Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » SEOLIGHT

SEOLIGHT

Články PR Články

Setkali jste se již s pojmem doména? Nějak tušíte, ale neumíte si zcela představit, o co se jedná? Víte, že můžete mít svoji vlastní doménu? Dál už nečekejte.

Všude kolem domény

Doména sem, doména tam a vám jde z toho hlava kolem, protože víte, že existuje, ale nevíte přesně, co znamená a jestli ji používáte také. Věřte nebo ne, ale i vy jste uživateli domén a dokonce můžete mít svoji vlastní.

Doména je totiž doménové jméno, název internetových stránek. Doména je nejznámější většinou ve složení z 3 řádů. Třetí řád znáte například pod známým www, druhý řád je originální název, například mojefirma, a první řád představuje koncovka, například .cz, .com, .net a podobně.

Koncovka .cz představuje kód národní domény ccTLD, tedy kód země. Správcem české domény je u nás sdružení CZ.NIC.

Doménu používáme i za symbolem @ v emailové adrese.

Doména v této podobě nahrazuje číselný kód IP adresy, který by byl příliš složitý k tomu, abyste pomocí něj vyhledávali konkrétní internetové stránky.

Navíc funkce domény spočívá také v kvalitní prezentaci firmy, sdělovaného obsahu, produktů i služeb. Čím lepší název domény, tím vyšší návštěvnost, zapamatovatelnost a rychle se vracející investice. A tím se dostáváme k tomu, že každý může mít vlastní doménu.

Doménou získáte pevnou půdu pod nohama, na které si můžete dělat, co jen chcete. Bude prostě vaše.

Jak již bylo řečeno, o českou doménu se stará organizace CZ.NIC. Sdružení, kromě dalších aktivit, pečuje také o to, aby nedošlo k duplicitám domén. Dřív, než vlastní doménu zaregistrujete, zkontrolujete si, jestli jde o volné domény, přes službu WHOIS, která je zdarma. Dále CZ.NIC kontroluje, aby doména byla registrována na konkrétní jméno nebo skupinu jmen, a také vede seznam registrátorů, pod kterým lze doménu zaregistrovat. Přímo pod sdružením domény registrovat nelze.

Mezi přední registrátory patří i firma TELE3 jako registrátor domén. Ta se kromě této funkce podílí také na zabezpečení domén rozšířením DNSSEC a poskytuje další služby jako hostingové služby a třeba i hosting zdarma nebo levný hosting, virtuální servery, dedikované servery, pronájem serveru, dns servery a spoustu dalších produktů a služeb včetně profesionálního poradenství.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.