Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Jaroslava Polakoviče

Co zaujalo Jaroslava Polakoviče

Články Různé

Tradiční páteční odlehčení v podobě výběru nejrůznějších zajímavostí na téma (nejen) webdesignu a programování tento týden vybíral Jaroslav Polakovič, známý pod přezdívkou Dero. Nabízí nám zajímavé čtení o videu, o šifrovacích hrách, o penězích, či web s přednáškami Richarda Feynmana. Příjemné páteční počtení!

O autorovi vlastními slovy: Dříve mladý a nadějný kodér HTML/CSS. Dnes už pouze mladý front- i backendový vývojář pod křídly XHTMLized.com, kterému nevadí, že JQuery je prasárna, nepoužívá Twitter, nerozumí slovu „enterprise“ a baví ho klasická i moderní filosofie. Ve volném čase pobíhá v noci po lese a luští šifry, případně si jen tak přemýšlí a nepovažuje to za ztrátu času.

<video> v kabátě mediaelement.js

V návrhu specifikace HTML5 se objevuje značka <video> pro vložení videa do stránky. Většina prohlížečů ji již implementovala – s výjimkou černého koně Internet Exploreru 8 a jeho starších verzí. Ony implementace se však liší v podpoře formátů a v podobě uživatelského rozhraní přehrávače.

Mediaelement.js je JavaScriptová knihovna, která sjednotí uživatelská rozhraní přehrávačů do totožné podoby. Navíc v případě, kdy prohlížeč značku <video> či požadovaný formát videa nepodporuje, dokáže použít flashový či silverlightový přehrávač. Knihovna podporuje i značku <track> pro vložení titulků.

Informace o médiích pomocí oEmbed

Kolikrát se hodí „rozparsovat“ informace o videu na YouTube, fotce na Flickru či na podobných webech hostujících multimediální uživatelský obsah. Pokud web implementuje službu oEmbed, tak tato data můžete získat coby JSON řetězec či v podobě XML velmi jednoduše přímo od zdroje. V případě videa na YouTube se tak  lze dobrat názvu, rozměrů, přezdívky autora, odkazu na jeho profil a dalších informací. A jiní poskytovatelé bývají často i sdílnější.

Chris Coyer, jeho blog a udělátka

Webdesigner Chris Coyer píše blog o kaskádových stylech a věcech souvisejících. A dělá to dobře. Pro představu si vzpomeňte na Pixylophone a odmyslete články o vaření. Na své si u Chrise přijdou především začínající vývojáři, ovšem i profíci si zde osvěží leckterou polozapomenutou znalost a uvítají časté odkazy na zajímavé nástroje. A když už mluvíme o nástrojích, znáte Chrisovo <html>ipsum či tvůrce HTML formulářů Wufoo, který je coby firma Chrisovým dnešním zaměstnavatelem?

Idos vyhledává spojení mezi dvěma adresami

Z jiného soudku. Celkem v tichosti, a už před nějakou dobou, spustil IDOS vyhledávání spojení mezi dvěma adresami; tedy při zadání ulice, případně i s číslem popisným. V takovém případě sám vyhledá okolní zastávky a nabídne optimální spojení. Mohu potvrdit, že služba celkem uspokojivě funguje pro Prahu a Brno. Dokonce si můžete navolit kombinaci „Vlaky + Autobusy + MHD Brno, Ostrava, Praha“ a nechat si vyhledat spojení z a do adresy mezi uvedenými městy.

Projekt Tuva: Feynmanovy přednášky z fyziky

Svého druhu klasika, nemohu ji však nezmínit. Sedm přednášek Richarda Feynmana o základech fyziky, které proběhly před více než 45 lety na Cornell University. Pokud bych měl komukoli doporučit právě jeden zdroj, který by v dotyčném měl probudit lásku k vědě, pak tento. Richard Feynman důsledně separuje čirou jednoduchost principu od mnohdy velmi komplikované aplikace, a právě z toho důvodu ani po desítkách let neztrácejí tyto přednášky na aktuálnosti.

Andreas Clauss hovoří o penězích a právu

Mám problém s bankami. Ne snad s nějakou konkrétní nebo lidmi, kteří v nich pracují; problém mám s podstatou dnešních peněz. Velice mne tedy potěšilo, když jsem, byť ex-post, objevil přednášku finančníka Andrease Clausse, který velmi přístupným způsobem definoval, jaký že problém představují nekryté peníze. A proč je současný systém nemravný.

Vedro na Tmou!

A zakončíme podobně závažným problémem! Šifrovací hry prodělaly v posledních letech neskutečný „boom“. Jejich pramáti je brněnská listopadová celonoční hra Tmou – letos se konala podvanácté – při které si týmy díky (sic!) teplotám kolem bodu mrazu, nevyspání a absenci nápověd každoročně „sáhnou na dno“. Bohužel začátkem listopadu se v republice zalíbilo nebývale teplému babímu létu, takže se tentokrát sahání na dno o rok odkládá.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karel

Ta přednáška o penězích je výborná. :-)

Oldis

zejmena cast o tom ze nemecko neni zeme ale firma

Brembou

Uvedený odkaz je nefunkční.
Našel jsem to tady http://research.microsoft.com/apps/tools/tuva/#

Ladislav Thon

Už jsem na to před časem narazil, a koukám, že se nic nezměnilo. Stále Silverlight :-(

Qantom

On ten chlap je ještě naživu? Myslel jsem si, že Dero je již dávno pod drnem. Blog mrtvý, žádný Twitter, v diskuzích ho není vidět ani slyšet z doslechu, žádná práce viditelně spojovaná s jeho jménem jako třeba kdysi cotojátka…

Kuk

Raketový vzestup, upozornění na svoje skvělé stránky a ve dvaceti „být za vodou“. Sen každého…

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.