Přejít k navigační liště

Zdroják » PHP » Tři nové cloudové hostingy z ČR

Tři nové cloudové hostingy z ČR

Články PHP, Různé

Cloudové hostingy začínají pronikat i do slovníku českých hostingových společností. Většinou už pochopily, že „cloud“ není jen jinak nazvaný VPS, a nabízejí čím dál víc „cloudových“ atributů, od hodinového účtování za čas a prostor po plnohodnotná cloudová API. Dnes se podíváme na tři přírůstky…

Cloud, cloud, cloud, cloud, cloud.

Slovo, které v posledních dvou letech prosvištělo po vrcholu hype křivky a usídlilo se ve slovnících PR oddělení, lidí z IT i počítačových publicistů. Ovšem odmítnout cloudové techniky jen proto, že si jimi kdekdo vycpává tiskové zprávy, by bylo krátkozraké. Pojďme se tedy podívat, co se v tomto směru odehrálo v České republice – alespoň na úrovni dostupné běžným zákazníkům.

Kromě Virtualmasteru, o kterém jsme už psali, a který bere koncepci „hostingu jako služby“ velmi vážně (včetně implementace Deltacloud API, který umožňuje ovládat hosting programově) se objevilo i několik dalších služeb, ať už od nováčků na trhu, nebo od ostřílených matadorů.

BeeScale

BeeScale je hosting postavený na podobných principech jako Virtualmaster – tedy VPS účtované po kvantech prostoru, přenosu a strojového času. I BeeScale implementuje Deltacloud API a obě služby jsou si v tomto ohledu podobné. Na druhou stranu není BeeScale zaměřené tak „komunitně“ jako Virtualmaster, nenabízí třeba možnost sdílení připravených šablon (diskových obrazů). Jste odkázáni na „předpřipravené holé instalace“.

U BeeScale naleznete zajímavou funkci – totiž „oddělení virtuálního disku od virtuálního stroje“. Při zakládání virtuálu je disk vytvořen jako samostatná entita, nezávislá na virtuálu. Můžete disk tedy odmountovat, zrušit virtuální hosting a nechat si disk v záloze, připravený k připojení k jinému hostingu. Můžete si vytvořit i prázdný virtuální disk a přimountovat jej k hostingu jako např. datové úložiště.

Kuriozitou, která stojí za zmínku, je použití „virtuální měny“, kreditů, za které si „kupujete“ služby. Ceník služeb není v korunách ani v jiné měně, je v kreditech, které jsou zde nazývány HNY. Jeden HNY je za cenu 0,5 – 1 Kč, v závislosti na objemu nákupu (pokud nakoupíte HNY za 10 000 Kč, vyjde vás jeden na padesát haléřů) – ovšem tato nabídka je prezentována jako „akce, která platí do odvolání“. Je to obdoba „bonusů“, kdy například zaplacením kreditu v určité výši dostanete procenta z této částky navíc.

Autor si na tomto místě neodpustí zmínku o tom, že kreditový systém s přepočtem na HNY je asi dobrý marketingový tah (lze prezentovat, že 1HNY je „již od 50 hal.“), ale jemu osobně připadá méně přehledný, než jasný ceník v Kč.

Služby jsou bezproblémové, nastavení jednoduché – v podstatě se nijak neliší od jiných PaaS / VPS. V nabídce je standardní sestava 32– i 64bitových distribucí Linuxu.

Virtualmaster má v BeeScale tedy poměrně zdatného protivníka, ovšem cíleného do poněkud odlišného zákaznického segmentu – víc na firemní klientelu, zatímco VM se zaměřuje spíš na prototyping.

PHP cloudy

Model Heroku / AppEngine, tedy cloudový hosting s přístupem „hotový webový server, o který se nemusíte starat, věnujete se pouze aplikaci“ se dostal i do ČR. Ukážeme si dva takové hostingy (čímž rozhodně netvrdíme, že jich víc nemůže být, jen o nich nevíme – proto vyzýváme: Provozujete nějaký takový? Dejte nám o tom vědět!)

Hostingy vycházejí z modelu zahraničních služeb jako PagodaBox a PHPFog. Nabízí LAMP hosting s nastavenými parametry, uživatel si pouze nahraje PHP skripty a data (podobně jako na běžném sdíleném hostingu). Rozdíl mezi sdíleným hostingem a takovouto službou je opět především v možnosti škálování a v účtování za skutečně spotřebované prostředky.

V jedné věci se ale obě testované české variace zásadně liší: připomínají model „sdíleného hostingu“ jak z roku 1999, jen škálovatelný a s „cloudovým“ účtováním. Hlavní rozdíl mezi ČR a světem uvidíte, když se podíváte na metody deploymentu aplikací. U zahraničních služeb to je převážně pomocí gitu, někdy i s možností SSH přístupu. České služby zamrzly u FTP. Bohužel, jinou možnost nemáte. Pokud chcete nahrát na takový hosting nějaký dobře rostlý framework se stovkami malých souborů, který není v základní nabídce, buď strávíte příjemné dopoledne u FTP, nebo nahrajete celý framework zaZIPovaný a ve webovém správci souborů (nabízí-li ho provozovatel), budete hledat „rozbalení souborů“ (pokud tam je). Tohle je jednoznačné mínus, které je na místě zmínit a vytknout. Služba, spuštěná v roce 2011 by bez debat měla řešit deployment elegantněji (více viz článek „Prostě to tam nahrajte FTPčkem“ – nebo ne?) a nabídnout víc, než jen FTP.

Neomezeny-hosting

Tato služba byla spuštěna doslova před několika týdny a zaslouží si zatím pouze zmínku o tom, že existuje. V době testování se uživatelské rozhraní měnilo pod rukama, některé funkce nebyly doladěné, problémy s rozhraním byly leckdy „blokující“… Provozovatelé ale jednali promptně a na upozornění reagovali během chvilky. Služba odpovídá rané betaverzi a uvidíme, jak se vyvine dál. Seznam parametrů a ceník je poměrně zajímavý a slibný, ovšem zatím asi nelze službu doporučit k produkčnímu nasazení.

Webcloud

Jako poslední jsme si nechali „těžkou váhu“, totiž společnost Ignum, která nabízí službu Webcloud (již jsme informovali). Informace ze zprávičky se později potvrdily – opravdu se jedná o hosting s parametry sdíleného hostingu LAMP, jaký Ignum běžně nabízí, ovšem s účtováním za spotřebované zdroje. Účtuje se obsazený prostor, přenos a spotřebovaný čas, ovšem nejde o „čas běhu procesoru“, ale o čistý čas, který procesor strávil zpracováváním požadavků. Cena za procesorový čas byla původně nastavena na 2 Kč/min, později snížena na 0,2 Kč za minutu čistého času procesoru.

Je trochu obtížné si představit, jak přesně bude vypadat účtování čistého času – kolik to je minut měsíčně. Záleží to zcela jistě na náročnosti aplikace. Když budou skripty pomalé a neoptimalizované, bude jejich provádění trvat dlouho, proto je na místě cachovat co jen jde. Navíc je zde riziko, že DoS útok nejen odstaví váš server, ale také provětrá vaši peněženku. Zde je možná slabina tohoto modelu. Marek Erneker, výkonný ředitel Ignum, na dotaz odpověděl, že jsou si tohoto rizika vědomi, a rozhodli se proto až do konce roku tuto veličinu pouze sledovat, ale neúčtovat, a z nasbíraných dat pak vytvořit vhodný model.

Autor článku využil Webcloud pro jeden z nově spuštěných webů. Naměřené údaje (PV, spotřeba procesorového času a pod.) naleznete pro lepší představu na konci článku.

Webcloud nabízí standardní parametry standardních PHP hostingů – viz phpinfo pro WebCloud. Za velmi pozitivní, především v souvislosti s výše zmíněným „deploy via FTP“, lze považovat nabídku předinstalovaných systémů – od CMS WordPress a Drupal až po e-shopové systémy. WebCloud má umět i Python, Ruby a další. Tyto možnosti nejsou blíže dokumentovány, vyzkoušeli jsme pouze spuštění skriptu helloworld.py – fungoval; po přesnějších parametrech či možnostech nastavení jsme se nepídili.

Případová studie Webcloud

Autor potřeboval spustit bez velké práce privátní weblog. Vybral si k tomu účelu WordPress v nejnovější verzi. Namísto klasického hostingu zvolil právě WebCloud (možnost instalace WordPressu „jedním kliknutím“ hrála výraznou roli; upload WordPressu přes FTP nepřicházel v úvahu). Vzhledem k nejasné představě o „čisté spotřebě procesorového času“ byla zvolena varianta, při níž je veškerý statický obsah servírován z Amazon S3 a diskuse řešena pomocí Disqus, takže server vytěžuje výhradně přístup do administrace a posílání samotné HTML stránky čtenářům (skripty, obrázky, multimédia, to vše už je distribuováno z CDN).

Po spuštění byly do systému zadávány články a probíhaly úpravy a nastavování WordPressu, proto je na začátku poměrně velká spotřeba CPU a minimální návštěvnost. Posledních deset dní už je běžný provoz, přibývají cca dva články týdně a web se rozbíhá. Následující grafy ukazují PV, spotřebu času, obsazený prostor a traffic.

pageviews na sledovaném webu, měřeno Google Analytics.

CPU

Obsazený prostor

Traffic

Na začátku října probíhalo plnění systému obsahem – proto je poměrně velký traffic (soubory médií, upload na S3). Obsazený prostor roste nepřekvapivě, úměrně množství obsahu. Osmého října byl web oficiálně spuštěn – 1667 PV a spotřeba 6 minut čistého času CPU. Dále už křivka spotřeby procesorového času vykazuje podobnost křivce PV – mírný vzestup den před nárůstem PV je dán právě efektem „zadávání článku“. Průměr je tedy cca 3,5 minuty denně při zhruba 300 PV, 500PV znamená spotřebu lehce přes čtyři minuty. (Opět zopakujme: statický obsah je distribuován přes CDN, na spotřebě času se podílí jen první dotaz na stránkovou cache.) V případě účtování CPU částkou 0,2 Kč per minuta by pak měsíční náklady byly okolo 40 Kč, náklady za prostor jsou až do 1GB obsazeného disku 2Kč denně, provoz tedy představuje cca 100 Kč měsíčně.

Závěr

Představili jsme si nové hráče na poli cloudových hostingů. Kromě „VPS cloudů“ se objevily i LAMPcloudy, které jsou zatím v plenkách – technologicky možná vyspělé, ale co do komfortu práce stále na úrovni dedikovaných hostingů.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
25 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Filip Procházka

Čili kdybych tam rozběhal naprosto tuctovou aplikaci z firmy, kde se to bastlí po desítkách, tak se nedoplatím? Dobré vědět :)

Maritn Hruška

Migrace z běžného hostingu na VPS je většinou vynucena použitím nějaké externí služby – např. potřeba speciální rozšíření php, memcached, procesy na pozadí, vytváření náhledů z videí atd.

Na cloudu ovšem nic z toho nedostanu. Tím se to stává napoužitelné.

Marek Erneker

To je ovsem pravda jen napul.

Jednak bezne „PHP Cloudy“ se tomu snazi predejit tim, ze maji maximum moznych modulu a rozsireni povolenou. A druhak (aspon tedy v ramci WEBCLOUD.CZ) se nabizi vytvorit i sofistikovanejsi procesy skrze CRON ci CGI volani jinych procesu.

Osobne si myslim, ze duvodem pro nepouziti „PHP Cloudu“ pro PHP aplikaci je bud jeji naprosto brutalni architektura a nebo nutnost otevrit jiny nez HTTP/S, FTP (ci proste z vyctu nabizenych) kanal.

Nicmene, pokud je uzivatel jiz natolik schopny, ze vi co je memcache a ze je treba spustit nejakeho daemona na pozadi, napr. pro resample videa, pak si jiste VDS server zvladne spravovat bez potizi sam a jedna z hlavnich vyhod (nemuset „prilis neco resit“) odpada.

Franta

Problém je v tom, že dneska se slovíčkem „cloud“ ohání v oboru každý a nálepkuje se tím cokoli, aby to bylo víc „in“ a lépe se to prodalo (marketing). Což vede např. k tomu, že teď máš pocit, že ti cloud nic nepřinese. Když ale cloud budeme brát jako virtuální počítač, kde platíš za spotřebovaný* výkon/zdroje a můžeš si snadno měnit parametry, tak ti cloud dává vše, co VPSka, a ještě něco navíc – nebo taky ne, protože ta pružnost je služba jako každá jiná a je potřeba za ni platit (naopak, když dokážeš dobře odhadnout svoje potřeby a moc se nemění, nebo mění předvídatelně, tak bude výhodnější obyčejný VPS nebo vlastní server).

*) na rozdíl od klasické VPS, kde platíš fixní paušál bez ohledu na to, kolik zdrojů jsi využíval, a je to řádově nepružnější (čas od času třeba pořídíš vyšší tarif s více RAM nebo CPU a diskem a musíš kvůli tomu třeba měnit smlouvu – vs. cloud, kde si ty parametry můžeš měnit třeba každý den a nemusíš se o tom s nikým dohadovat a je to hned)

Topel

Mně Webcloud od Ignumu připomíná obšlehnutý dřívější projekt Timehosting.cz. Tomu se v minulosti dostalo obrovského zájmu (zejména od lidí kolem Webtrhu), ale ten pak nebyl schopen ustát a několikrát se zhroutil, aby pak byl prodán a nakonec umřel.

Ignum také původně za tu službu chtělo (nebo spíš mělo chtít) daleko více peněz, nakonec to dopadlo tak, že chtějí „tarif“ min. 2 koruny za den (což chce třeba i Rosti.cz) + něco za procesorový čas.

Jediný podstatnější rozdíl mezi Webcloudem a Timehostingem vidím v tom, že to první provozuje Ignum a i když to podnikatelsky nevyjde, tak to nenechají úplně slítnout.

(Ono Ignum má dost velký problém v poslední době a to, že hodně dlouho stálo a vlastně ještě stojí na jednom místě s vysokými cenami a jiné webhostingové firmy je začaly rychle dalece předbíhat. Tak se to snaží dohnat, asi.)

Franta

Možná by stálo za to zmínit v článku Timehosting. To byla sice dost lamerská a špatně zvládnutá záležitost a průšvih (naštěstí znám jen z doslechu). Ale když se na to člověk podívá nezaujatě a bez emocí, tak bych řekl, že to byli průkopníci* a předběhli dnešní „cloudové webhostingy“ o velký kus. Pokud vím, tak v té době v ČR nikdo nic podobného nenabízel.

*) byť neúspěšní, ale tak to často bývá

drakster

Nejaky patek je tady take http://relbit.com/ , pokud vim funguji od cervence.

jožko

Tieto cloudy su na dve veci…neviem naco mi budu ked najlacnejsi VPS 100Gb je za 10 EUR, dedik. server uz od 40 EUR (2 x500 Gb HDD), / 1 mesiac. Tie ceny musia ist rdikalne dole, inac to je o jednom velkom *ovne…

Gav

Kvalitni technologie neco stoji. Pokud nekdo pozaduje „super-mega-nadupanou“ sluzbu se SLA 99.99, neomezenym trafficem a buhvicim jeste a je ochoten platit par euro, tak je asi neco spatne

Michal Micka

Muze mi nekdo vysvetlit jaky je prinos nebo vyhoda cloudu oproti klasickemu VPS? Mam uz druhym rokem predinstalovane VPS od Vas hosting, platim tak nejak asi co jsem koukal prumernou cenu, problemy nejsou, konfiguraci LAMP jsem resit nemusel… tak kde jde prinos v cloudu kdyz jedine co me to prinese oproti VPS je ze muzu doufat, ze ve finale cena bude nizsi? Nebo v pripadde ze se mi zadari, napr. newsletter bude uspesny, tak se nedoplatim?

PetrSo

Podle mne claud to je takové zaklínadlo, když někdo nechce prozradit zkutečně používanou technologii a její silné a slabé stránky.
Co se claudových technologií týče, používané lze nejspíš rozdělit do těchto kategorií.
wmware, microsoft hyper-v, xen, redhat kvm

http://www.master.cz/cloud-hosting/

Tabulka na kterou jsem dal odkaz je patrně poskládána tak, aby se jevilo jako nejlepší wmware vsphere 4.4, výhody jiných řešení tam asi chybí.

A pak je zde ještě extra kategorie. Paravirtualizace, která ovšem může mít
též většinu cloudových vlastností zde je třeba vserver, openvz

Co používám výše zmiňovaný? To kvm? Podle toho by se dalo soudit slabé a silné stránky. Že si to celé vyvíjeli sami se mi nechce věřit.

Ještě bych chtěl upozornit na projekt http://www.4smart.cz Už je v provozu cca rok.
Liší se především tím, že neúčtuje za alokované, ale opravdu spotřebované prostředky. Tedy neplatíte za celé jedno jádro procesoru, ale jen za zkutečně využité cykly třeba hned osmi procesorů. Neplatíte za paměť, kterou si v rozhraní naklikáte, ale za paměť, kterou si aplikace opravdu alokují. Pokud tedy s prostředky zachází virtuál rozumně, provoz na 4smart.cz vychází až desetinásobně levněji, zvláště u začínajících projektů, které ještě nejsou na systémové prostředky tak náročné. Také se liší svoji otevřeností.

Michal Micka

Zajimalo by me teda jaka je vyhoda toho cloudu.. kdyz u VPS vim, že platim XXX mesicne potazmo rocne a mohu se na to spolehnout. U cloudu kdyz mi nejaka chyba nebo i dobra kampan nazene navstevniky/za­tizeni… tak abych se modlil ze me za to cloudovy provider nesedre na kost?

Vebloud

Ano přesně, ale aspoň se není třeba bát (u pořádného poskytovatele), že při úspěšné kampani/zmínce v článku nebo něčem jiném, co skokově přitáhne lidi to ta VPSka neutáhne.

Marek Erneker

Ta tabulka u Masteru je hloupost. Porovnaval jsem jejich A/N u HyperV se skutecnosti a maji tam radu chyb.

Nicmene Cloud neni Virtualizace. Oboji je neco jineho, byt se casto doprovazi. Kazdopadne zakladni schopnosti Cloudu je Elasticita. To zadne VPS na HyperV, Xenu ci cemkoliv jinem nema – mate sve max. hranice a pokud se potrebujete dostat za ne, rozhodne ne tak, ze tu tzv. „Cloud“ sluzbu natahnete – ta uz se za hranice proste nedostane. A nic na tom nezmeni ani to, ze muzete ty vase hranice On-Line menit – presto jsou hranice, za ktere se nedostanete. BTW: Maximum jader ve virtualnim stroji predstavuje minimalni pocet jader jednoho ze serveru ve Virtualnim Clusteru – tj. pri dnesnich CPU je to v nejlepsim pripade 24. Ve WEBCLOUDu vykon nedelime ale spojujeme – aktualne stranky obsluhuje 42 ruznych jader.

Clouding a vyhody LAMP v Cloudu jsou prave o te Elasticite. Neni problem vytvorit jeden server LAMP a spustit na nem aplikaci, ale nutne je problem zajistit kvalitni odezvu pri menicim se vytizeni. A to je presne to, co ma LAMP v Cloudu v popisu prace. A pritom – jak je z komentaru videt – vlastne nestoji vic.

Nekdo v komentarich psal cosi o 40EUR za 500GB mista – nerad to rikam, ale uz nekdo nekdy hostoval 500GB prezentaci na jednom dedikovanem serveru? Misto je zda se pro kazdeho zaklinadlo, ale dopady toho jak moc ho vyuzijete ci spise nevyuzijete nikdo nedopocitava. Realne narazite na limity mnohem driv, nez se vam povede to misto zaplnit, takze onech 40EUR za 500GB je nesmyslny prepocet, ktery ve vysledku bude znamenat, ze 40EUR je porad jen nejaky CPU a sit, byt s velkym prostorem, na ktery se ale nikdo nepodiva.

A myslenka Cloudu je tu prave proto, abyste na limity nenarazili – a to nikde! Jak HDD, CPU ci sit – coz jsou hlavni komponenty pro poskytnuti webove stranky – maji schopnost elasticity. A pokud nemaji, neni to Cloud. Kazdy se ohani Cloudem, vsichni to desne umi, jenze realita je takova, ze ty opravdu klicove parametry jejich systemy nesplnuji. To je ale zbytecne se zlobit, je to buzzWord, tak jako rada jinych a „oblak“ lip nez kterekoliv jine se „napasuje“ na cokoliv. Skoda pro nej.

Jinak na otazku – co pouziva vyse zmineny – WEBCLOUD.CZ nepouziva zadnou virtualizaci. Cilem projektu nebylo (a nebude) rozdelovat zatez jednoho velkeho serveru na spousty malych, ale naopak – spojovat zatez mnoha velkych serveru na jeden jeste vetsi (a v ramci toho obrovskeho systemu obsluhovat stranky zakazniku – a to rychle a spolehlive i pri obrovskych zatezich) – to je WEBCLOUD a proto o nem tvrdime, ze je to Cloud. Virtualizaci jsme nepouzili, protoze nam akorat brala prostredky a kazde procento vykonu se pocita.

Marek Erneker, IGNUM

PetrSo

Pokud by hlavní vlastnost cloudu byla elasticita tak Beescale se svým maximem 4 jádry 2GB paměti zrovna moc elasticity nenabízí. To ta jejich technologie neumožní a nebo to celé běží jen na dvou strojích a mají strach aby jim to jeden uživatel nějak nepřetížil?
Je ale otázka, zda-li tu hranici potřebujeme nastavenu někde extrémně vysoko, nebo nám stačí zhruba maximum dnešních fyzických serverů. Pokud jsme vyvinuli aplikaci co požaduje 50 GB paměti 5T disku a nejlépe 36 jader na jednom stroji, tak je možná něco špatně s návrhem. Asi žijeme moc v oblacích.

Jarda Prodělal

Dobrý den,

BeeScale má implementované limity, které omezují uživatele, aby se nepokoušeli služby záměrně přetěžovat. Kdo chce limity zvýšit (a je platící zákazník), stačí napsat a limity jsou mu zvednuty dle požadavků, pokud jsou reálné. Důvod je jednoduchý – jedná se o sdílenou službu a my musíme udělat maximum proto, aby bylo rozdělení prostředků spravedlivé a zároveň každý dostal za co si zaplatí.

BeeScale je služba, která Vám umožní spustit si server na hodinu nebo dvě, týden, měsíc, s tím, že si můžete v čase měnit případně parametry, pokud to tak potřebujete.

Pokud Vaše aplikace potřebuje 50GB paměti, 5T na disku a 36 jader, pak jste velmi zajímavý potencionální zákazník. ;-)

Jarda Prodělal (za BeeScale )

PetrSo

Díky za info. Pokud pro BeeScale neplatí opravdu žádné technologické limity jako maximální výkon fyzického stroje, myslím že je to zajímavá informace i když to naprostá většina uživatelů nikdy nevyužije.

František Kučera

Každý poskytovatel má limity. U cloudu jde o relativní velikost poskytovatele oproti zákazníkovi – poskytovatel musí být „mnohem větší“ aby limity z pohledu zákazníka byly „nekonečné“.

Tomik

4smart mohu oporucit. Pokud nepotrebujete IPv4 tak bezna konfiurace prijde na nekolik desetikorun mesicne.

Tango

4smart jsem zkousel a take se mi ten koncept libi. Vic nez Amazon EC2.
Jediny problem je stale stadium urciteho experimentu – vyvoj nestihaji tak rychle, jak by si platici uzivatele prali, trochu amaterska podpora (nemaji ani tiketovaci system) a obcasne vypadky.

Jan Pobořil

Máte někdo zkušenost, kde jde nainstalovat a funguje Aegir pro Drupal? Představoval bych si něco s jednoduchou správou, kde se nemusím starat o OS a platím za spotřebované zdroje. Zatím mi do toho zapadá Webcloud, kde dostanu SSH přístup s možností instalace SW do svého user space.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.