Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Adama Zbiejczuka?

Co zaujalo Adama Zbiejczuka?

Články Různé

Video od Googlu, děsivá pravda o realitě „firemního využití sociálních sítí“, komiks, praktické použití Facebooku, zamyšlení, vtípek na účet Brna, jeden téměř partyzánský server na sdílení hudby a trocha zamyšlení na konec – to vše servíruje v pátečním čtení „první český bankovní bloger“ Adam Zbiejczuk.

Arcade Fire HTML5 video is awesome – but no Flash killer 

Komentář k projektu Wilderness Downtown, který měl ukázat vychytávky nových trendů a pomocí WOW efektu zase přivést trochu pozornosti ke Googlu. Oč jde? Mix videoklipu (povedená písnička!) skupiny Arcade Fire, Google Streetview (kde si sami zadáte místo narození – které by mělo být v místě pokrytém SV), 3D objektů… Vše jede jen v Chromu a po pravdě řečeno, nároky na hardware jsou nezanedbatelné. Pokud si to chcete užít, tak byste rozhodně neměli mít otevřených 20+ tabů, jak to obvykle mám já. Souhlasím s autorkou – vypadá to skvěle, ale Flash killer to (zatím) rozhodně není.

We Are Social

je specializovaná agentura, jejíž blog/twitter se rozhodně vyplatí sledovat. Nedávno tak upozornili na německý výzkum provedený Brand Science Institute. V průzkumu provedeném ve 12 evropských zemích se ptali marketérů, s jakými těžkostmi se setkali při zavádění social media projektů ve firmách. Je to jen pár slidů, ale velmi výživných. 81% firem nemá jasnou strategii. V 76% případů je právní oddělení označováno za sabotéry projektů. A jen 7% si uvědomuje hodnotu social media pro CRM… Vše lze v podstatě bez úprav aplikovat i na ČR.

The Oatmeal

The Oatmeal je skvělý komiks – přijde mi jako geekovatější, absurdnější a ostřejší Dilbert – a taky je to zajímavý příběh autora, který je dnes na volné noze. V tomto díle se právě věnuje tomu, jaké výhody a nevýhody má práce z domu. Kdo s tím má nějaké zkušenosti, určitě se v tom „najde“. A i všichni ostatní se budou bavit.

Diplomová práce o knihovně na Facebooku

 Měl jsem příležitost napsat první posudek k diplomové práci a jsem rád, že to byla zrovna tahle. Olga Biernátová se skoro rok starala na Facebooku o profil univerzitní knihovny ve Zlíně a městské knihovny ve Vsetíně, svoje zkušenosti rozvedla v diplomce, která sice nemá nijak strhující teoretickou část, ale v praktických ukázkách může být přínosná i pro zkušené profíky. 

Co vlastně potřebujete vědět?

Petr Olmer pracuje v Good Data a tak toho víc docela dost o Business Inteligence a podobně – a právě proto je jeho úvaha na téma „co vlastně potřebujete vědět“ velmi přesná a přitom zcela jednoduchá. Tabulky, grafy a čísla – to všechno je super. Ale jediná věc, kterou opravdu potřebujete vědět, je: Co mám udělat teď? Aby se mi i nadále dařilo, aby se mi znova dařilo nebo aby se mi konečně dařilo. Doporučuju.

Žít Brno

Brno je moje rodné město a jako patriot mám radost ze všech povedených projektů. Taky ze svých šikovných spolužáků, kteří dělají zajímavé věci – patří k nim i Michal Kašpárek. Netradiční formou upozornil na diletantský přístup radnice, která si nechá vymyslet dosti dementní slogan „Žít Brno“ – ale doménu si nezaregistruje. Michal k tomu přihodil několik slavných brněnských videí, takže pokud jste ještě neslyšeli, že „U Semilassa poteče krev“, máte možnost to napravit.

8tracks

Docela povedený server na ukládání playlistů (mix je trochu špatné slovo) – najdete si svou oblíbenou hudbou, přetáhnete ji do playlistu a ten můžete poslat třeba svým kamarádům. Když něco nenajdete, prostě to tam nahrajete. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, v mixu musí být aspoň 8 skladeb, od jednoho autora nesmí být víc než dvě, písničky v playlistu jsou vidět až po přehrání a podobně. Nicméně cest, jak to obejít, si jistě sami domyslíte spoustu. Tipovací otázka: jak dlouho bude tenhle start-up mít šanci přežít útoky právníků? Můj odhad: dokud nebude úspěšný…

Chuck Palahniuk – Pygmej (doslov)

Chuck Palahniuk se asi nejvíc proslavil knihou Klub rváčů, podle níž byl natočen stejnojmenný film. Ale i spousta jeho dalších knih stojí za to, a poslední překlad do češtiny, Pygmej, není výjimkou. Odkazuji na výborný doslov Darka Šmída, který je docela drsný, ale dobře upozorňuje na to, že možná není od věci občas si připomenout, co bublá v nás všech pod povrchem…

O autorovi: Adam Zbiejczuk vystudoval žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně (diplomová práce na téma Web 2.0). Podílel se na spuštění projektu mBank v ČR, kde měl na starosti veškerou online reprezentaci (web, fórum, blog). Od prosince 2009 pracuje v agentuře Ataxo a v současné době spouští monitoring sociálních médií Ataxo Social Insider.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
m

Nepochopil jsem smysl toho clanku. Proc pise Adam na Rootu (Zdrojaku), kdyz nema nic spolecneho ani s Linuxem ani s programovanim? Nejsem si jisty, jestli me zajima kazdy pisalek stourajici se v socialnich sitich.

Marek Prokop

Protože je jednou z nejvýraznějších postav on-line komunikace v ČR a podstatou webové tvorby (o které pojednává Zdroják) je právě on-line komunikace?

blizzboz

a čo má zdroják s linuxom?

Martin Malý

Protože vývoj webových aplikací už není jen „Linux a programování“.

LeBuzna

Pssst. Mluvite s programatorem na Linuxu, on to vi nejlip.

Miroslav Kucera

U Semilassa v Brne zadna krev nepotece, tam to mam pod palcem ja ;-)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.