Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Jana Řezáče?

Co zaujalo Jana Řezáče?

Články Různé

Jan Řezáč je jeden z nejvýraznějších mladých webdesignérů – kromě vytváření webů a konzultací publikuje své postřehy a připomínky k webdesignu na vlastním blogu, odkud jej možná znáte pod přezdívkou „Filosof“. Dnes se s námi podělí o zajímavosti, které jej v poslední době zaujaly – a řeč bude o jídle, hudbě i knihách!

Scuk.cz

Nový online restaurační průvodce s dobrovolnými, ale nikoliv anonymními hodnotiteli, který táhne komunita okolo pana Cuketky. Obratem se na Scuku objevily recenze na skoro všechny mé oblíbené brněnské restaurace (Hansen, Avia Café, La Bouchée – chybí už jen Valoria). Líbí se mi svěží přístup a hlavně obsah recenzí, ze kterých si může restauratér odnést zajímavou zpětnou vazbu. Dokonce jsem chvíli uvažoval o podání přihlášky na hodnotitele.

Slevomat.cz

Pravděpodobně se tvůrci Slevomatu inspirovali nějakou podobnou zahraniční službou, ale i tak je to malá česká revoluce v online nakupování. Sleva masám se pravděpodobně vyplatí všem stranám transakce, což může vést k zajímavé monetizaci projektu. Kdybych někdy zakládal restauraci, tlačím ji i přes Slevomat.

Colbert Nation

Politická satira z USA v podání Stephena Colberta – nejen netradiční trénink angličtiny, ale u většiny dílů se mě obsah baví celých 20 minut. Stephen má místy útočný, ale velice inteligentní humor, většinu narážek pochopíte i bez amerického kulturního kontextu. Dostalo mě, když použil v jednom z dílů Mandelbrotovu množinu (tuším jako součást nějaké kulinářské rubriky). Čekejte neočekávané.

Lordi

Nechápu, že jsem na Lordi nenarazil dřív. Headliner a zároveň poslední kapela letošního Masters of Rock, která má nejen prudce poslouchatelnou hudbu, ale i skvělou show. Na youtube se dá najít skoro kompletní tvorba, navíc se o jejich fanouškovský facebook stará skutečný nadšenec, který pravidelně přilévá novou krev do obětních mís. Pro běžnou populaci pozor – THIS IS HEAVY METAL.

Five Simple Steps

Od chvíle kdy jsem si pořídil Designing for the web už uběhl rok a půl. Mezitím se (aniž bych to zaregistroval) Markovo malé webové knihkupectví rozrostlo o pěkných pár titulů. Brzy nastane čas zase nakupovat – jsem obzvláště zvědav na Designing the Invisible.

The Book Depository

Když jsme u knih a nákupů – v Anglii vyrostlo velice zajímavé internetové knihkupectví – The Book Depository. Zajímavé je tím, že má opticky stejné ceny jako Amazon (tedy $15 na Amazonu je zhruba €15 na The Book Depository), ale neplatíte poštovné. Každá kniha vám přijde do schránky v samostatné obálce, takže odpadá clo (občasný problém objednávek z Amazonu) a na knihy čekáte asi týden. Jinými slovy už na Amazonu jen čtu recenze a užívám si jejich doporučujících newsletterů.

27b/6


Autor: http://www.27bslash6­.com/

Příběhy ze života australského designera Davida Thorneho. Přečtete jeden, druhý, padesátý a nemůžete se odtrhnout. Ten člověk je naprosto neopakovatelný pankáč – dokonce jsem mu poslal deset dolarů na nákup koček v Thajsku. Plán na skvělou investici bohužel nevyšel, protože se nenašlo dost ziskuchtivých šílenců. Mnoho článků je postaveno na autentických emailových konverzacích – napsaných s takřka ryzím diskordiánstvím.

Autor svými vlastními slovy o sobě říká: Jan Řezáč, webdesigner a knihomil na vysoké noze, je známý také pod přezdívkou Filosof. Píše nejvýznamnější blog o webdesignu v ČR a aktuálně rozjíždí do vyšších obrátek staronovou webdeveloperskou společnost. Žije v Brně s manželkou, želvou a dvěma kočkami.


Jan Řezáč

Foto: Archiv autora

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pusik
DM

Colberta velmi brzy prokouknete. Take jsem jej jednu dobu sledoval a rochnil si v ‚jinem‘ humoru a jeho zdanlive nonkonformonsti, ale pak jsem se vtom zacal trochu vrtat a zjistil, ze je to jenom pozlatko, povrchni a hloupy zaklad vyleze na povrch. Z talkshow me momentalne bavi jenom Craig Ferguson, ten se s tim opravdu (s prominutim) ‚nesere‘. Mozna je to tim, ze je evropan a jeho naturel je mi blizsi.

helb

Díky za tip na ten Book Depository, už mám objednáno. :)

helb

Ještě doplním odkaz na The Book Depository Live, je to sice celkem k ničemu, ale vypadá to zajímavě. :D

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.