Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co je to Coderetreat?

Co je to Coderetreat?

Články Různé

Makáte, protože se blíží deadline, šéf je nervózní, nedokončená práce blokuje platbu od zákazníka a jakmile je hotová, přistane vám na stole nová. Pro práci samotnou nemáte čas na to, abyste se v něčem posunuli, zlepšili nebo se naučili na věc dívat z jiného úhlu. Řešení je jednoduché: Coderetreat!

Nálepky:

Text původně vyšel na autorově blogu.

Akce Coderetreat vznikla v roce 2009. Myšlenka je jednoduchá. Celý den procvičovat programátorské dovednosti.

Nezáleží na programovacím jazyku nebo IDE, které používáte. Coderetreat je místo, kde se v jeden den potkají programátoři, aby si vyměnili zkušenosti a něco se vzájemně naučili. Začátečníci tu získají od zkušenějších rady a tipy, které jim mohou zjednodušit nebo urychlit každodenní práci. Zkušenější zase na oplátku získají nové postřehy a podněty pro další zdokonalování. Ne nadarmo se říká, že chceš-li něco umět dobře, zkus to někoho naučit.

Stojí to za to?

Mně osobně první Coderetreat doslova změnil život. Najednou jsem měl úplně nový pohled na to, že věci jdou dělat jinak a kvalitněji. Že testování není jenom pro testery a TDD nemusí být sprosté slovo a bláznivý výmysl těch co na to mají čas. Naučil jsem se několik nových fíglů pro ovládání IDE a výrazně si tak zjednodušil práci. Poznal nové lidí, kteří mají chuť se neustále zlepšovat, a hledají cesty, jak se posunout ještě kousíček dál. A hlavně jsem si odnesl takové množství chuti a energie do programování jako nikdy předtím.

O co vlastně půjde?

Celá akce má několik základních pravidel:

  • Celý den je rozdělen (většinou) do šesti programovacích session. Jedna session má 45 minut.
  • V každé z nich se řeší se stále stejná, jednoduchá úloha:  Game of Life.
  • Důraz je kladen na čistotu kódu, TDD a pravidla jednoduchého návrhu.
  • Programuje se v párech. Pro každou session máte jiného partnera.
  • Po každé session smažete vytvořený kód.
  • Pro pestrost je každá session omezena několika podmínkami.

Na Coderetreat se programuje zásadně v párech

Stará buddhistická pravda tvrdí, že samotná cesta je nejlepší cíl. O Coderetreat to platí stoprocentně. Jakmile se totiž odpoutáte od nutnosti dokončit zadání (většinou hned po první session) máte najednou tolik možností jak problém uchopit, pohrát si s ním a něčemu novému se naučit. K tomu vás většinou tlačí omezující podmínky jako třeba zákaz používání myši (umíte ovládat své IDE?), povolení maximálně 4 řádků na metodu a podobné.

Na konci každé session probíhá retrospektiva, kdy se probírá uplynulá session, jaké byly největší problémy nebo co nás nejvíc bavilo. Na konci celého dne je jedna velká retrospektiva, kde účastníci hodnotí průběh akce.

Pro podrobnější popis, jak celá akce probíhala loni ve Vsetíně, včetně záznamu retrospektivy, můžete nahlédnout na článek v blogu od Roberta Dreslera.

2013-12-14 at 19-20-25

Poslední session Coderetreatu bývá nejnáročnější. Většinou se protáhne do ranních hodin

Chci přijít, co s sebou?

Pokud chcete zažít a nasát atmosféru, kde nejde o výsledky ale o cestu k nim, přijďte letos na Global day of Coderetreat. V sobotu 15. listopadu se bude konat po celém světě. Momentálně na 121 místech a Česká republika nebude výjimkou. Zatím jsou ohlášeny tři akce:

  • Čechy a okolí pokryje Praha,
  • programátoři z Moravy a Slezska se sejdou ve Vsetíně,
  • a zkrátka nepřijdou ani programátoři v Brně

Víc se o akci můžete dozvědět na oficiálních stránkách Global Day of Coderetreat nebo na české stránce Coderetreat.

S sebou si určitě nezapomeňte vzít svůj stroj (notebook nebo klidně i All-in-one PC) a na něm mějte nainstalované prostředí pro testování. Určitě si zkuste napsat a spustit první test ještě doma. Většina testovacích frameworků má ve svém názvu xUnit.

  • Java – jUnit
  • C# – NUnit nebo od Visual Studia 2012 výš MsUnit
  • PHP – nečekaně PHPUnit :)

Pro instalaci a napsání prvního testu zkuste prozkoumat temné vody internetu, určitě najdete pro váš jazyk vhodný návod.

O jídlo a pití je díky sponzorům po celý den postaráno.

Zkusit si jednou Coderetreat by měl každý programátor, který to s programováním myslí vážně. A co vy? Chcete se zlepšit ve svém řemesle? Posunout dál? Poznat nové cesty a možnosti? Pokud ano, tak se na vás těšíme 15. listopadu. Třeba i vám změní Coderetreat život.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Talin

taky patří do ČR

alesroubicek

Co konkrétně se vám nelíbí? Autor článku je Moravák.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.