Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Jaká byla JSConf.eu 2012

Jaká byla JSConf.eu 2012

Články JavaScript, Různé

Konference JSConf.eu 2012, která se odehrála počátkem října, je bezesporu největší akcí svého druhu v Evropě. Do Berlína se tak na víkend sjely špičky javascriptové branže, profesionálové i nadšenci všeho druhu. Události těchto dvou dnů shrnuje následující reportáž.

JSConf a její evropská sestra

Již čtvrtým rokem letos pořádal Chris Williams mezinárodní konferenci JSConf, která se tradičně odehrává ve Spojených státech. Komu se nechce cestovat tak daleko, může každoročně navštěvovat její podzimní evropskou variantu; obě dvě události jsou si blízké a jejich organizátory pojí mnohá přátelská pouta. Není proto nezvyklé, že na jedné konferenci přednáší pořadatel té druhé a naopak. Obě události též shodně probíhají v neformální atmosféře a bývají doprovázeny různými večírky a dalšími taškařicemi.

Za evropskou konferencí nestojí žádná organizace či firma; její provoz spadá výhradně do kompetence čtyř organizátorů. Jsou jimi Malte Ubl, Jan Lehnardt, Holger Blank a Tiffany Conroy. Dlužno říci, že se jim to daří na výbornou – reputace JSConf.eu je vysoká a vstupenky bývají vyprodány během pár desítek minut po zveřejnění. Nehledě na cenu, která v nejlevnější kategorii začíná na 700€ za dva dny.

Za hodně peněz je pro účastníka ovšem nachystáno hodně muziky: příjemné prostředí, vynikající catering, dostatek kávy. A samozřejmě špičky javascriptové komunity: Paul Irish, Jed Schmidt, Remy Sharp, Brian LeRoux či (ne tak docela javascriptový) Anders Hejlsberg. Vloni namátkou Brendan Eich, Lea Verou či Erik Corry.

U stolu s Andersem HejlsbergemU stolu s Andersem Hejlsbergem

Berlínská mincovna

Přestože mají pořadatelé ve zvyku každý rok konferenci uspořádat v jiné části Berlína, letos se rozhodli zopakovat trik z loňska, kdy všech 300 účastníků nacpali do steampunkových prostor opuštěné berlínské mincovny Alte Münze. V továrních halách tak probíhaly jak přednášky, tak oběd, večerní party a všechny doprovodné akce.

Celé události samo sebou předcházela perfektní logistická příprava, takže všechny prostory byly doslova natřískány profesionální konferenční audio/video technikou, množstvím velkoplošných projektorů a obrazovek pro přenos přednášek do všech míst. Účastníci seděli u kruhových stolů, kde tak bylo možno snadno navázat nové kontakty, diskutovat nad problematikou, obědvat či prostě trávit čas zíraje do výpočetní techniky. Oproti minulému ročníku byl všude dostatek elektrických zásuvek; vzduch téměř jiskřil kvalitním signálem z mnoha wi-fi antén, jejichž dobré pokrytí bývá tradičně silnou devizou JSConf.eu.

Produkční halaProdukční hala

Kromě technicky zaměřeného hlavního programu nabídli organizátoři také sadu doprovodných akcí před začátkem konference (zejména NodeCopter – řízení kvadrikoptér pomocí node.js). Kdo do Berlína přijel s drahou polovičkou (či dětmi, známými…), mohl poslat spřízněné neúčastníky trávit čas na JS Groupies – oficiálně organizované výlety a další volnočasové aktivity. O kulturní vyžití se, stejně jako vloni, postarala Mandy Lauderdale: krom tradičního sobotního večerního vystoupení opět zazpívala během úvodní keynote (letos dokonce duet s Jedem Schmidtem).

Vystoupení Mandy LauderdaleVystoupení Mandy Lauderdale

Přednášky

I když samotná konference trvala jen dva dny, pořadatelům se podařilo do programu vecpat přes čtyřicet přednášek. Aby se něco takového dalo stihnout, bylo nutné přednášet ve dvou místnostech zároveň. Trochu nepříjemným důsledkem takového rozhodnutí byl fakt, že si účastník často musel vybrat mezi dvěma přednáškami, které ho obě zajímaly, ale stihnout se dala jen jedna.

Kromě hlavní produkční haly mincovny tak bylo možné navštívit ještě letošní velkou novinku – velikou nafukovací bublinu, ve které probíhaly přednášky takřka vleže, na pytlích FatBoy. Pořadatelům se tak zadařila vtipná slovní hříčka, kdy se jednotlivá témata dělila na „production“ (stabilní, produkční kód) a „bubble“ (novinky, buzzwordy, experimenty). Otázkou zůstává, zda-li provoz bubliny nějak korespondoval se zdražením vstupenky o 100€ (oproti roku 2011) a stálo-li to za to.

BublinaBublina

Jednou z novinek JSConf.eu 2012 bylo poměrně vysoké zastoupení přednášejících žen (cca 25%), kterým se organizátoři snažili bojovat se syndromem nízké pohlavní diverzity. Dlužno říci, že se jim to povedlo – přestože řada ženských přednášek patřila k těm méně technickým, dozvěděli jsme se mnoho užitečného z oblasti designu, UX a dalších.

Není v mých silách zde popisovat všechny přednášky (polovinu jsem jich ani nemohl vidět); jejich soupis ale eviduji v tabulce, kde jsou relevantní informace, anotace a též odkazy na videozáznamy (pakliže jsou již k dispozici; existuje též vlastní kanál na YouTube).

Za zmínku stojí alespoň vypíchnutí několika málo přednášek, které mne zaujaly nejvíce:

  • WebRTC (přednášející Sam Dutton) o nových JS API pro přímou realtime komunikaci mezi dvěma a více prohlížeči. Pomocí WebRTC bude možno krom obecných dat automaticky streamovat též obraz či zvuk z webkamer a podobně.
  • To hell with jQuery (přednášející Karolina Szczur) o tom, jak člověk často sáhne po JavaScriptu, když je přitom k dispozici lepší a snazší řešení.
  • Break all the rules (přednášející Angus Croll) o (ne)dodržování zažitých programátorských dogmat a postupů.
  • Web Components, Shadow DOM (přednášející Angelina Fabbro a Divya Manian) o bleeding edge technologiích z balíku HTML5, které mají ambice změnit pohled na HTML šablonování.
  • Fixing the Mobile Web (přednášející Kamen Bundev) o strastech používání moderních technologií v mobilních prohlížečích. Součástí přednášky je i řada tipů, jak zmiňované nedostatky obejít či odstranit.
  • The story of when assumption met a magic hat (přednášející Olov Lassus) – kterak si záměrně zakázat některé jazykové konstrukce a zvýšit tak robustnost kódu.
  • Because F$%k Photoshop (přednášející Julie Ann Horvath) o tvorbě grafických návrhů pro GitHub bez použití grafického editoru.
  • mö.js – explaining js vm in js (přednášející Vyacheslav Egorov) o vnitřnostech javascriptového interpretu V8. Tato přednáška patřila ke zdaleka nejzábavnějším a byla jasným dokladem toho, že i na silně technické téma se dá hovořit stravitelně a populárně.
  • What’s next for three.js? (přednášející Mr.doob a AlteredQualia) o grafické knihovně three.js, která je de facto standardem pro větší práci s WebGL.
  • What does Chakra do with your JavaScript? (přednášející Andrew Miadowicz) o interpretech JavaScriptu v Internet Exploreru 9 a 10. Je dobré vědět, že (a proč) se tyto prohlížeče mohou vyrovnávat svým populárnějším soupeřům – a jak psát kód dobře využívající nových možností optimalizace.
Vyacheslav Egorov a Paul IrishVyacheslav Egorov a Paul Irish

Závěrem

Účast na JSConf.eu je tradičně prestižním zážitkem a jsem rád, že jsem se mohl konference díky svému zaměstnavateli zúčastnit. Mezinárodní účast přednášejících je zárukou širokého spektra zajímavých témat, na kterých je vidět, co všechno v naší kotlině zatím neřešíme a řešit nemusíme.

Výhradou směrem k organizátorům zůstává ohromná cena vstupenky na konferenci, která přitom trvá velice krátce. V příštích letech bych ocenil rozložení přednášek do tří dnů, doplněných nějakými méně stereotypními (beer-music-party) social eventy.

Ještě jednou přidávám odkaz na souhrnnou tabulku přednášek, která je asi tím nejužitečnějším, co jsem si z konference přivezl. O něco více fotek je možno vidět ve fotogalerii.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
9 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Prachař

Díky za užitečné shrnutí. Taky se mi líbily ty odkazy na Twitter účty :)

ZAJDAN

teda nejsem programator, ale ani kdybch byl tak za tuto „konferenci nedam ani 100,-Kc“
jetli Vam pripadne nějak prospěšné poslouchat jak někdo půl hodiny vykládá nezáživné věty jako „we love javascript“ apod
viz: Angus Croll: Break all the rules — JSConf EU 2012
tak to teda nechápu co si z toho člověk má odnést

Martin Hassman

OT: A dokážete v Evropě najít lepší konference zaměřenou na JavaScript?

ZAJDAN

konferenci ne, ale za ty penize hromadu dobrých knih, které jdou hned na věc a neříkají mi půl hodiny nesmysli typu mi milujeme javascript. Setkání tohoto typu má být za symbolické vstupné. Za podobné peníze tady dostanu školení.

Martin Hassman

„Setkání tohoto typu má být za symbolické vstupné.“ – Když vezmeme v úvahu, že konference byla opakovaně rychle vyprodána, tak bychom mohli tento výrok považovat za nepravdivý 8-)

ZAJDAN

to, že se najdou blázní co dají pres 20 tisíc za podobnou sešlost je věc jiná. Já mezi tyto lidi nepatřím a udivuje mě, jak si někdo může za takovéto peníze na „vědomosti(výuku)“ prázdnou konferenci libovat. Osobně to vidím tak, že je to pro lidi velmi pokročilé úrovně, kteří si chtějí dát kávičku se smetánkou v daném oboru aby se cítili IN.

Jakub Mrozek

Tak ono to není o tom, že ti přednášející přijedou, odprezentují a zase odjedou. Během konference diskutují s návštěvníky třeba jejich konkrétní problémy. Při tak malém počtu účastníků měl nejspíš každý možnost s kýmkoliv probrat cokoliv osobně. A většinou jsou na těchto akcích ti nejvýznamnějšími lidé z oblasti, takže se to může vyplatit. Vstupné levnější být nemůže, z něčeho se ti přednášející zaplatit musí.

Jinak mně osobně tyto akce taky moc nelákají, ale možná je to tím, že jsem nikdy na žádné konferenci nebyl:-)

balki

Odporucam si pozriet tabulku s prednaskami, v clanku su vybrane snad tie najnudnejsie.

chleba

Ja nevim ale zrovna tahle prednaska byla na JSCONFu jedna z nejlepsich na kterych jsem byl a rozhodne to teda nebylo jen o vetach typu „we lowe javascript“ a pokud nejste programator tak nejspise asi temto prednaskam nebudete moc rozumet tak vam nejspis asi muzou pripadat divne a „nezazivne“.
Za me byl JSCONF neprekonatelnej zazitek!

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.