Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Co musíte vidět na WebExpo 2011?

Co musíte vidět na WebExpo 2011?

Články PR Články, Různé

Konference WebExpo se stala ve čtvrtém roce jednoznačně největší konferencí, zaměřenou na web, vývoj a webdesign, pořádanou v ČR. Už od prvního ročníku se účastní i zahraniční přednášející a jejich počet neustále roste. Pojďme se podívat na některé zajímavé hosty (nejen ze zahraničí), které byste si na WebExpu neměli nechat ujít.

Konference WebExpo Prague 2011 pokrývá oblast tvorby webu, ovšem, jak je už tradicí, nezaměřuje se pouze na vývojáře a programátory, ale zasahuje i do oblastí webdesignu, UX, použitelnosti, přístupnosti, obsahuje přednášky o startupech, o metodách organizace práce a nezastavuje se ani před přesahy například do oblasti rozvoje tvůrčích schopností. Webovým vývojářům lze s klidným svědomím doporučit všechna témata, ale pravděpodobně nejzajímavější budou přece jen ty, které se věnují programování a vývoji.

Ve znamení legend

Letos vystoupí na WebExpu hned několik významných „hvězd oboru“, jejichž jméno (nebo alespoň práci) znají snad všichni, co se okolo webového vývoje točí. 

Douglas Crockford

Jméno, které bude povědomé snad každému, kdo kdy pracoval intenzivněji s Javascriptem. Douglas Crockford je považován za jednoho z třiceti nejvlivnějších lidí v oboru a za JavaScriptového guru – rozhodně ne neprávem. Je autorem knih a článků o JavaScriptu (včetně populárního titulu „JavaScript – the Good Parts“), vyvinul známý, oblíbený i proklínaný, nástroj pro kontrolu syntaxe JSLint, a jeho masivní popularizační činnost stála na počátku obliby formátu JSON.

Douglas Crockford se pohybuje v IT mnoho desetiletí. Na počátku své kariéry pracoval pro společnosti jako Atari, Lucasfilm či Paramount. Nyní pracuje v Yahoo! jako Senior JavaScript Architect. Na WebExpo vystoupí s přednáškou o Node.js.

Douglas Crockford

Rasmus Lerdorf

Další jméno, další výrazná osobnost ze seznamu třiceti nejvlivnějších. Dvaačtyřicetiletý vývojář původem z Dánska, nyní s kanadským občanstvím, bude na WebExpo hovořit o projektu, který ho proslavil po celém světě. Stačí tři písmena: PHP. Rasmus Lerdorf je, jak pravděpodobně čtenáři Zdrojáku vědí, autorem tohoto oblíbeného skriptovacího jazyka, který dodnes vládne žebříčku nejpoužívanějších serverových řešení.

Rasmus Lerdorf pracoval do roku 2010, stejně jako Douglas Crockford, u společnosti Yahoo. Na WebExpo se z jeho úst dozvíme, jak se dařilo PHP v roce 2011.

Rasmus Lerdorf

Novinky a zajímavosti

WebExpo nenabídne jen hvězdy a legendy, ty jsou v podstatě především kořením, které dodává konferenci šmrnc. Hlavní „maso“ tvoří přednášky o novinkách, zajímavostech či technologiích, které se dostávají na výsluní.

Paul Kinlan: Web Intents

Paul Kinlan pracuje v Google jako Developer Advocate a na WebExpo představí svůj ambiciózní projekt Web Intents. Cílem Web Intents je usnadnit propojování webových aplikací přes API, a to tím, že zjednoduší nalezení patřičných metod API (pomocí autodiscovery) a jejich registraci do systému.

Štěpán Bechynský: vývoj pro Windows 8

V přednášce s lehce kryptickým názvem Novinky z konference BUILD představí Štěpán Bechynský, Developer Evangelist ze společnosti Microsoft, novinky, které Microsoft připravuje pro vývojáře, a zaměří se především na vývoj aplikací pro nově chystaný systém Windows 8.

Ilmari Heikkinen: WebGL

Finský vývojář a grafik Ilmari Heikkinen pohovoří o technologii, která byla letos na výsluní zájmu, totiž 3D grafický nástroj WebGL. Jedná se o velmi rozsáhlé téma, v němž se začátečník snadno ztratí. Přístup „sednout si k počítači se specifikací v ruce“, který může u jiných technologií fungovat velmi dobře, nemusí v případě WebGL vést k úspěchu. Přednáška vám pomůže získat přehled a vhled do problematiky a nasměrovat tak vaše další studium vhodným směrem.

Karel Minařík: Elastic Search

Velmi zajímavý distribuovaný vyhledávací engine, postavený na otevřených technologiích a s „webově přátelským API“ s názvem Elastic Search představí známý vývojář a popularizátor nových technologií Karel Minařík spolu s Lukášem Vlčkem ze společnosti RedHat. Účastníci předchozích ročníků si jistě vzpomenou např. na úspěšnou přednášku o verzovacím systému Git, která patřila k těm nejlépe hodnoceným. Lze tedy právem očekávat, že Elastic Search získá po přednášce obou pánů mnoho nadšených fanoušků.

Karel Minařík

Databáze, jazyky, cloudy, mobily,…

Nicolas Garnier z Google bude na WebExpo přednášet o datových úložištích. O databázích MongoDB a Cassandra pohovoří Lukáš Linhart, respektive Michal Augustýn. Ani cloudové služby nezůstanou letos opomenuty – Petr Ferschmann vysvětlí, jak budovali cloudovou podobu svého produktu FlexiBee a Michal Juřek vysvětlí, co má společného vývojář a cloud.

Vývojáře oslovují stále nové a nové nástroje, techniky a jazyky. Před časem se začala pozornost veřejnosti upírat na jazyk Scala – jednak kvůli jeho vyjadřovacím schopnostem, jednak i díky tomu, že je velmi dobře kombinovatelný s Javou a celým obrovským ekosystémem, jaký kolem Javy už existuje. Jazyk Scala představí na WebExpo Zdeněk Farana.

Martin Michálek předstoupí před posluchače s prakticky zaměřenou přednáškou o vytváření mobilních aplikací. No a chybět nemůže ani „tradiční duo“ pánů Radka Pavlíčka a Romana Kabelky, kteří se budou věnovat, jak jinak, přístupnosti webů.

Nejen programováním…

Rozhodně stojí za to upozornit i na jiné sály. Z programu vybíráme např. přednášku Jana Řezáče o content strategy a copywritingu, přednášku Petry Větrovské o mobilizaci reklamy, přednášku Rikiho Fridricha o reputačních systémech, kolega Adam Fendrych pohovoří o informační architektuře, zajímavá bude jistě i přednáška Jana Tichého o „bulharské konstantě“ ve webové analytice, přednáška Václava Lorencenastavení ceny webových aplikací (pravděpodobně jej budete znát jako autora výborného blogu Pricing Idiot), …

Zkrátka – WebExpo 2011 je plné zajímavých přednášek, a to, že nehovoříme o dalších, není proto, že by byly méně kvalitní nebo méně zajímavé, ale čistě jen kvůli tomu, aby článek měl přijatelnou délku.

Těšíme se na viděnou ve dnech 22. – 24. září 2011 v prostorách VŠE v Praze!

Fotografie laskavě poskytl pořadatel konference WebExpo
Server Zdroják je mediálním partnerem

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
11 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oldis

nema smysl se ucastnin, tlumocniky sebou ;)

fos4

V Development Hall bude tlumočení do českého jazyka.

b-s-h

Prosím o zdroj této informace?

mikiqex

Newsletter WebExpa

Martin Malý

Podle informací, které máme k dispozici od dnešního rána, budou anglické přednášky v dev hall tlumočeny zájemcům do sluchátek; na tlumočení v dalších sálech se pracuje.

Oldis

No vida, asi se nekde nekdo chytil za nos

mikiqex

Microsoft nabídl, že zasponzoruje tlumočení v Development Hall, do ostatních místností se překladatelé shánějí.

bazo

to este existuje niekto, kto nevie po anglicky?

Martin Malý

Kdepak. Všichni z IT umí perfektně anglicky číst, psát, mluvit i poslouchat. Však si všimněte, jak se celé publikum při anglické přednášce směje na těch správných místech, protože každý vtip připadá vtipný všem… ;)

mikiqex

Rozumět je jedna věc, pochopit ale druhá. Troufnu si o sobě prohlásit, že anglicky umím výborně, ale pokud se učím nové věci, raději čtu text v mateřštině. Otázkou ovšem je, do jaké míry budou v angličtině vzdělávací přednášky či to bude jenom takové „povídání“. Ve druhém případě je to spíše pasivní sběr klíčových slov a názvů pro „read later“.

Ono se stačí podívat na uplynulé přednášky – o těch v angličtině se člověk většinou dozví, jak byly skvělé a úžasné, ale nikdo v podstatě nedokáže vyjádřit, co v té přednášce vlastně bylo.

Tomáš Fejfar

Vida, já naopak kvuli kreativitě překladatelů vždy vyhledávám originál. Raději nepochytit všechno, než luštit co je „zkušební a záchytný blok“ (=try/catch).

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.