Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Christian Alfoni: Kdybychom tolik neutráceli za podporu Exploreru, mohli bychom jezdit na dovolenou na Mars

Christian Alfoni: Kdybychom tolik neutráceli za podporu Exploreru, mohli bychom jezdit na dovolenou na Mars

Články PR Články

Reactive Conference vám přináší interview s ReactJS vývojářem Christianem Alfoni.

Nálepky:

Jak by ses představil našim čtenářům?

Jsem pravděpodobně jeden z nejneakademičtějších vývojářů, jakých jste kdy potkali. Nemám žádný školní background v programováni a matika, ta mi tedy nikdy nešla. Jsem jeden z těch lidí, kteří by dovedli tvrdit, že když podělíte jedničku jednou, dostanete dva, protože když jablko jednou rozříznete, taky z něj dostanete dva kousky. Nemyslím si, že bych byl proto blbej, prostě jsem jenom zvyklý vnímat věci z trochu jiné perspektivy. Někdy se to hodí, někdy je to na prd.

Myslím, že ve světě JavaScriptu je to ta první možnost. Vyvíjet aplikace je docela náročný a myslím, že často musíme uvažovat hodně nekonvenčně, abychom z platformy dostali co nejvíc. Doufám, že se mi někdy povede tou svou perspektivou k něčemu přispět a snad z toho jednou začas vzejde i něco užitečnýho.

christian_alfoni-1

 

Jak jsi se stal vývojářem?

Měl jsem jednoho kamaráda, který mi ukázal, jak si napsat svou první webstránku. Znáte to – takovou tu s černým pozadím, žlutým textem a počítadlem návštěv. Bavilo mě stavět věci a zjistil jsem, že psát kód v HTML je sranda.

Po škole jsem se dostal k práci, ve které jsem prodával mobilní telefony a pak jsem začal dodávat GSM řešení pro různé společnosti. Pak jsem pracoval na supportu pro GSM operátora, kterému jsem předtím dodával ta řešení. Docela často jsem jednal s Marcello Systems, kteří pro toho operátora vyvíjeli ta řešení a nějak jsem začal pracovat v jejich supportu. Až tam jsem zjistil, jak složitý je vývoj aplikací a jak monstrózní může být podpora legacy software.

Nicméně, s odvahou jsem se pustil do fixování bugů. Tohle bylo tak před pěti-šesti lety a hodně se odtehdy změnilo – kódovaní jsem si prostě zamiloval, hlavně tu rovnováhu mezi řešením problémů a vytvářením produktů, ta je úplně nejvíc. Můj šéf byl úplně nejlepší člověk a hodně mi důvěřoval, tak jsem se stal vedoucím projektu zaměřeného na webové switchboard řešení. Doporučil jsem týmu, abychom udělali SPA a ani dnes mi není jasný, jak se to vlastně povedlo. Zkušenosti, který byly na to potřebný, jsem tehdy určitě neměl, byl to všechno vanilla JavaScript, ale nějak nám to prostě vyšlo a hodně jsem se u toho naučil.

Na jakém nejdůležitějším projektu teď pracuješ?

Minulý rok jsem dal v práci výpověď, abych prozkoumal nové technologie a hrál si s novými projekty. Hodně rád učím, i když moc neumím vysvětlovat věci, ale to je jenom nějaký blok v mý hlavě. Chtěl jsem, aby vyučování a učení programování byly jednodušší.

Udělal jsem pár experimentů a pak jeden projekt s Angular. Ten projekt měl potenciál, ale implementace stála za houby. Pak jsem objevil Flux a React a vytvořil svoji vlastní Flux knihovnu… jo, jsem jeden z těch podivínů. Přebudoval jsem ten projekt úplně od základů, protože se mi líbila one way flow architektura. Před pár měsíci jsem vytvoříl první verzi Cerebral.js a pak mi došlo, že by se k sobě ty dva projekty hodně hodily. Tak jsem odešel z práce, vytvořil další projekt a požádal investory o finance. To se mi povedlo a a prototyp bude hotový do konce tohoto roku. Je to opravdu skvělý a nemůžu se dočkat, až to lidem ukážu. Snad se to povede i na vaší konferenci.

Je ve světě programováni pro web nějaký problém, který by potřeboval okamžitě řešit?

Osobně ani nevím. Ale Internet Explorer mě stále vytáčí. Podpora pro Explorer 8 mě traumatizuje už od dob toho switchboard projektu, o kterým jsem mluvil.

Bylo by fajn, kdyby se vývojáři prohlížečí zesynchronizovali, měla by existovat nějaká komise, která by určovala požadavky na nejdůležitější features. A kdyby je někdo nesplňoval, dostal by pokutu nebo něco. Já vím, je to nonsens, ale tohleto mě na webu opravdu štve. Jednou jsem dokonce napsal mail norskýmu statistickýmu úřadu, aby zjistili, kolik peněz společnosti ročně investují do podpory IE 7/8/9. Je to šílená částka. Když se na to podíváme v globálním měřitku, už jsme dávno mohli jezdit na dovolené na Mars. Ale naštěstí se to už zlepšuje.

O čem budeš mluvit na Reactive 2015?

O Cerebral. Chtěl bych tak ve všeobecnosti dát dohromady své zkušenosti s vývojem aplikací, rozebrat kousky API od Cerebral a snad i udělat závěrečnou ukázku.

Co od konference očekáváš?

Pravděpodobně si budu muset zabalit aspoň jedny trencle navíc, protože jsem nikdy nemluvil takhle na veřejnosti. Pak čekám, že mě hodně věci nadchne, když se tak dívám na váš program. Hodně se taky těším na poznávání nových lidí, to bude sranda, nikdy předtím jsem nebyl součástí živé, komunity.


Programátori z Facebooku, Twitteru a Netflixu prichádzajú prednášať na Slovensko

Startupisti pripravujú v Bratislave svetovú konferenciu. Prídu prednášať hviezdni programátori z celého sveta.

CoverImage (1)

Na Slovensku už 2. novembra začne jedna z najdôležitejších technologických udalostí v Európe. Konferencia Reactive 2015 predstaví technológiu, na ktorej sú postavené Facebook, Instagram či Uber a prednášať o nej bude 25 top rečníkov z USA, Austrálie, Ruska či Nemecka.

“React je technológia, ktorú vytvoril Facebook. Ktokoľvek môže používať React zdarma a podieľať sa na jeho rozvoji,” hovorí šéf konferencie Samuel Hapák. “V IT komunite sa za 2 roky od svojho vzniku stal veľmi obľúbeným nástrojom.”

Na Reactive sa zúčastní viac než 500 programátorov z celej Európy nielen pre exluzívne prednášky a workshopy, ale hlavne pre možnosť spoznať najdôležitejších ľudí z medzinárodnej scény.

Giganti ako Google či Facebook hľadajú talenty v našich končinách. “Ukážeme svetu, že máme špičkových a talentovaných programátorov a našim programátorom ukážeme svet. Práve na to má slúžiť Reactive konferencia.”

Vstupenky sa predávajú od 299€, ale konferencia ponúka aj tímové lístky pre troch ľudí za zníženú cenu. Je možné sa k nim dostať na http://reactive2015.com/#tickets a organizátori odporúčajú sledovať ich sociálne médiá (@ReactiveConf,Facebook.com/ReactiveConf) a tiež hashtag #GoReactive, pod ktorým sa návštevníci dozvedia užitočné aktuality.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.