Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Jak probíhal víkendový workshop kódování webu s Czechitas

Jak probíhal víkendový workshop kódování webu s Czechitas

Strávit jednu z říjnových sobot na workshopu, kde holky učí holky, jak vytvořit webovou stránku, zní jako dobrý plán pro někoho, kdo se chce naučit kódovat v HTML, pomocí kterého se webové stránky tvoří, a později možná i programovat.

Článek původně vyšel na blogu Czechitas.

Někoho jako jsem já – holku, která má jinak s IT pramálo společného a která ještě donedávna nejenže neznala jediný kód, ale ani nevěděla, jaký je rozdíl mezi kódováním a programováním (a že vůbec nějaký takový rozdíl existuje). I přes své minimální znalosti jsem ale naštěstí neměla vůbec pocit, že mezi ostatními účastnicemi workshopu trpím nějakým handicapem. Naopak, účastí na něm jsem se definitivně přesvědčila o tom, že s počítačem se opravdu lze důvěrněji skamarádit.

Kdo jsou Czechitas?

Workshop s názvem Tvořím web, zaměřený na základy kódování v HTML a CSS, pro nás zorganizovaly Czechitas. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, vězte, že se jedná o skupinu neskutečně sympatických holek, z nichž každá se nějakým způsobem věnuje IT, a jejichž cílem je rozšířit zálibu v této aktivitě i mezi ostatní slečny.

10649882_819462474752312_9217177433135017680_n

Protože jsou si samy dobře vědomy toho, že holky ajťačky jsou dnes stále ještě výrazně v menšině a každá z nich si na vlastní kůži vyzkoušela, že v mužském IT světě se holka někdy nemusí cítit zcela komfortně (třeba už jen z toho důvodu, že předtím, než ve společnosti svých kolegů či spolužáků položí dotaz, absolvuje myšlenkovou operaci, během níž se snaží vyhodnotit, zda tento její dotaz nevyzní hloupě či nepatřičně), zrodil se v jejich chytrých hlavách nápad přitáhnout k IT ostatní holky způsobem, který pro ně bude zábavný a zbavený stereotypů – Czechitas na svých workshopech samy přednáší, propagují svůj projekt na sociálních sítích a jdou ostatním holkám příkladem.

Hledáme lektory na další akce

Na workshopy, které se budou konat v Praze v průběhu roku 2015, Czechitas hledají kouče a koučky se znalostmi HTML/CSS, základů JavaScriptu a PHP a dále šikovné grafiky a grafičky (s alespoň základními znalostmi bitmapové i vektorové grafiky). Na workshopech v Brně pak Czechitas uvítají kouče se znalostmi HTML/CSS, Javy a Androidu.

Pokud tě zaujal tento článek a dovedeš si sám sebe představit v roli kouče, pošli e-mail na mija@czechitas.cz (jsi-li grafik) nebo dita@czechitas.cz (v ostatních případech), ve kterém nám řekni něco o sobě a svých znalostech a zkušenostech.

Na workshopu

Měla jsem velké štěstí, že jsem se na workshop dostala – jeho kapacita byla zcela naplněna během několika málo dní a zájem o něj mnohonásobně předčil očekávání. Workshop probíhal v prostorách smíchovského Techsquare – startupového centra, které je pro akce tohoto typu jako dělané, a jelikož se začínalo v 9 hodin ráno, byla jsem nucena si na své víkendové poměry neobvykle brzy přivstat.

Vyrazila jsem dle instrukcí, které jsem od Czechitas obdržela předem, směr Smíchovské nádraží a pak dvě stanice tramvají a vynořila jsem se v ranní mlze, pro kterou jsem neviděla dál než tři metry před sebe, natož abych viděla samotný Techsquare. Jako osoba nakloněná technologickým vymoženostem jsem použila GPS navigaci a plna očekávání vyrazila kupředu. Musím říct, že tamní končiny vypadají v mlze docela nehostinně, ale když se přede mnou vynořila paní, která na mě s úsměvem volala “ulice Křížová je až ta další, teď se mě na ni jedna slečna ptala”, věděla jsem bezpečně, že jdu správným směrem (doslova a jak se později potvrdilo, i obrazně).

1796629_819604188071474_8562740029241386021_n

Krátce před devátou jsem dorazila na recepci Techsquare, kde už mě s úsměvem vítala Czechita Monika, se kterou jsme prohodily pár slov na úvod, vyfasovala jsem jmenovku a šla jsem obsadit jednu ze židlí rozmístěných po pěti okolo pracovních stolků, které sloužily k tomu, abychom si za asistence koučů (převážně kluků, Czechitas totiž rozhodně není nějaké feministické hnutí) zkoušely právě nabyté teoretické poznatky převést do praxe.

Pozorovala jsem přicházející účastnice a byla jsem příjemně překvapená věkovým rozpětím – čekala jsem totiž převážně studentky (sama mám studia dávno za sebou), ale jak jsem si později potvrdila během přestávkové komunikace, šlo většinou o holky, které už nějakou školu absolvovaly a vedle svého zaměstnání (které bylo opravdu napříč nejrůznějšími obory) se věnují nebo chtějí věnovat i IT – ať již z toho důvodu, že si chtějí vytvořit vlastní web k prezentaci své činnosti, psát blog nebo tuto znalost jinak v rámci svého oboru využít. Ukázalo se, že jak dvacetiletá fashion bloggerka, tak mladá žena, která rozjíždí vlastní podnikání, má na workshopu své místo. A přestože skupina, která se sešla, byla opravdu rozmanitá, všechny holky na první pohled spojovala zvědavost, očekávání, chuť naučit se něco nového a při tom poznat lidi, s nimiž je spojuje stejný zájem. Zaujalo mě a bylo mi sympatické, kolik holek při dotazu na to, proč přišly, zmínilo přání být při tvorbě webových stránek nezávislými na druhých.

10462623_819462398085653_3402470257115903782_n

Přestože celý workshop byl zdarma, holky si s obrovskou samozřejmostí kupovaly trička s motivem Czechitas, jejichž koupí přispěly na pokrytí nákladů s organizací akce. No jo, ona ta trička vypadají vážně strašně dobře, stejně ale ve mně převážil pocit, že by šly na odbyt, i kdyby tak hezká nebyla, prostě proto, aby se podpořila tak skvělá iniciativa.

V devět nás všechny krátce uvítala Dita, která stojí za myšlenkou celého projektu a která na první pohled vypadá, že má energie tak minimálně za další tři Czechitas, a pak už následovala první přednáška, během níž nám Anička, další Czechita, představila strukturu HTML kódu a základní HTML tagy. Po tomto úvodu jsme obsadily naše pracovní místa a začaly zkoušet, jak fungují tagy, o kterých Anička mluvila. Abychom se v tom neztratily, pomáhali nám již zmínění koučové, kteří, stejně jako všechny holky z Czechitas, dorazili dobrovolně a ve svém volném čase a bez nároku na honorář nám ochotně radili a předávali know how. Koučem u našeho stolu byl sympaťák Láďa, kterému ani na moment nezmizel (nikoliv ironický) úsměv ze rtů a díky jehož přístupu rozhodně žádná z nás nemusela řešit již zmíněný problém, zda dotaz, který se chystáme položit, není tak trochu mimo mísu.

Czechitas nám po skončení každé přednášky daly instrukce, co vytvářet, ve skutečnosti však bylo zcela na nás, kolik různých kódů vytvoříme a o čem naše webové stránky budou. Nebylo to zkrátka jako ve škole, kde člověk dostane zadání, kterého je třeba se držet – tady šlo hlavně o to nebát se zkoušet cokoliv, metodou pokus-omyl a pokud z toho vzešel jen omyl-omyl, byl naštěstí po ruce šikovný kouč, který nás navedl správným směrem. Některé holky vytvořily krásné stránky, evidentně už spoustu věcí znaly z dřívějška, přesto i pro ně evidentně měla, stejně jako pro úplné začátečnice, účast na workshopu smysl.

1521586_819462551418971_3663776233469613016_n

Přednášek proložených praktickou částí bylo dle tématu několik za sebou a kromě toho, že jsme si během jediného dne vyzkoušely základy kódování v HTML, které je jakousi kostrou webové stránky, naučily se, jak tuto kostru vylepšit pomocí CSS, tedy kaskádových stylů, které dodají webové stránce barvy a šmrnc, dozvěděly jsme se například i to, k čemu je dobrý bootstrap a jak si pomocí něj usnadnit kodóvání. Holky z Czechitas se v přednášení střídaly, přičemž ani jednou, navzdory dobře známým závěrům o tom, že schopnost soustředit se na výklad jiné osoby trvá pouze několik minut, jsem se nepřistihla při tom, že nevnímám nebo se dokonce ve výkladu ztrácím. Na to pro mě bylo všechno až příliš zajímavé a navíc výklad v podání bezprostředních a zábavných Czechitas zkrátka nevnímat nešlo. Stihly jsme i společný oběd a seběhnout dolů před Techsquare na „povinné“ hromadné focení (i během něj nebyla o legraci nouze).

V pozdějších odpoledních hodinách už holky – účastnice začaly mírně odpadávat, ono přece jenom takové množství informací člověka trochu vyčerpá. Ale ty z nás, které vydržely až do konce a po náročném dni měly chuť strávit s holkami z Czechitas a kouči ještě i večer, jsme zamířily na společnou večeři a kus řeči. Zase jsme dokola probíraly, čemu se která z nás věnuje, co nás vedlo k tomu se workshopu zúčastnit a jak bychom chtěly nově nabyté znalosti v budoucnu využít. Koučové byli zvědaví, jak jim koučování šlo, a přednášející zase na to, jak se nám jednotlivé přednášky líbily, takže jsme dávaly i bezprostřední feedback (později doma pak pošlu i oficiální feedback, holky chtějí své budoucí workshopy zdokonalovat, proto je pro ně zpětná vazba důležitá).

Opět jsem si uvědomila, jak různorodá skupina lidí se sešla, a jak příjemně čas v jejich společnosti ubíhá.

1794696_819603628071530_5270099120960252396_n

A jaké jsou moje celkové dojmy z workshopu?

Kromě toho, že jsem si upevnila své dosavadní znalosti kódování, dozvěděla se spoustu nových a užitečných informací, strávila den ve společnosti moc fajn lidí a načerpala tak spoustu pozitivní energie, měla pro mě účast na workshopu zásadní přínos v podobě motivace k tomu být v tomto směru nadále aktivní – samostudiem a účastí na akcích podobného typu. Czechitas svému cíli – naučit ostatní holky programovat – stoprocentně věří a nejspíš právě proto mají tu schopnost nadchnout pro něj i ostatní a přitáhnout ke každé akci dobrovolníky, kteří se neváhají podělit o své znalosti a společně s Czechitas tak vytvořit příjemný a přínosný den pro skupinu zvědavých holek. Asi žádná z nás, které jsme se na workshop vypravily, nečekala, že z ní po jednom dni bude programátorka, pokud jde ale o to, že holky se IT věnovat můžou a čím dál více budou, tak mě osobně Czechitas přesvědčily beze zbytku. Dokonce natolik, že po absolvování workshopu jsem se rozhodla se k holkám přidat.

S odstupem

HTML a CSS zvládám se stále větší jistotou, jsem přihlášená na setkání frontendistů a už přemýšlím, se kterým programovacím jazykem začnu. A hlavně – jako novopečená Czechita žiju přípravami na budoucí workshopy, tak doufám, že se na některém z nich potkáme!

Czechitas plánují další akce

Chceš se zúčastnit některého z budoucích Czechitas workshopů? Podívej se na www.railsgirls.com/brno a přijď na Ruby on Rails, která se koná 28. a 29. 11. v Brně. Sleduj nás na Facebooku a na webu czechitas.cz a získáš přehled i o všech dalších plánovaných akcích.

Chceš se s námi prostě potkat jen tak? Přijď na vánoční party s Czechitas, která je plánovaná na 21. 12. a jejíž místo konání včas upřesníme na našem webu. Budeme se těšit na setkání.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.