Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » IPO48 Prague otřáslo českou a slovenskou startupovou scénou

IPO48 Prague otřáslo českou a slovenskou startupovou scénou

Články Různé

[Tisková zpráva] Během minulého víkendu (11. – 13. února 2011) se v Praze sešlo více jak 100 zejména českých a slovenských vývojářů, designérů a podnikatelů zaměřujících se na moderní technologie. Všichni se zúčastnili podnikatelského akcelerátoru IPO48, na kterém měli během 48 hodin vytvořit svůj tým, vyvinout prototyp aplikace a sestavit obchodní model, který by uspěl ve tvrdé konkurenci na globálním trhu.

Nálepky:

Ze 46 prezentovaných nápadů jich do druhého kola prošlo 20. Hlavním  nástrojem formování týmů ještě před samotnou akcí byla veřejně přístupná platforma IPO48, která umožnila účastníkům vkládat své projekty, komentovat jiné, sdílet nápady a strategie. Platformu využívali i mentoři, kteří zde hodlají projekty i nadále sledovat. Mentorů bylo celkem 23 a sjeli se do Prahy z různých koutů světa, aby se mohli účastnit první takové akce v České republice. Jejich úkolem bylo nasměrovat účastníky na obchodní myšlení, pomáhali uvažovat o monetizaci projektů či zpracovávat byznys plány. Někteří mentoři se zaměřovali i na technické provedení projektů.

Porotci Lars Seier Christensen (CEO dánské Saxo Bank), John Vanhara (americký
podnikatel českého původu, CEO Eastbiz Corporation a zakladatel služby Shipito), Ivan Pilný (dřívější ředitel české pobočky Microsoftu, dnes např. investor v populárním pořadu Den D), Ondřej Bartoš (spoluzakladatel Credo Ventures a další investor ze Dne D) a Bernhard Thalhammer (vídeňský business angel investor) ocenili následující týmy:

Vítězem IPO48 se stal projekt RallyTools. Jedná se o jednoduché a levné řešení pro amatérské jezdce rally, kteří  připojením smartphonu mohou získávat různá data (např. přesnou vzdálenost, rychlost, spotřebu paliva) a přenášet je v reálném čase na internet.

Druhé místo obsadil DrinQuest, hra spojující klasické bojovky a pití ve společnosti. Hráči plní úkoly – vypít určitý počet vygenerovaných nápojů na různých místech v daném městě. Aplikace ideální pro cestovatele, kteří chtějí poznat nová města trochu netradičním způsobem.

Třetí místo získal tým GPS social game se hrou nabízející aktivní vyžití vlastníkům smartphonů s GPS. Hráči se pohybují po městě a hledají cíle, které mají zneškodnit, k dispozici mají různé zbraně. Autoři jsou již v kontaktu s největším světovým herním festivalem DreamHack.

Hlavní organizátor IPO48 Lukáš Hudeček celou akci shrnul slovy: „Během tohoto víkendu si všechny týmy uvědomily, že je mnohem důležitější soustředit se na obchodní model a využití jejich aplikací než na pouhé programování. Rádi bychom podobným způsobem startupům pomáhali i v
budoucnu.“ Zájem o tuto akci prokázala i čísla na sociální síti Twitter: tag se během víkendu stal nejpoužívanějším českým slovem. Krom toho veškeré dění sledovalo v živém on-line přenosu na 2500 lidí ze 60 různých zemí.

Do akcelerátoru IPO48 se mohou zapojit i čtenáři se zájmem o české a  slovenské startupy. Stačí se připojit k platformě IPO48 a podpořit projekty, které je zaujmou, či se dokonce stát prvními uživateli zajímavých aplikací. Všechny projekty jsou dostupné na http://ipo48.or­g/startups

IPO48 patří k událostem podporujícím vznikající startupy, mladé podnikatele a technické talenty. Tyto akce nabízejí inovativním myšlenkám odrazový  můstek k opravdovému podnikání a spoustu kontaktů na profesionály z různých oborů včetně možných investorů.

Online přenos:
Unikátních diváků: 2 593
Přenos dat v živém přenosu: 1,21 TB, tedy 1210 GB nebo data na 246 DVD; v přepočtu 124 dní nepřetržitě přehrávaného videa
Přístupy na web: 12 070 návštěvníků z 56 zemí (během víkendu)
Technické zajištění přenosu: Streamhosting.cz s. r. o. (http://www.stre­amhosting.cz)

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.