Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaká byla Devel.cz konference 2019

Jaká byla Devel.cz konference 2019

Články Různé

Proč je Raspberry Pi skvělá věc na proof of concept, ale ne na nic dalšího, jak vyrobit nejlepší 3D tiskárnu na světě, jak si zprasit kód nebo postavit letadlo. V sobotu si někteří z nás zajeli namísto Letné kousek dál do Dejvic na konferenci Devel.cz.

Nálepky:

V sobotu, před, během a po masivní demonstraci (koncertu) na Letné, většinou v tichosti a občas za potlesku, proběhla konference Devel.cz 2019 v budově FIT na ČVUT. Vývoj IoT hraček pro domácnost vs. pro průmysl, jak na cívku nejlíp natočit nejlepší filament a proč sice nadávat na JavaScript, ale použít ho ve vašem příštím startupu. A výčet není konečný.

Zahájit konferenci v sobotu v 9 hodin ráno nebylo zrovna user firendly, ale rozvrh byl nabitý a program byl single track (tedy jen v jedné přednáškové místnosti), takže vše muselo jet podle rozvrhu na čas. Na rozehřátí se Štěpán Bechynský pustil do problematiky vývoje produktů pro IoT, pokud dostanete nápad takový produkt nabízet k prodeji. Vytvořit řešení s levným hardwarem na vyzkoušení sice lze, ale realizace s ním bude hodně bolet. Dozvěděli jsme se o certifikacích, měřících přístrojích, že spousta starých technologií stále žije a mimo jiné kolik stojí anti-vandal tlačítko.

Patrick Zandl z Prusa Research nám poté prozradil, jak vyrábět nejlepší 3D tiskárnu na světě ve 3 krocích. Je to ve skutečnosti docela jednoduché – potřebujete mít tiskárnu s nejlepším hardware, firmware, motory, tiskovou podložkou, filamentem… A zvládnout to prodat komukoliv a kamkoliv. Víte proč tisková podložka Průša má rozměr 38 cm? Aby se na ní dala vytisknout helma s křidélky. Jo, a pokud máte doma 3D tiskárnu, nezapomeňte jí na zimu zatopit.

Livesport byl hlavním partnerem konference a tak jedna z přednášek byla od jejich CTO Petra Buriana. Představil nám problém s performance jejich webu a aplikací, proč jej potřebovali odstranit a jak vlastně zjistit, co se má zlepšit. Představil nám důležité metriky, nástroje a několik použitých řešení. Jakožto správný CTO používal zpoustu zkratek – FFTB, FCP, FMP, RUM, ale naštěstí nám vysvětlil, co znamenají.

Veřejná data, jejich dolování z veřejných zdrojů a zpracování bylo téma hned dvou různých přednášek. Ondřej Kokeš nás uvedl do problematiky dat získaných ze státní správy a především co s nimi dělat. Pokud si ujasníte, s jakými daty byste chtěli pracovat, nabízí jejich přehled na stránce knod.cz. Ale připravte se, že někdy budete muset hodně kouzlit, než z nich bude něco užitečného.

Druhou přednášku o veřejných datech připravil Michal Bláha s kolegou z Hlídače státu. Větší část přednášky byla o hardware, na kterém celý projekt stojí, další část o tom, co všechno se stane před tím, než jsou data použitelná. Data se získávají z mnoha různých API, v různých formátech a všechny potřebují nejdříve zpracovat. Hlídač je nyní open-source, tak zrušte SETI a hlídejte stát s pomocí OCR minion na vlastní mašině.

Po obědě jsme se vrátili k IoT a pravém významu této zkratky podle Ondřeje Žáry. Namísto akademické přednášky, která by se mohla nabízet z názvu, Ondřej prošel historii hry, která drží rekord v počtu platforem, na kterých se objevila – Tetrisu. Napsal script, který hraje Tetris sám, a pak ho spustil v LED sponě na opasku. Přednáška jednoznačně pomohla posílení našich břišních svalů.

Michal Illich nám poté vyprávěl, jak se v Zuri rozhodli stavět kombinaci letadla a helikoptéry pro meziměstskou přepravu. Kromě hardware, který je pro jejich design specifický, se hodně mluvilo o software pro tento typ letadla. Stabilizace pro kolmý start, synchronizace několika vrtulí, použití open source softwaru, již existujícího softwaru, nebo vývoj vlastního? Autopilot, simulátor, počítačové vidění, optical flow – spousta nových a zajímavých témat.

Poté přišly ignite talks – pětiminutovky s automatickým přepínáním slidů, ultimátní výzva pro prezentéry. Hned první přinesla nová slova do slovníku – zprasit, naprasit a nápras.

„Zpraste svoje kódy“ nám poradil Marcel Šulek. Pokud víte, že životnost vašeho kódu bude krátká, můžete si nápras dovolit. Jen ho nikomu neukazujte. Ondřej Voves nám v pěti minutách popsal, jak z monolitu udělat kupu mikroservisů. A že to nemáme dělat jen proto, že je to zrovna v módě. V poslední pětiminutovce nám Martin Hassman vysvětlil, jak vytvářet addony pro World of Warcraft. Pro skalní fanoušky WoWka a Lua.

Co všechno vás donutí překopat nebo odstranit feature a jak dlouho může odstranění feature trvat, nám přednesl Ondřej Hlaváček. To, že vytvoříte funkční feature, není konec boje. Občas i nenápadná změna v jazykové verzi a její upgrade může napáchat škody v aplikaci, které budete řešit klidně několik let. Přednáška nabitá zkušenostmi a radami, jak se na takové situace připravit a kdy je dobré zachovat funkční staré verze aplikace paralelně s novou.

Jsou dva druhy programovacích jazyků – ty, na které lidi nadávají a ty, které nikdo nepoužívá. Promluvme si o JavaScriptu. Karol Danko se zaměřil na Proof of Concept a startupy a řekl nám 7 důvodů, proč je pro ně JavaScript nejlepší volbou (protože je všude). Pokud chcete celý výčet, tak tu jest: zná ho hodně lidí a dá se s ním rychle začít, dá se psát ve všech editorech, vládne webu, hlavně jeho uživatelskému rozhraní, stejný jazyk je i na serveru, native verze i pro mobilní zařízení, desktop aplikace, má knihovny skoro na všechno… Ale samozřejmě v mnoha ohledech je jeden jazyk všude prostě trade-off.

Poté se do krás JavaScriptu pustil i Daniel Steigerwald a podělil se o zkušenosti s tvorbou WYSIWYG. Jednoznačným vítězem zde bylo funkcionální programování s monocle-ts. Pure functions, žádné třídy, minimální komplexita kódu a všudypřítomný TypeScript. Využití beforeInput – API v browserech pro WYSIWYG.

Posledním přednášejícím byl Miro Perina, který nás vrátil zpět k hardware a procesu vytváření produktu od nápadu do produkce. XTND vytváří elektrický board (prkno) s AI. I když původní plán byl dát produkt do prodeje během půl roku, realizace od nápadu k odeslání prvních výrobků zákazníkům trvala bezmála 5 let. Miro nás sezámil s úskalím rychlosti a flexibility výroby hardware lokálně, náklady na prototypy a formy a popsal jednotlivé kroky vývoje včetně fotodokumentace.

A to bylo letos vše. Konference nabídla různorodou směs témat a kvalitní obsah i procvičení bránic. Děkujeme organizátorům a těšíme se na další ročník.

Videozáznamy přednášek budou brzy k dispozici na devel.cz/konference.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.