Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Chrome Dev Summit 2013

Chrome Dev Summit 2013

O konferenci Chrome Dev Summit pro všechny webové vývojáře nám píše Daniel Steigerwald.

Nálepky:

Seděl jsem zrovna na konferenci Chrome Dev Summit, když mi píše Martin Hassman, kdy už mu konečně dodám alespoň jeden z těch několika již-hodně-dlouho-slibovaných™ článků. Aby se Zdroják nažral a můj pracovní týden zůstal celý, slíbil jsem mu prozatím článek o konferenci samotné. Předpokládal jsem nějaké obecné řeči, které shrnu do pár vět. Omyl. Konference byla přesným opakem nepěkné „adjectives full, facts free“ konferenční vaty, skutečná záplava užitečných informací.

Nemá smysl abych do detailu přepisoval celý obsah, takže pokud máte čas, shlédněte konferenci sami:

Pokud máte času méně, projeďte si (mimochodem občas moc pěkné) slajdy:

Pokud naopak nemáte čas vůbec žádný, přečtěte si výborné a stručné poznámky od Luke Wroblewski:

Úvod

Letos se Google rozhodl uspořádat Chrome Dev Summit a setkání Google Developer Experts hned po sobě, takže jsem si dev summit nemohl nechat ujít. Konference moc rád nemám, příprava přednášky zabere celé dny přemýšlení, a pro posluchače asi také není snadné celý den sedět a poslouchat. Proto musím ocenit zvolený formát. Dvě 30 minutové přednášky za sebou a pak dlouhá pauza. Detail, ale potěší. Dalším důvodem výjimečnosti této konference je to, že Google je firma, která do webového ekosystému nehorázně mohutně investuje.

Keynote aka Google a Web

TLDR; Google miluje web a chce pro něj tvořit ty nejlepší technologie a nástroje. A dělá to.

Z aktivit Googlu je patrné, že skutečným operačním systémem pro Google je web. Dává to smysl, Google žije z webové reklamy na svobodném webu, a proto jej podporuje. Aplikace i stránky musí být indexovatelné tak, aby mohl reklamu prodávat. Odkaz je král. Oproti tomu existují ekosystémy proprietární, Android nebo iOS například. Proprietární aplikace mají sice možnost využívat zařízení naplno, ale charakteristický znak webu – svoboda – jim chybí. Přečtěte si, proč Financial Times přešly z nativní aplikace na webovou (to o těch poplatcích Applu tam ale chybí). Ano, nativní aplikace mají technologický náskok, no a co? Ten měl i Flex a Silverlight, a kde jim je konec. Mimochodem, keynote mi připomněl mou přednášku na konferenci Devel 2012 – web versus nativní aplikace z pohledu UX a vývoje.

Build mobile apps with Chrome WebView

Google má pro Android 4.4 KitKat novou WebView komponentu postavenou na Chromium. Skoro dvojnásobná rychlost, mnoho nových features, lepší nástroje. Zaujalo mne, že chce do dev stacku zařadit task runner Grunt.js (pokud nepoužíváte, vřele doporučuji začít). Chromium v Androidu je vítaný kvalitativní skok pro Phonegap.

Android 4.4 (KitKat) includes a new WebView component based on the Chromium open source project. The new WebView includes an updated version of the V8 JavaScript engine and support for modern web standards that were missing in the old WebView. It also shares the same Blink rendering engine as Chrome for Android, so rendering should be much more consistent between the WebView and Chrome.

Network connectivity: optional

AppCache pořádně nefunguje, nové technologie jsou na obzoru. Čím více je zařízení mobilní, tím větší je pravděpodobnost, že se ocitne bez signálu. A aplikace s tím musí umět pracovat. Minimálně by neměla zhavarovat, pokud není internet k dispozici. V lepším případě by měla umět ukládat na klientu data, a ideálně by měla být použitelná i bez datového spojení. Důležité je dnes myslet nejen mobile first, ale také offline first. Sync je nový save.

Media APIs for the multi-platform web

Web potřebuje multimédia, free kodeky, podporu pro audio, midi, kameru, peer to peer. Všechny evergreen (vše krom IE) prohlížeče už podporují. Pokud chcete napsat kill-app na těchto technologiích, začněte dnes. Dokonce vznikl web standard pro midi. Budou Logic nebo Cubase jednou webové aplikace? Rozhodně, i když to nebude zítra ani za pět let.

#perfmatters: Tooling techniques for the performance ninja

Chceme webové aplikace rychlé, rychlejší, nejrychlejší. Zajímají nás dvě věci, rychlost spuštění a rychlost běhu. Rychlost spuštění je kruciální. Abychom mohli optimalizovat, musíme nejdříve měřit. Měřit rychlost spuštění pomocí load time je jako měřit cukrovku pomocí počtu snědených koblih za den. Nás zajímá critical path, neboli čas od requestu po první viditelné pixely.

Ladění rychlosti je iterativní proces. Nejdříve musím mít data, která pak musím pochopit, nakonec optimalizuji. A zas a znova. Přednášející Colt McAnlis je nekompromisní řečník stejně jako jeho téma. Velmi zábavná přednáška, doporučuji.

#perfmatters: Optimizing network performance

Velmi technická přednáška. Nepřekvapivě je největším problémem rychlost a latence sítě. A mobilní 3G mívá latency až 500ms. Pokud váš web dělá hodně requestů, gratuluji, trápíte uživatele. Ideálně by měly stačit requesty tři (HTML stránka, jeden CSS a jeden JS soubory). Právě proto jsou Google Closure a Dart se svým dead code removal a brutální minifikací tak dobré pro mobilní vývoj. S Este můžu mít luxusní SPA <50KB gzipped. Beat it Sencha a jQuery Mobile. To jsem ale odbočil. Přednáška je hlavně o tom, jakou magii při práci se sítí používá Chrome, a co pro nás chystá HTTP 2.0.

#perfmatters: 60fps layout and rendering

Už jsem to zažil mnohokrát, píše mi firma „ta naše stránka/app se nějak seká“. A to je musím pochválit, že se starají, ne jako nejmenovaný žlutý dopravce. Na mobilu nepoužitelný web nebo appka je naštěstí už výjimkou, samozřejmě pominu-li produkty státní správy, které se zřejmě řídí mantrou „čím méně to bude umět, a čím horší bude použitelnost, tím více vám za to zaplatíme“. Se státem toho moc neuděláme (vyoknění je stále trestný čin), ale vlastní produkty můžeme ladit již velmi pohodlně. Dříve byl v podstatě jediný použitelný návod: „Všechno zakomentujte a začněte měřit fps„. Dnes má Chrome parádní nástroje, které dokáží přímo odhalit, který kód konkrétně škodí. Takhle přednáška je must see pro každého webového vývojáře.

PerfMatters závěr

Stručně a jasně, myslíte-li to s webovým vývojem vážně, shlédněte alespoň tyto tři přednášky. Jako školitel a konzultant jsem navštívil hodně firem v Česku a řeknu vám jedno: Jste ostudy, jděte sakra konečně už do sebe! V jednu chvíli školení dělám to, že otevřu web firmy v Chrome, a pustím automatický audit (dva clicky myší). Výsledky bývají žalostné: vypnutý gzip, zilion zbytečných requestů… O tom, že bychom měli podporovat mobil nic nevíme, šéf nám to neřekl. Takže ještě jednou, nebuďte jako politici. Pracujte na sobě, abyste na svou práci i na sebe mohli být hrdi.

Pokračování příště.

Odkazy

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.