliknuti.. Co kdyz to bude nevyzadany, treba spousta reklam. Nebo ani o tom nebudu vedet (nebude to videt) a prehravac bude obsahovat nejakou diru?

jos

tvůrce stránky není zadavatel reklamy / provozovatel reklamního systému, kterýžto dobrým vychováním asi neoplývá

takže to budeme muset řešit adblockem nebo tak něco

dworkin

Jestli to opravdu jeste nejde implicitne stopnout tak je to smutny, ze zrovna Opera, kterou jsem v dobe kdy neexistoval FF pouzival i s volbou nenacitat obrazky na 64kbit pripojeni a ktera ma dnes i volbu pro povoleni animace obrazku zapomnela na lidi kteri neplati pausal ale za data. Asi prijde doba kdy videa budou stejne prirozenou soucasti html stranky jako obrazky, ale i tak se asi budeme divat jen na jedno a ne vsechny najednou (a ve vsech tabech), takze to stopnuti prijde asi co nevidet.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.