Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Jaká byla JSConf.eu 2015

Jaká byla JSConf.eu 2015

Články JavaScript

Prázdniny skončily, ale podzimní splíny ještě nepřichází — alespoň pro javascriptovou komunitu, která se každoročně v září sjíždí do Berlína na největší událost roku, konferenci JSConf.eu. Co přinesla ta letošní?

Těsně před začátkem. Za zmínku stojí název a heslo wifi sítě.

Těsně před začátkem. Za zmínku stojí název a heslo wifi sítě.

Letošní iterace byla již sedmá v pořadí. Pro organizátory akce (jsou to pořád ti samí, i když se jejich tým čas od času rozrůstá) to znamená pozvolný vznik tradice a odklon od experimentů směrem k ustáleným zvykům. Trpělivý pozorovatel si tak všimne, že v porovnání s minulými ročníky nedochází k zásadním změnám. Stejné prostory, stejný catering, stejná pompéznost audiovizuálních efektů, stejné tváře v publiku, stejný odstín signaturní růžové barvy na slajdech i tričkách. A také stále ten zlozvyk s prodejem předražených lístků v miniaturních časových intervalech, půl roku před oznámením programu konference (který byl sám zveřejněn asi pět dní před začátkem akce).

Jedinou výraznou odlišností oproti předchozím ročníkům bylo vložení volného dne mezi pátek a neděli s přednáškami. Při stávajícím formátu konference (dva dny, dva tracky, tedy cca 50 přednášek) je to velmi rozumný způsob, jak rozložit ohromný přísun informací a dopřát účastníkům trochu odpočinku. Během soboty tak bylo možné buď relaxovat, vyjít si do města, navštívit sesterskou CSSconf.eu či absolvovat některý z mnoha dalších nabízených programů. Velké množství souvisejících technologických aktivit dokonce vedlo ke zřízení oficiálního webu s příznačnou adresou wwwtf.berlin.

Web Audio Hackday

Web Audio Hackday

Já například navštívil Web Audio Hackday, akci pořádanou v centru SoundCloud a zaměřenou na Web Audio API. Fandové této technologie společně celý den pracovali na vlastních projektech, seznamovali se s dostupnými funkcemi a prohlubovali znalosti. K dispozici byl různý hardware na hraní a několik znalých koučů, kteří dovedli v případě potřeby poradit. Já během této akce vyrobil osciloskop, vylepšil webový přehrávač hudebního jazyka Alda a seznámil se s prací Jerobeama Fendersona.

Co mne nezaujalo

Na jsconf.eu je tradičně věnováno mnoho prostoru (ve všech významech tohoto slova) otázce „diversity“. Je to znát jak na složení řečníků (letos například 33 % žen), tak na vysokém zastoupení netechnologických soft-přednášek. Pojďme se na názvy některých podívat:

aaa

Pánské záchodky, zcela v duchu skautského „Buď připraven“

Nemám k tomuto přístupu dostatek zpětné vazby od účastníků, ale já osobně bych si klidně zmiňované přednášky odpustil a namísto toho se raději věnoval webovým technologiím.

Co mne zaujalo

Videozáznamy ze všech přednášek se dříve či později objeví na oficiálním kanálu Youtube. Za zmínku dle mého názoru stojí tyto:

  • Sam Richard představil projekt IBM Watson a techniku Cognitive Computing, kdy je vstup od uživatele analyzován hlubokou neuronovou sítí, která dokáže poskytovat zajímavý feedback. Lze tak kupříkladu skrýt odesílací tlačítko u komentářového formuláře, pokud bude text příspěvku psán příliš negativně.
  • Marijn Haverbeke (autor editoru CodeMirror) popsal a srovnal dostupné technologie pro psaní textů přímo v prohlížeči a vysvětlil, které se rozhodl použít ve svém současném projektu.
  • Peter Müller poukázal na hlavní problém takřka všech současných build systémů a task runnerů, totiž složitost a nepřístupnost. Ukázal velmi neotřelé vlastní řešení transpilace, postavené na FUSE a loopback adresáři, jehož obsah je on-demand generován ze zdrojových souborů umístěných jinde.
  • Surma Surma ve své přednášce vyvracel mýtus o tom, jak webové aplikace nemohou soupeřit s nativními mobilními. Využil k tomu Homescreen, Service Worker Cache a Push notifikace.
  • Marija Selakovic představila nástroj, který hledá ve zdrojových kódech známé vzory a pokouší se je nahradit za rychlejší varianty (včetně následného benchmarku a aplikování změn tam, kde došlo k vylepšení). K dokonalosti pak už zbývá jen automatické poslání pull requestu :-)
  • Martin Schuhfus zahájil večerní party svou přednáškou o využití JavaScriptu k ovládání světelné techniky — od prostých diod k profesionálním zařízením s protokolem DMX512.
  • Panos Astithas představil nástroj Valence, který dovoluje napojit vývojářské nástroje Firefoxu k dalším prohlížečům (Chrome, Safari, libovolné zařízení s FirefoxOS). Vývojář pak nemusí při testování a hledání chyb používat různá prostředí, vystačí si s tím vestavěným ve Firefoxu. Dlužno dodat, že Mozilla pro tuto akci poskytla slušné množství hardwaru na hraní, takže si každý mohl snadno zkusit napsat aplikaci pro televizi s FirefoxOS, dálkově ovládat telefon Flame či vyzkoušet Oculus Rift pomocí WebVR.
  • Pawel Szymczykowski popsal hardware potřebný pro vyslání atmosférického balónu, vybaveného potřebnými senzory a elektronikou pro změření zajímavých dat. Součástí takového projektu je pak samosebou i způsob, jak se k datům a součástkám dostat, jakmile balón v několika desítkách kilometrů nad zemí praskne a spadne.
  • Tim Slatcher předvedl impozantní vizualizace velkých objemů dat, která lze v rozumném čase vykreslovat s použitím 2D canvasu a některých triků pro zvýšení výkonu.
  • Anand Vemuri a Artur Janc mluvili na vděčné téma XSS. Předvedli nástroj BeEF (dobré k argumentaci, proč nad XSS nelze jen mávnout rukou) a také ta místa, kde použití frameworku (v tomto případě AngularJS) riziko XSS nesnižuje, ale naopak nově otevírá další zranitelnosti.
  • Todd Gardner přednášel o sledování JS chyb v provozu a předvedl typické způsoby jejich analýzy. Z této přednášky jsem si odnesl informaci o nestandardním, nicméně rozumně podporovaném atributu crossorigin u HTML značky <script>.
Coffe break na břehu Sprévy

Coffe break na břehu Sprévy

Tak zase za rok?

Při ohlédnutí za proběhlou konferencí hodnotím její průběh pozitivně. Setkání s největšími kapacitami v oboru, nekonečné zásoby Club Mate, zajímavé přednášky, to vše v hlavním evropském doupěti lumbersexuálů — to je zážitek, který se jen tak nevidí. A jsem rád, že jsem se ho mohl díky svému zaměstnavateli zůčastnit.

Jo, a pár fotek z akce jsem vystavil na webu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Procházka

Víceméně souhlasím. Protlačování diversity mi taky začíná lést na nervy, protože by mě ani ve snu nenapadlo diskriminovat jakkoliv kohokoliv. Myslím, že kolem toho bylo dostatečný haló. Souhlasím i s listem přednášek, které nebyly zajímavé a na takovouhle konferenci víceméně nepatří. Nejslabší přednáška pro mě byla Applying 3D Engineering Drawing Techniques To Web App Diagrams a počet lidí v publiku mi dal taknějak za pravdu. Jako nejlepší bych hodnotil přednášku Tima Slatchera. Žádný gify, žádný rozcvičování publika, jel jak fretka a výsledek stál za to. Gap day se opravdu hodil, jelikož jsem po Club Mate téměř nespal a první den konference jsem docela trpěl. Jinak vše bylo naprosto super a doufám, že příští rok si taky vysloužím konstatním mačkáním cmd+R nějaký ten lístek.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.