Přejít k navigační liště

Zdroják » Tiskové zprávy » Až 35 % uživatelů Facebooku se může stát obětí phishingu

Až 35 % uživatelů Facebooku se může stát obětí phishingu

Články Tiskové zprávy

[Tisková zpráva] Vysoký počet uživatelů Facebooku se sám vystavuje ohrožení tím, že otevírá své individuální profily naprostým cizincům a kliknutím na neznámé odkazy, které dostávají. To je závěr nedávného experimentu, provedeném bezpečnostním týmem společnosti Check Point Software Technologies.

Nálepky:

Aby bylo možné zhodnotit reálné nebezpečí sociálních sítí, vytvořil Security Research & Responce tým simulovaný phishingový útok zaměřený na náhodné uživatele služby Facebook. Použitím falešného a anonymními profilu na Facebooku byla vytvořena spamovací e-mailová zpráva typu „Podívej se na mé nejnovější fotky“ spolu s odkazem na webové stránky a bylo sledováno kolik uživatelů otevřelo zprávu a kliknulo na odkaz. 

Vybrali jsme 200 uživatelů, kteří obdrželi uvedený email, a 71  z nich  kliklo na vložený od­kaz, aby se pokusilo otevřít webové stránky, což znamená 35 % jednotlivě zacílených osob. V případě, že by odkaz byl přesměrován na infikované webové stránky nebo na phishingové stránky, znamená to, že více než 71 počítačů a uživatelů by mohlo být ohroženo a zacíleno phishingovým útokem. 
 

Dále experiment ukázal, že mnozí uživatelé jednoduše otevírají své profily a odhalují své osobní informace naprosto neznámým osobám. Tím se cenné osobní údaje, jako jsou e-mailové nebo soukromé adresy, datum narození, jméno domácího mazlíčka, rodné příjmení i řada dalších informací  vystavují potenciálním hackerům, kteří je mohou zneužít.

„Tento test jed­noznačně ukazuje sílu sociálních sítí k zahájení širokého spektra individuálních phishingových útoků“, říká David Řeháček, marketingový manažer společnosti Check Point. „Pro útočníka je velmi snadné využít tohoto druhu stránek k šíření škodlivých odkazů, červů, trojských koní nebo virů širokému obecenstvu důvěřivých uživatelů, a to během okamžiku.“

„Uživatelé sociálních sítí si myslí, že jsou v bezpečí, v intimním a soukromém prostoru. Avšak i zde existuje množství útočníků, kteří vystupují jako ‘přátelé’, pouze s cílem ukrást osobní údaje a důvěrné finanční informace. Je nejvyšší čas, aby si uživatelé uvědomili, že sociální stránky nejsou o nic bezpečnější, než jakékoli jiné místo na internetu a měli by zde být stejně opatrní, jako když si otevírají neznámý e-mail,“ dodává D. Řeháček.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.