Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Jana Koderu?

Co zaujalo Jana Koderu?

Články Různé

Proč žaluje Oracle Google kvůli Androidu, jaká je marže Amazonu u cloudových služeb nebo kde lze snadno a rychle zakládat startupy – to jsou jen některá témata, která zaujala Jana Koderu a o která se s námi přišel podělit. Jan Kodera je spoluautorem služby Abakowiki a znáte jej i jako propagátora SaaS.

Oracle žaluje Google kvůli porušení patentových práv u Androidu

Oracle má pocit, že Google ve svém systému Android, přesněji ve virtuální mašině zvané Dalvik, využil postupy, které měl patentované Sun. Nyní má tyto patenty Oracle a zjevně se je nebojí použít. Je to právní bitva a těžko usuzovat, jak to dopadne. Faktem zůstává, že Android je veleúspěšný operační systém pro mobilní zařízení a jeho stažení z trhu (to je přesně to, co  Oracle požaduje) by se ostatním hráčům hodilo.

Amazon AWS a jeho marže

Vždy se tvrdilo, že cloud computing, zvláště IaaS, je obchod založený na velkém objemu a na malých marží. Jenže řeč čísel mluví poměrně jasně, je to jinak, protože Amazon AWS má marže okolo 50 %. Zde je na místě se zamyslet, zda aaS(SaaS – software as a Service, PaaS – platform as a Service) jsou opravdu závislé na velkém objemu, nebo jestli na tom nejsou stejně jako Amazon AWS. Pro srovnání – Cisco nebo HP dosahují u dodávaných a instalovaných systému mají marže okolo 25%.

Zvyšte svou produktivitu

Jak udržet produktivitu v týmu a zbytečně se nerušit otázkami? Mark Suster v tomto článku radí, jak zavést efektivní metodu, která zvýší vaši i šéfovu produktivitu. Vychází z toho, že každé vyrušení od vaší práce znamená ztrátu koncentrace a ve 40 % případů to dokonce znamená, že se k úkolu po vyrušení vůbec nevrátíte. A stejně jako ve vztahu k vám to platí i o vás, když potřebujete radu od kolegy či přímo od šéfa. Naučte se si body, které potřebujete probrat, napsat na papír a za šéfem jděte, až jich budete mít nejméně sedm. Toto platí pro jakýkoliv způsob komunikace, takže si zakažte i e-maily, IM a samozřejmě i telefon. 

Lean Startups

Poměrně často se teď můžete dočíst o lean startupech. Je to vlastně soubor metod jak založit firmu s malou pravděpodobností krachu. Na blogu německého startupu jsem našel toto pěkné shrnutí a úvod do problematiky. Nebojte, text není německy, je anglicky. Lean startup je založen na agilním vývoji, customer developmentu a velkém využívání open source softwaru nebo jinak volného softwaru. V praxi to pak vypadá tak, že díky využití opensource se soustředíte jen svou přidanou hodnotu, často vydáváte nové verze (klidně jednou týdně) a stále zkoušíte, jak zákazníci reagují.

Pozn.red. – odkaz je bohužel nefunkční, omlouváme se. Můžete zkusit vyhledávání na Google, kde lze nalézt na toto téma další materiály.

Seznam německý startupů

Na předchozí odkaz jsem se dostal vlastně náhodou, když jsem narazil na seznam německých startupů. Můžeme se podívat, na čem sousedé kutají a jaké projekty dělají, prakticky všechny české startupy tam najdou svůj protějšek. Například triplib.de vs český ontheroad.to . Nebo třeba startupů s hromadným nakupováním je několikrát více než českých. Zjevně se jedná o celosvětový fenomén a americký Groupon je dokonce nejrychleji rostoucí internetová společnost, i Google a Facebook měly pomalejší start. Viz článek na Forbes.com

Santiago de Chile – nové Silicon Valley


Autor: tamburini @ sxc.hu

Poslední link je také o startupech, tentokrát z Chile. V Chile se vláda rozhodla, že chce vybudovat technologické centrum a že chce vlastní Silicon Valley. A myslí to vážně, nabízí 40 000 dolarů pětadvaceti americkým podnikatelům, pouze za to, že se na půl roku přesunou do Chile a budou stavět startupy tam. A to je jen začátek. Program je připraven pro tisíc dalších podnikatelů z celého světa. Musím přiznat, že mě to nadchlo a je mi jen líto, že my nemáme v Čechách něco podobného. A srovnání je na místě, Chile je stejně bohatá země jako Česká republika. Pokud se chilské vládě projekt podaří, je možné, že se budeme častěji setkávat s tím, že ty nejlepší startupy jsou ne v Sillicon Valley, ale v Santiago de Chile.

O autorovi: Programátor v PHP a Javě se specializací na internetové technologie. Je spoluzakladatel startupu Abakowiki a zároveň hlavní vývojář. Také se snaží vytvořit českou wiki o Cloud Computingu. Mimo programování se zabývá ekonomickými přínosy IT v podnicích. Jeho dalšími zájmy jsou enterprise 2.0, software jako služba (SaaS) a cloud computing.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
10 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
blizzboz

Štátne dotácie a protekcionistické štátne intrvencie sú práve to najhoršie riešenie – cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami a v tomto prípade je peklo etatistický raj. Najlepšie laissez-faire riešenie by bolo znížiť dane a odbyrokratizovať, uvolniť a zjednodušiť podmienky natoľko aby bolo Chile atraktívne pre investorov.

František Kučera

Přesně tak. Chce to: žádná cenzura, žádné softwarové patenty, minimum byrokracie, minimum nároků na ISP (odposlechy a spol.), fungující bankovnictví a dobré právní podmínky pro existenci mikroplatebních systémů… Prostě házet podnikatelům co nejméně klacků pod nohy, pokud možno žádné. A ne se to snažit kompenzovat nějakými pochybnými dotacemi (ty ostatně nespadly z nebe – ty peníze bylo nejdřív potřeba někomu „ukrást“ – zdanit).

alancox

A jak chcete bez zásahů státu vytvořit většinu toho co zde píšete?
Teorie laissez-faire je skvělé, na papíře, ale cokoli v praxi tímto směrem dopadne většinou špatně. Já bych si přál, aby jeho zastánci vytvořili rezervaci a v nějakém místě si ho důsledně zavedli. Je třeba to místo ale oplotit a střílet ty, kteří po nějakém čase, až se to rozběhne se všemi důsledky by tento prostor chtěli opustit.
Fungující bankovnictví, které se vyvázalo z regulačních podmínek USA (jakožto prevence proti krizím) od té doby plodí jednu krizi za druhou.
Snížení daní je skvělá věc – pro mnoho investorů jsme to zde zavedli jako pobídky. Často jim byly na několik let zrušeny zcela.

blizzboz

typická ukážka vygumovanej hlavy

Honza

Koukám na ceník Abakowiki a přemýšlím, co objednat v případě požadavku na 100 uživatelů…

JKodera

Dobrý den, děkujeme za upozornění. Už jsme chybu na stránce opravili. Pokud máte zájem o produkt, rádi vás přivítáme na semináři nebo nás prosím osobně kontaktujte.

Srigi

Link na Lean Startups je pokazeny.

Michal Illich

Je to kdyžtak dohledatelné v Yahoo Cache (ale ne v Google Cache), ale ten článek je poměrně slabý.
Na stejné téma bych spíš doporučil http://www.slideshare.net/venturehacks/lean-startups-at-web-20-expo

Antonin Hildebrand

Eric je super speaker, tady je jeho vystoupeni:
http://www.youtube.com/watch?v=i65PaoTlVKg

Jan Kodera

Kluci, díky za linky. Ten můj odkaz jsem vybral, právě že je trochu „slabší“, přišel mi že je dobrý úvod do problematiky. S tím že koho to bude zajímat, tak si může prokliknout odkazy na konci článku (hlavně na leasons learned). Článek už je zase funkční.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.