Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Jiřího Knesla

Co zaujalo Jiřího Knesla

Články Různé

Jiří Knesl, „nadšenec do čistého kódu a správných postupů“, představuje věci, které jej zaujaly. A nejsou to jen věci, spojené s programováním (jako třeba Agile) – představuje i tipy k budování startupů, knihy o tvoření projektů, nástroj pro testování v Pythonu nebo iniciativu pro tvůrce webů.

Hacker Monthly Startup Marketing

Vynikající knížka o marketingu a rozvíjení mladých firem, dostupná zdarma. Formou krátkých esejí se mimo jiné dozvíte, že:

  • prodávejte novinářům příběh, ne výčet vlastnosti,
  • co nejrychleji připravte stránku, na které budete propagovat produkt,
  • propagujte produkt ještě předtím, než bude na trhu,
  • postavit strategii na „uděláme A/B testování, dokud to nebude fungovat“ není dost dobré a budete dobří leda jako průměr,
  • vyhýbejte se „tichým předpokladům“ a skutečně ověřujte předpoklady na lidech.

Video s tipy pro startupy

Zdá se, že startupy hýbou světem. Já, jsa mimo jiné ekonom, nevidím mezi startupem a mladou firmou velký rozdíl (možná ta mladá firma je lepší). Nicméně řada tipů se může hodit i podnikům, které se neřadí mezi startupy. Toto video (a textový přepis) těch tipů obsahuje docela dost informací o tom, kdy spustit, jak optimalizovat apod.

Ziskový produkt a zdroj pasivního příjmu za 3 hodiny práce?

Ne každý business potřebuje měsíce vývoje, rok propagace a investora. Amir vybudoval ziskový produkt za 3 hodiny s náklady nižšími než 100 dolarů. Pravda – jeho velkou výhodou bylo publikum 40 tisíc lidí. Jen co jsem si tento blogpost přečetl, napadlo mě takových potenciálně užitečných produktů celá řada. Co vás?

Jak fungují barvy?

Kissmetrics se věnují barvám v hezké a přehledné infografice. Myslím, že sice jen shrnují už existující fakta v knihách o marketingu, ale zvolená forma je hodně přehledným vodítkem. Podle této příručky jsem volil schéma při redesignu vlastního webu, a konverzní poměr se opravdu zvýšil.

Přepracovaný agilní manifest

Scott W. Ambler, asi největší agilní guru, se věnuje agilnímu manifestu a s odstupem let reaguje na to, jak byl agilní manifest myšlen a jak je ve skutečnosti interpretován. Rozhodl se ho přepsat a doplnit tak, aby byl pochopitelnější.

Protože lidi agile často příliš nerozumí a chápou ho spíš podle útržků informací, myslím, že každý, koho agile zajímá, by si měl revidovanou verzi přečíst.

Django

Ruby on Rails jsou pravděpodobně nejznámější framework na světě. Na jednu stranu říkám hurá, na druhou stranu mě mrzí, že takovou pozornost se nedostává i frameworku Django. Několik jeho vlastností by si zasloužilo vypíchnout:

  • automatické generování administrace,
  • generické views (předpřipravené controllery pro řadu akcí, zejména z oblasti Create-Read-Update-Delete),
  • opravdu úsporný kód, který musí programátor psát (srovnatelný např. se Sinatrou pro Ruby nebo Limonade pro PHP),
  • snad nejlepší formuláře, které jsem kdy zažil.

Lettuce pro Python

Když jsem začal psát svůj projekt v Djangu, zajímalo mě, zda existuje solidní Behaviour Driven Development i pro Python (resp. Django). A našel jsem Lettuce, kopii Cucumber z Ruby, vynikajícího způsobu, jak přetavit User Stories do spustitelných akceptačních testů. Lettuce se hodí i pro spolupráci se Seleniem.

Čistý kód

Čistý kód je jednoznačně nejlepší knížka o programování, jakou jsem kdy četl. Kudy chodím, tudy ji doporučuji. Ty nejdůležitější věci, které byste se měli naučit, i když knížku nepřečtete?

  • než napíšete metodu, třídu, nadeklarujete proměnnou, přemýšlejte, jaké jí dáte jméno,
  • přemýšlejte, jak svůj kód správně rozdělit do krátkých celků, které budou tak pochopitelné, že se obejdete bez dokumentace,
  • refaktorujte, nikdo nejsme dokonalý a neumíme napsat dokonalou třídu „z první“.

Nápady na ubrousku

Knížka se mi nečetla moc dobře. Vlastně ani nevím, jestli za to může autor nebo překladatel. Nicméně systém v knížce opravdu funguje. Naučil jsem se problémy kreslit (podobně jako Pricing Idiot) a často přijdu na takové pohledy, jaké bych v životě sám od sebe nenalezl.

Předělal jsem podle ní všechna svá školení, mnohem častěji teď používám normální papír a tužku a totéž bych určitě doporučil i vám.

Selfpromo na konec

Vím, že na doméně lidi spíše ocení blbinku na konec. Já si udělám místo toho propagaci na server, který buduji a považuji za hodně užitečný. Všimli jste si, že se lidi neustále vymlouvají, proč netestují uživatelskou použitelnost? Nevíme jak na to… je to drahé… kde máme hledat lidi… Rozhodl jsem se, že vybuduji server, kde si budete moci pro svůj projekt (nebo třeba pro své klienty) zadat test použitelnosti jednoduše, minimálně pětkrát levněji, než vám takový test udělají běžné agentury, a tak, jak ho potřebujete vy. Jestli máte zájem dozvědět se více, napište mi e-mail na jiri.knesl@gma­il.com.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pek

Neměl vést odkaz z článku na pricingidiot.com?

Martin Malý

Měl, díky za upozornění, omlouvám se, už je opraveno.

Jan Němec

Zdravim, zajímavej článek. Nechtěl bys ještě nějaký tipy a triky z tý knížky Čistý kód publikovat? Nejsem programátor, abych jí přelouskal celou, ale zní to docela zajímavě, tak bych se taky něco přiučil k celkovému přehledu ;) Dík, Honza Němec, Shoptet.cz

Martin Malý

Republikace úryvků vyžaduje souhlas vydavatele… Jednodušší bude si ji koupit, ještě občas ji mívají. Jak píše kolega níž, je to knížka z rodu těch „Kdybych měl číst jednu, tak…“

Já bych za sebe přihodil ještě „Z kodéra vývojářem“ a „Nenuťte uživatele přemýšlet“.

František Kučera

Viz § 31 Citace:

Do práva autorského nezasahuje ten, kdo … užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem

Nepočítám, že by někdo do článku opsal půlku knížky, a pár řádně označených citací je naprosto v pořádku.

maio

mozem doporucit. Keby som mal cas len na 1 programatorsku knizku, tak by to bola prave ona, ktoru by som si precital. Doporucil som ju aj kolegom z prace a po precitani kazdej kapitoly prehodime par slov o tom co sa nam pacilo/nepacilo.

Na internete je aj niekolko prednasok od autora (Uncle Bob), ktore +- odpovedaju kapitolam z tej knizky:
http://vimeo.com/13439458 – Clean Code I: Arguments
http://vimeo.com/13702091 – Clean Code III: Functions

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.