Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Reportáž z jOpenSpace 2014

Reportáž z jOpenSpace 2014

Články Různé

Jak dlouho vám trvá, než přečtete třicet zajímavých odborných článků? Mně osobně tak možná půl roku, proto jsem se letos rozhodl jít na to chytřeji a zúčastnit (ne)konference jOpenSpace. V tomto souhrnu bych se s vámi chtěl podělit o své zážitky a poznatky.

Nálepky:

Letošní 6. ročník proběhl ve dnech 17.-19. října v krásném prostředí hotelu Háj v Bílých Karpatech. Během prodlouženého víkendu jsem tam spolu s ostatními vyslechl skoro třicet krátkých vystoupeni (lightling talks) na různá, především vývojářská témata. Podmínkou účasti na této akci je, že každý musí s něčím vystoupit, proto je účast kvalitní a je o čem mluvit i večer u piva. Rád bych se s vámi podělil o myšlenky, témata a technologie, které mě osobně zaujaly nejvíc.

jOpenSpace 2014 - večer u piva

jOpenSpace 2014 – večer u piva

Sobotní program začal Michal Hybášek ze společnosti MoroSystems, povídáním o nástrojích pro code review od firmy Atlassian. Peter Cipov ze společnosti Kerio i Daniel Kolman z firmy Vendavo pak nezávisle na sobě ukázali velice podobnou myšlenku, jak s pomocí generativních (randomizovaných) testů pokrýt velký prostor kombinací vstupních dat v testované úloze. Peter se účastní vyvoje kolaborativního textového editoru COE. Několik uživatelů zde zapisuje současně do jednoho dokumentu, mohou text různě měnit, formátovat či mazat v reálném čase podobně jako v GDocs. Vývojáři pouští testovací roboty, kteří provádí náhodné akce s určitou pravděpodobností. Peter uvedl, že tento přístup objevil mnoho chyb a dnes už nedělají release, dokud novou verzi důkladně několik hodin neprověří roboti. Dan zase ukázal, jak testuje svoji java aplikaci pomocí elegantního generátoru vstupů, napsaného s pomocí knihovny test.check v jazyce Clojure. Knihovna nejenže našla chybu, ale sama zredukovala vstup na minimální délku, kdy test neprochází.

Tomáš Záluský prezentuje na jOpenSpace 2014

Tomáš Záluský prezentuje na jOpenSpace 2014

Velká diskuse se podařila otevřít Zdeňku Henkovi, když mluvil o výuce základů programování pro děti či obecně pro lidi, kteří se vývojem nemají v úmyslu živit. Většina účastníků měla nějakou vlastní zkušenost, protože už sami zkoušeli s programováním seznámit své děti. Padla jména technologií jako Scratch, Code Studio nebo Processing. Z mého pohledu pak debatu “rozsekl” Ladislav Danko, který vedl kroužky programování pro děti a bodem zlomu byla vždy schopnost rozložit úlohu na jednodušší části. Tato schopnost jednoznačně oddělila potenciální programátory od ostatních. Volba konkrétního jazyka či prostředí je proti tomu druhořadá.

Opravdovým hitem sobotního odpoledne byla přednáška Zdeňka Merty o jazyce MUPS a technologii GT. M. Jde o technologii pocházející hluboko z 60.let, na které dodnes běží mnoho bankovních systémů. Zdeněk ukázal, že přestože co do syntaxe je “perl proti němu čitelný”, obsahuje MUPS systém persistentních proměnných (struktur), které splňují postuláty dnešních moderních NoSQL databází.

Konec sobotního programu patřil workshopům. Já jsem se zúčastnil Coding Dojo vedeným Jirkou Pénzešem z Vendava. který pravidelně organizuje pravidelné Coding Dojo v Pracovně. Ostatní byly neméně zajímavé: RaspberryPi, robot Sparky, zátěžové testování databází a webů pomoci technologie SmartMeter nebo rychlý praktický úvod do HazelCastu v organizované Jaromírem Hamalou, který na jeho vývoji pracuje. Večerní diskuse zpříjemnila ochutnávka vín od mísního vinaře, mimo jiné jsme se dozvědeli, že se tamnímu kraji říká “moravské Burgundsko”.

Robot Sparkey

Robot Sparkey

V neděli ráno se vstávalo o něco hůře, ale program stál opět za to. Několik příspěvků bych zařadil do skupiny “zajímavá technologie pohledem java vývojáře”. Lukáš Vlček z RedHatu představil javascriptovou knihovnu Closure Tools slovy “teď máte v javascriptu komfort jako v Javě“. Mluvil např. o zavedení typů přes anotace nebo robustním ošetření vstupu od uživatele. Michal Franc ze společnosti FG Forrest ukázal několik technologií svázaných s NodeJS, které se dají použít i na projekty v jiných jazycích. Knihovna Yeoman je užitečná na vytvoření nového projektu s předpřipraveným obsahem (scaffolding), knihovna Grunt je zase silným nástrojem na sestavení projektu, ne nutně javascriptového. Josef Cacek taktéž z RedHatu představil, jak funguje Java Security Manager a ukázal šikovnou knihovnu Pro-grade, která velmi usnadňuje generování policy souborů.

Na sobotní workshop o HazelCastu navázal Daniel Marek, který ukázal jak, tuto tuto technologii používá na distribuované sdílení klíčú pro platební systémy, kdy servery běží ve dvou geografických lokacích. Někdy je dobré vědět i to, čemu se raději vyhnout, tak by se asi dal charakterizovat příspěvek Davida Ondřicha z firmy Aveco o přepisování uživatelského rozhraní pro systém televizního studia, které mimochodem řídí vysílání např. na ČT. Jan Voráček a Borek Bernard mluvili o svém projektu VersionPress, který si klade za cíl kompletně zachytit stav webových postaveného nad WordPressem do verzovacího systému git. Ten pak umožní daný web verzovat s možností snadného návratu na předchozí verze. Na otázku, jestli se takto dá vrátit i na verzi s nižší verzí WordPressu, odpověděl Honza “ano, jde to, samotné nás překvapilo, jak to pěkně funguje”.

Silné zastoupení měla tradičně společnost Vendavo. Daniel Kvasnička ukázal použití rozhodovacích stromů na klasické úloze trosečníků z Titanicu, Ondřej Nekola na něho navázal a mluvil o tom, jak rozhodovací stromy ve spojení s Map Reduce používá na svém projektu v práci. Martin Bednář předvedl praktickou ukázku No SQL databáze ElasticSearch, i svého CSV pluginu. Jan Horalík upozornil na zajímavou knihu Thinker’s Toolkit. Honza Štěrba opět nezklamal výběrem originálního tématu. Po loňské pekařině letos popsal i naživo předvedl quadcopteru, kterou používá na fotografování ze vzduchu.

Hotel Háj pohledem kamery na quadcoptéře

Hotel Háj pohledem kamery na quadcoptéře

Pro mně osobně byla z nedělního programu nejzajímavější přednáška Jana Novotného ze společnosti FG Forrest, kde mluvil o postupném vývoji architektury systému na sledování provozu na webu, který budou brzy spouštět v novém kabátu. Výstupem jsou “heat mapy”, které ukazují proklikovost jednotlivých grafických prvků na stránce a jsou zajímavým doplňkem ke Google Analytics. Jedním ze základních požadavků uživatele je rychlá odezva i nad miliony sesbíraných dat. Honza poutavě vysvětloval, jak se architektura vyvíjela od klasického backendu s relační databází, přes hybridní “Lambda” architekturu popisovanou v zajímavé knize o Big data principech, až po “Kappa” architekturu, kterou praktikuje známý LinkedIn. Proslýchá se, že Honza bude o tomto tématu mluvit také na jednom z příštích CZJUGů.

Více informací a archiv zvukových záznamů z minulých let, najdete na jopenspace.cz. Už brzo tam budou audio záznamy z letošního roku, zajímavý byl i twitter feed. Pokud vás tato reportáž zaujala, přijeďte příští rok také. Třicet skvělých článků doma za víkend nepřečtete.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.