Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Devel Konference 2016 ročník ozdobený konfetami

Devel Konference 2016 ročník ozdobený konfetami

Články Různé

V sobotu 19.3. se konal 6. ročník konference Devel. Organizátoři z týmu kolem Michala Illicha připravili bohatý program s mnoha zajímavými řečníky. Kromě klasických přednášek v posledních letech byl program doplněn o ignite talky. Tyto krátké přednášky vždy jsou zajímavým osvěžením.

Nálepky:

Přednášky

Nebudu se zabývat doprovodným programem nebo hodnocením jídla apod. To opravdu důležité pro čtenáře jsou přednášky a co mi na nich přišlo zajímavé. Je to hodně subjektivní a musíte brát za úvahu, že například pro mě nebylo vůbec nic nové.

Tomáš Jukin – Jak souvisí Internet of Things a fronty na rohlíky?

Tomáš se kromě vývoje mobilních aplikací aktivně věnuje vývoji kolem IoT (Internet of Things). V přednášce se dotkl tématu, jak je nevhodné používat klasický HTTP protocol pro tyto zařízení a doporučil používat MQTT protocol pro komunikaci. Nešel moc do hloubky, ale uvedl pár zajímavých  zdrojů. Z velkých poskytovatelů podporují MQTT například Amazon Web Services nebo Microsoft Azure.

jukin

Pokud vás zaujmul protocol MQTT doporučuji shlédnout přednášku z LinuxDays 2015 od Adam Hořčici, kde je vše dobře a detailně vysvětleno i s ukázkami.

Honza Javorek – Soudce Dredd nastolí spravedlnost ve vašem API!

Honza je můj kolega v Apiary, tak můžu být trochu zaujatý, ale jeho přednáška je vždy výborná a moc se mi líbí – doufám, že nejenom mně – jak si kreslí vlastní grafiku do slidů.

javorek

Dredd je nástroj pro testování API. Vytvoříte si dokument popisující API (API Description Document) ve formátu API Blueprint v blízké budoucnosti se objeví podpora formátu Swagger 2.0.

Proč testovat API? Honza uvedl příklad z IoT. Tesla Motors má API a pokud by bylo špatně otestované, tak by se auto mohlo srazit třeba s tramvají a uživatele usmrtit a to už není taková legrace jako jedna stránka s chybou. To se naštěstí Tesle nestalo nic tak fatálního, ale chybu v návrhu API měli.

Ondřej Mysliveček – Schrödingerova aplikace

Ondřej je z firmy LMC (Jobs.cz, Prace.cz) a snažil se nás zasvětit do aplikačního monitoringu, pokud se díváme na aplikaci z vnějšku. Spousta zajímavých postřehů, kterými si projde každý, kdo někdy monitoring zaváděl. Například kromě statusového kódu kontrolovat obsahový element, který nemusí být ani pro uživatele viditelný, třeba css třídu.

myslivecek

Důležité nespoléhat se na jen jeden monitoring a kombinovat systémový (munin, nagios) s aplikačními (napr. pingdom) a bussiness metrikami, abyste odhalili problémy včas a dříve než vaši zákazníci.

Jana Moudrá – Jak ze mě Dart udělal lepší vývojářku

Jana mluvila o Dartu se zalíbením a věřím jejímu nadšení. Bohužel věci, kterými se nás snažila přesvědčit, má hodně moderních jazyků a vzhledem k výsledkům průzkumu, co dělal Stack Overflow, si myslím, že Dart používá pár Googlerů a nikdo jiný. Samozřejmě to nic neříká o kvalitě jazyka samotného, ale spíše o tom, kolik lidí ho aktivně použivá.

Tomáš Plch – High Level pohled na design AI Enginu pro large-scale herní simulaci

Warhorse studios jsou jedni z našich nejzajímavějších vývojářů počítačových her a jejich Kingdom Come bude určitě skvělá. Tomáš se nás snažil zasvětit do taje návrhu umělé inteligence pro takovou hru. Používají grafický programovací jazyk a injekci chování pro NPC dle jednotlivých míst a věci. To jim umožňuje zajímavé věci a hru to dělá mnohem realističtější než jejich konkurenci. Doufám, že to všechno úspěšně dokončí a budeme si moci hru všichni zahrát.

James Hall – Building Infinitely Scaleable Applications on a Shoestring

James pracuje v digitalní agentuře Parallax a mluvil o jejich kultuře a o tom, jak zkoušejí nové technologie. Pro mnoho jejich projektů je potřeba škálovat na obrovskou návštěvnost v rámci kampaní například v televizi. Proto používají Amazon Web Services (AWS) a jejich službu Lambda.

hall

Lambda umožňuje provozovat aplikace bez serveru. Pokud zkombinujete použití CDN, Lambdy a dalších služeb jako je API Gateway a SNS, můžete vybudovat masivní službu, kde platíte jen za spotřebovaný výkon.

Pro Lambdu existuje několik frameworků, které se snaží usnadnit vývoj aplikací pro tuto platformu. Například Serverless nebo Apex.

Ivan Kutil – Progressive Web Apps

Webové aplikace, které mají přístup k hardwarovým prostředkům vašeho zařízení, například telefonu. Je to poměrně nová věc prosazovaná Googlem a fungující v Chromu, ale bohužel v iOS není podpora a není možné to zatím široce používat.

kutil

Ale dá se to využít například pro firemní použití, kde jste schopni kontrolovat použitý hardware a ušetřit za vývoj nativní aplikace.

Jakub Nešetřil – Příběh firmy vytvářející nástroj pro vývojáře

nesetril

Apiary je firma vytvářející nástroje pro návrh API. Předpokládám, že většina vývojářů ji v ČR zná. Jakub v rozhovoru s Michalem Illichem vzpomínal na začátky firmy a poukazoval na problémy, které budete mít, pokud je firma rozdělená na část v SF a Praze, a jak se s tím snaží bojovat.

Richard Feldman – The Capability Trap

Richard poukázal na problémy s vývojem od jQuery a jak se to úpěšně vyřešilo pomocí Reactu. Ale to samozřejmě neznamená, že React je odpovědí na všechno a ukázal, že pokud vývojáři nejsou disciplinovaní a nedodržují best practices pro vývoj, tak mohou napáchat spoustu škody. Ale ukázal, že cesta je Elm, který je hodně restriktivní a díky tomu je možné se problémům vyvarovat. Elm je zajímavý a učitě o něm uslyšíme více ve vývoji frontendu.

feldman

Borek Bernard – WordPress, React, oh my!

Borek mluvil o WordPressu a jeho stavu ve světě. Dnes je 25 % webů z top 10 milionů  poháněno WordPressem. Zároveň je to také druhá nejvíc nenáviděná technologie mezi vývojáři. Ale situace se mění díky začlenění REST API. Díky REST API vznikají různé nadstavby pro WordPress v Reactu. Nejznámější je administrace pro WordPress.com Calypso.

Ondřej Žára – Achillova pata JavaScriptu

Ondřej popsal neutěšený stav modularizace javascriptu, kdy ES2015 Import/Export není podporována ani v jednom prohlížeči. Stále se neobejde bez Babelu nebo použitého polyfillu pro System API. Kromě toho oživil přednášku vypouštěním konfet, čímž každého určitě probral. Rozhodně mi to přislo jako nejvíce tweetovaná věc z celé akce.

zara

Ignite talks

Petr Burian – Databázová prostředí pomocí Dockeru

Pokud se zajímáte o Docker, budete Petra znát, v Livesportu používají docker v hojné míře a přednášku jste mohli vidět na loňském webexpu.

burian

Pomocí replikace a docker containeru byli schopni zkrátit dump databáze pro vývoj z 6h na 15min. Místo AUFS používají DeviceMapper, který jim umožňuje pracovat i s velkou databází.

Kristýna Baštářová – Sedíte často, sedíte hodně? Jak si nevysedět bolesti zad a zdravotní komplikace

Který vývojář nesedí hodně? Všichni tento problém máme a je potřeba ho kompenzovat a mít dobré pracovní místo. Kristýna je profesionál a pokud máte problémy, určitě se vyplatí se na ni obrátit.

Tomáš Votruba – Sex na jednu noc vs. láska na celý život

Tomáš organizuje Symfony komunitu v ČR a trochu nám povyprávěl, jako to celé vzniklo.

Kateřina Veselovská – Automatický sentiment aneb Kam spěje svět

Kateřina mluvila o strojovém učení a o tom, jak je těžké správně určit sentiment pomocí počítačů.

veselovska

Kateřina zkoumá tuto problematiku a také organizuje meetupy kolem big data.

Jan Klat – Co mě se*e na Symfony

Trochu ironické vyznání vztahu k Symfony od vývojáře Skrz.cz

Václav Doubek – Architektura Enterprise řešení

Z O2 nám Václav vyprávěl o Enterprise světě, který je naštěstí dost vzdálený tomu mému.

Závěr

Účastnil jsem se většiny ročníků. Měl jsem přednášku, zkusil jsem si ignite talk, a na zbylých ročnících jsem byl jako účastník. Rád se sem vracím a oproti WebExpu se mi líbí zaměření na vývojáře, jeden track a nemusím si tedy vybírat, kam půjdu, a také méně lidí. Letos poprvé také byla oficiální after party, která se povedla.

Žádná diskotéka, ale klidné prostředí, kde jsme si mohli popovídat a probrat, co jsme nestihli o přestávkách přímo na akci. Budu se těšit na další ročník.

K přednáškám bych řekl, že se úroveň všech řečníků byla na velmi dobré úrovni a drobné nedostatky se daly prominout. Jako nejlepší mi přišla přednáška od Richarda Felmana (@rtfeldman) The Capability Trap o Elmu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš Račanský

Nenapsal jsem přímo report, ale konference mě inspirovala k pojednání Zlatá horečka v IT a proč nebudu zakládat firmu

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.