Přejít k navigační liště

Zdroják » Zprávičky » Blogeři na téma: CSS preprocesory

Blogeři na téma: CSS preprocesory

Zprávičky Webdesign

V posledních dnech se na českých blozích objevilo hned několik příspěvků na téma CSS preprocesory, které stojí za pozornost (ty příspěvky, ač o CSS preprocesorech to platí také). Tématem jsou zejména CSS preprocesory SASS, LESS a Stylus.

Prvním příspěvkem je článek Daniela Steigerwalda Jak nepoužívat CSS preprocesory. Následuje příspěvek Davida Grudla SASS, LESS, Stylus nebo čisté CSS? a další Danielův Proč je lepší Stylus než CSS LESS.

Úvod do problematiky CSS preprocesorů napsal před časem Honza Javorek na Zdroják pod názvem CSS preprocesory: méně psaní, vyšší efektivita. Možná je na čase připravit pokračování.

Jaký CSS preprocesor zvolit?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
8 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
danaketh

Ono moc na výběr není. Preprocesory s relativně rozumnou syntaxí jsou psané v Node.js nebo Ruby, což znamená nutnost provozovat na serveru něco navíc a riskovat, že si do systému natahám nové, netušené díry.

Preprocesorům v PHP zase chybí rozum – zápis kódu, pro ty co jsem našel, je něco otřesného (a kód samotného preprocesoru není o mnoho lepší).

David Grudl

Na serveru není potřeba mít Node.js ani Ruby, protože se na něj nahrávají už zkompilované a nejlépe minifikované styly. Stačí tedy mít překladače nainstalované na lokálním stroji.

Michal Illich

To za předpokladu, že neděláš plnohodnotný deployment i na serveru.

To sice není nutné, ale často je to žádoucí – zejména když chceš docílit stavu, že u vývojáře i na serveru se děje deployment stejně.

Michal Augustýn

Jsem to pochopil tak, že on mluví o „build serveru“, ne produkčním serveru. Takže člověk pak musí mít ten bazmek dostupný na lokále i na build serveru, což je fakt opruz…

danaketh

Viz pánove výše. Myšlenka jako taková se mi líbí ale je tam ta nutnost mít někde Ruby/NodeJS, což může být nežádoucí nebo nemožné. Třeba kvůli firemní politice, která zakazuje instalovat kdejaké cosi :) I kdyby (zvlášť kdyby) to znamenalo výrazné usnadnění práce.

BTW: zkusil jsem si lokálně rozjet Stylus a ani jsem si neškrt. NodeJS i NPM jsem nainstaloval bez potíží ale ačkoliv jsem nainstaloval Stylus přes NPM, tak se mi nepodařilo ho použít (že prý neexistuje). Škoda. Ale ještě to zkusím. Ruby záležitosti jsem nezkoušel, protože Ruby už mi do baráku nesmí.

vidya

ak ste sa ho pokusili instalovat s -g direktivou, zrejme je chyba v nastaveni
$NODE_PATH, pomerne nedavno sa menilo v npm defaultne umiestnenie globalnych node_modules na /usr/local/lib/no­de_modules

danaketh

Díky. Vyzkouším.

David Grudl

Dal jsem na blog další článek, který se zabývá syntaxí a nakousl mixiny http://phpfashion.com/sass-less-stylus-nebo-ciste-css-2.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.