Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co se událo v říjnu 2008

Co se událo v říjnu 2008

Články Různé

V dnešním souhrnném článku vám předvedeme přehled hlavních událostí a zajímavostí z října 2008 pro případ, že si je chcete připomenout nebo vám prostě některé z nich utekly. Připomeneme, jaké akce se konaly a co zajímavého se událo u nás i ve světě v oblasti webdesignu a webových aplikací.

Nálepky:

Akce a konference

V polovině října proběhl veletrh WebExpo 2008. Jednalo se o zajímavou a v České republice neobvyklou akci. Na Zdrojáku jsme vám přinesli rozhovor s jeho hlavním organizátorem Václavem Stoupou, ve kterém se dozvíte, proč celou akci inicializoval, i že se příští rok možná můžeme těšit na pokračování. Uvedli jsme také reportáž z celé akce.

O týden později proběhla konference Google Developer Day 2008, na kterém vývojáři předváděli zajímavé technologie Googlu. Zdroják opět nemohl chybět a přinesl vám článek z akce. Organizátoři přislíbili pokračování příští rok.

Během října proběhl den otevřených dveří centra TEREZA, během kterého se mj. tvůrci webů mohli seznámit s technologiemi, které používají pro ovládaní webu nevidomí uživatelé a konzultovat s nimi jejich problémy a zkušenosti. Zdroják se akce také zúčastnil a nabídl vám rozhovor s pracovníkem centra TEREZA Karlem Břindou.

Z domova

Kniha Java 5.0 – Novinky jazyka a upgrade aplikací od známého českého autora Rudolfa Pecinovského byla nabídnuta zdarma ke stažení. Programátory v Javě to jistě potěší.

Radek Pavlíček s kolegy do češtiny přeložili tutoriál o práci se screen readerem JAWS. JAWS je nepoužívanější screen reader v České republice. Pokud si chcete vyzkoušet, jak váš web používají nevidomí uživatelé, nainstalujte si zdarma jeho zkušební verzi (jen pro Windows) a můžete sami hledat problémy s přístupností na vašem vlastním webu.

Vyšla stabilní verze 1.0 knihovny Dibi od českého programátora Davida Grudla. Jedná se o databázovou vrstvu pro PHP a používá ji řada českých serverů.

V českých končinách se objevil hosting pro Ruby zdarma. Pokud plánujete začít s Ruby On Rails, je to pro vás vhodná příležitost.

Příznivci jazyka Java z Czech Java User Group vydali již v pořadí 27. podcast. Tento díl byl věnován organizaci času a hostem byl Ondřej Nekola.

Byl vytvořen Ubiquity skript pro IDOS.cz. Ubiquity je rozšíření prohlížeče Firefox pocházející z Mozilla Labs přinášející nový přístup v ovládání webových prohlížečů.

Martin Malý vytvořil jednoduchou PHP knihovnu pro přístup k rozhraní PayPal. Kniha je dostupná pod BSD licencí.

Začátkem měsíce října byl veřejně spuštěn Zdroják – web, který právě čtete. Doufáme, že se vám Zdroják líbí a že na něm najdete řadu zajímavých informací.

Ze světa

Microsoft a Google spustili podporu OpenID a přidali se tak k Yahoo, které OpenID již nějaký čas podporuje. Podporu OpenID plánuje i český Seznam.

Snad všemi zdroji proběhlo horké téma clickjackingu, kterým je v tuto chvíli ohrožena řada webových aplikací. Clickjacking je vážný bezpečnostní problém, který těží mj. z toho, že uživatelé jsou dnes zvyklí k řadě webových služeb používat trvalé přihlášení.

Známá postava oblasti webových standardů Eric Meyer prohlásil, že JavaScript zachrání budoucnost webu, což je velký posun oproti názoru „JavaScript je zlo“, který před cca 5 lety ve světě webdesignu panoval. Eric Meyer také tvrdí, že s pomocí JavaScriptu jsme se všichni stali „výrobci“ (podobně jako výrobci prohlížečů) a můžeme vytvářet vlastní webové standardy (ačkoliv na rozdíl od těch v prohlížečích budou implementované pomocí JavaScriptu).

Vývojáři jazyka PHP mají problém s návrhem syntaxe pro jmenné prostory. Původní oddělovač jmenných prostorů „čtyřtečka“ byl nahrazen zpětným lomítkem. Jedná se o nečekaný a zatím široce diskutovaný krok.

Vyšla první alfa verze mobilního Firefoxu nazvaného Fennec, můžete se na ni podívat v ukázkovém videu.

Vyšla finální verze Jaxer 1.0. Jaxer je serverový nástroj, který obsahuje zobrazovací jádro Gecko a umožňuje tak na straně serveru spouštět kód v JavaScriptu.

Microsoft vydal toolkit pro práci s mikroformáty. Může se jednat o zlom v historii mikroformátů. Pokud se o mikroformáty zajímáte více, sledujte seriál Kódujme sémanticky s mikroformáty.

Vyšla Opera 9.6 (popis novinek najdete v tiskové zprávě) a krátce nato vyšla verze 9.61 opravující bezpečnostní chyby.

Vyšel Flash Player 10 obsahující novinky pro vývojáře. Podporuje 3D včetně hardwarové akcelerace, obsahuje nový textový engine a integraci s Pixel Bender.

Opera Software vyvinula vyhledávací engine MAMA, který využívá k získávání podobných informací o web a používání webových standardů. Počítá např. kolik stránek obsahuje Flash, kolik JavaScipt, kolik stránek je validních a to vše včetně rozlišení geografických regionů.

Vyšla první beta verze Firefoxu 3.1, která implementuje řadu nových webových standardů, např. značky audio a video, podporu geolokace, webové fonty (@font-face) a rychlejší javascriptový engine TraceMonkey.

Designér známého loga Firefoxu a loga Thunderbirdu Jon Hicks začal pracovat pro Opera Software. Bude zodpovědný za design desktopové i mobilní verze prohlížeče Opera.

Závěr

Tolik souhrn za měsíc říjen. Ve skutečnosti se toho událo mnohem víc. V archivu Zdrojáku snadno najdete všechny články a zprávičky za měsíc říjen a pokud je chcete sledovat průběžně, můžete odebírat RSS článkůRSS zpráviček.

A co vy považujete za nejdůležitější událost měsíce října?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
luboskmetko

Osobne za najdôležitejšie považujem, že som minulý mesiac objavil a zaradil si do čítačky Zdroják – je to výborny zdroj informácii, aký tu doteraz chýbal. Takže gratulujem ku kvalitnému webu a len tak ďalej.

Anonymní

Sauhlasím. Od té doby, co zemžel Interval (což už je hodně dlouho), zde nic podobného nebylo. Jedině číst blogy.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.