Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Flash už z hlediska přístupnosti nemusí být vždy problém

Flash už z hlediska přístupnosti nemusí být vždy problém

Články Webdesign

Flash je obecně považován za technologii bránící handicapovaným návštěvníkům webu v přístupnosti obsahu, který je tímto způsobem prezentován. Naštěstí toto tvrzení už v absolutní rovině přestává platit a některé asistivní technologie umí některé informace prezentované ve Flashi zpřístupnit.

Úmyslně to píšu takto opatrně, protože množina asistivních technologií, které si se správně vytvořeným Flashem dokáží poradit, je zatím příliš malá na to, aby se dalo o jeho zpřístupnění mluvit v nějaké větší míře.

V poslední době na toto téma proběhlo několik diskusí, ale bohužel s minimem věcných (či ověřených) argumentů. Rozhodl jsem se proto udělat v problematice trochu jasno a vyzkoušel jsem, jak si s Flash prvky poradí aktuální verze nejpoužívanějších asistivních technologií v České republice. Testoval jsem v Internet Exploreru 7 s Flash Playerem verze 9 na Windows XP Professional za pomoci:

  • screenreaderu JAWS 8.0 CS16
  • screenreaderu WinMonitor 1.9.6
  • screenreaderu se softwarovou lupou SuperNova 9.02 CZ
  • softwarové lupy ZoomText 9.12 CZ Zvětšovač/Odečítač

Softwarovou lupu ZoomText jsem zařadil jen tak pro zajímavost. Program je určen pro uživatele, u kterých se předpokládá, že si v případě, kdy hlasová podpora ZoomTextu informaci z obrazovky nepřečte, jsou schopni pomoci zrakem – takže menší hlasovou podporu nelze v tomto případě považovat za fatální chybu.

V JAWS je třeba podporu čtení Flash prvků zapnout (ve výchozím nastavení je vypnutá), ostatní speciální programy umí s Flash objekty pracovat už ve výchozím nastavení a bez nějakých dalších zásahů – pouze v případě SuperNovy je třeba pro čtení obsahu použít klasický virtuální kurzor, s nímž je možné obsah prvku ve Flashi projít.

Modelové příklady

Protože ve Flashi dělat neumím, musel jsem použít příklady, které už někdo připravil. Můj oblíbený WebAim.org nezklamal, takže jsem testování provedl na příkladech z článku Creating Accessible Flash Content, který ukazuje, jak lze při tvorbě Flashe využít dostupné nástroje podporující jeho přístupnost. Příklady jsou v angličtině, ale věřím, že to nebude vážná překážka. (Pokud by byl někdo z čtenářů laskav a schopen příklady přepracovat do češtiny, budu rád.)

Zvolené příklady samozřejmě nepokrývají všechny varianty Flashe, na které můžeme na webu narazit. Pokud by byl o tuto problematiku zájem, rád vyzkouším i přístupnost jiných Flash objektů.

Náhled na tvorbu přístupných flashových objektů

Výsledky testování

Grafický prvek s alternativním textovým popiskem

JAWS, WinMonitor i SuperNova textovou alternativu přečtou bez problémů, ZoomText nevyčítá spolehlivě – občas přes funkci Řekni to textovou alternativu vyčte, občas ne.

Animovaný grafický prvek s alternativním textovým popiskem

JAWS, WinMonitor i SuperNova textovou alternativu přečtou bez problémů, ZoomText nevyčítá spolehlivě – občas přes funkci Řekni to textovou alternativu vyčte, občas ne.

Flash tlačítka s textovou alternativou

JAWS i WinMonitor přečtou textovou alternativu při pohybu tabulátorem i kurzorových šipek, SuperNova spolehlivě pouze při pohybu tabulátorem, pomocí kurzorových šipek se nelze dostat na tlačítko Pause. ZoomText při použití tabulátoru textovou alternativu vyčte bez problémů, nástroj Řekni to mlčí.

Flash video s textovou alternativou v podobě názvu videa

V tomto případě uspěl pouze WinMonitor. JAWS, SuperNova ani ZoomText textovou alternativu nepřečtou.

Test detekce screenreaderu

JAWS, WinMonitor i SuperNova textovou alternativu přečtou bez problémů, ZoomText nevyčítá spolehlivě – občas přes funkci Řekni to textovou alternativu vyčte, občas ne.

Z laboratoře do reality

Běžné weby

Výše uvedené příklady byly vytvořeny jako vzorové. Zajímavé určitě bude podívat se, jak jsou na tom z hlediska přístupnosti běžné weby, které Flash k prezentování informací využívají. Vyzkoušel jsem proto několik webů a výsledky bohužel nejsou vůbec uspokojivé. Weby PALATINO RISTORANTE, Restaurace u PravdůTelefónica O2 Czech Republic jsou za pomoci výše uvedených asistivních technologií prakticky nepřístupné – většina tlačítek nemá relevantní textové popisky, takže návštěvník naprosto netuší, kam se po jejich potvrzení dostane, text je v lepším případě vyčítán bez diakritiky, v horším vůbec atp.

Náhled prezentace JAWS - web očima nevidomých
Prezentace na SlideShare.net

JAWS a SuperNova – textový obsah vyčítá bez problémů na úrovni prostého textu (chybí informace o nadpisech či seznamech), navigace po prezentaci je ale složitější. Navigační prvky pro přesun po jednotlivých slajdech jsou umístěny až pod slajdy, takže při zobrazení nového slajdu je vždy třeba se přesunout na začátek flashového prvku. Navíc u Supernovy jsou ovládací prvky pro přesun po slajdech dostupné pouze tabulátorem.

S WinMonitorem jsou přístupná pouze tlačítka pro přesun mezi slajdy, samotný obsah prezentace čitelný není (na stránce je ale alternativa v podobě přepisu obsahu slajdů, díky níž se uživatel WinMonitoru může s textovým obsahem prezentace seznámit).

ZoomText obsah prezentace nepřečte.

Závěr

Ačkoliv i ve Flashi lze vytvořit přístupný obsah (pro zpřístupnění Flashe platí obdobná pravidla jako pro HTML), běžné flashové prezentace na webu těchto kvalit zdaleka nedosahují a jsou zpravidla přístupné obtížně či vůbec. Pokud ve Flashi řádně uděláte jednoduché prvky, tak si s webem uživatelé screen-readerů či softwarových lup s hlasovou podporou ještě jakžtakž poradí, ale například s přečtením informací ze slideshow či při návštěvě běžného webu už mohou mít tito uživatelé velké potíže. Dílem je to kvůli samotné podstatě sdělovaných informací (dost často grafické prvky, video či časově závislý obsah), dílem kvůli neznalosti autora Flashe, který přístupnost při jejich tvorbě nebere v potaz. Další překážkou může být třeba to, že uživatel nemusí mít nainstalovaný Flash Player či může mít podporu Flashe vypnutou.

Během testování jsem nenarazil na jediný případ, kdy by testovaný prvek byl bez problémů čitelný všemi speciálními programy, které jsem při testování použil. Stále proto platí – pokud chcete informace prezentovat co nejširší skupině návštěvníků, použijte přístupné HTML. Po Flashi sáhněte pouze v případě, kdy HTML pro vaše potřeby nestačí (např. když děláte nějakou hru či aplikaci, na niž je HTML krátké). A jestli chcete, aby si s ní poradili i návštěvníci s těžkým postižením zraku, je vhodné si výsledek (či konkrétní řešení) nechat z hlediska přístupnosti otestovat.

Související odkazy

Používáte na svých stránkách Flash?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
15 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miro Hrončok

Díky za přehled, sice se touto problematikou nezabývám, ale weby ve flashi považuji za prasárnu ze všech nejhorší.

andrejk

IMHO ked je to vo flashi tak sa uz neda hovorit o webe.

Anonymní

hm, vypada to tu jak v pocitacovom praveku tie nazory :-)))) Trochu osvety nic ohladom vyvoja a novych moznosti???

:)

Na stránkách O2 se nezorientuje ani nehendikepovaný vidící zákazník :) Bohužel, je to úmysl nikoliv náhoda.

Anonymní

Je to jen další upozornění, že si společnost zákazníků neváží. Někomu totiž nestačily předražené ceny za zastaralé služby a nekvalitní podpora, a ještě neodešel..

DNA

jo, to je vyloženě katastrofa, na jejich stránkách se lze pohybovat s tím, že člověka najde co hledá jen s pomocí google :-)

Keny

Jak se zdá, root.cz se již asi přeorientoval zcela na jinou klientelu. Jinak by totiž článek kde hned v úvodu autor píše "Testoval jsem v Internet Exploreru 7 s Flash Playerem verze 9 na Windows XP Professional" přenechal Lupě.

Mazarik

Napiste clanok o citacke pre zrakovo postihnutych beziacej na linuxe, budeme Vam velmi vdacni.

Pavel Cvrček

Zdroják je web určený pro vývojáře, takže to, že zde autor píše o Flashi a mluví při tom o IE 7 / Windows XP je v pořádku. Lupa je server s jiným zaměřením, tam tento článek nepatří.

radek

hehe, tak tohle je jedna z tech ostrejsich zaslepenosti kterou jsem videl :)

jestli ono to nebude tim, ze maloktery linuxar pracuje jen pro linuxare :)

Radek

Martin Hassman

Článek vyšel na Zdrojáku. Tady na Zdrojáku se nebojíme ani Internet Exploreru ani Windows ani jakékoliv jiné platformy. A jelikož většina nevidomých uživatelů v České republice používá právě v článku uvedenou platformu, je logické, proč byla použita při testování.

Jirka

Me by trosku vic zajimal clanek treba s pouzitim blindUbuntu misto Win XP ;)

Martin Hassman

Nejsem si jistý, ale tipuji, že výsledek by byl horší, aspoň podle toho, co jsem viděl na přednášce na LinuxAltu.

AnthonyX

Zakazanim flashplayeru lze ziskat:
– az o 80% mene prenesenych dat
– az o 60% rychlejsi nacteni stranek
– az o 100% mene reklamy
a ztratit:
– nektere weby proste nejdou a nepujdou dokud budou weby delat zvirata.

Anonymní

no jo vole, ses chytrej :-)))

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.