Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaká byla konference W-JAX 2015

Jaká byla konference W-JAX 2015

Články Různé

W-JAX je gigantická Java konference, která se tradičně koná v německém Mnichově. Zaměřuje se na DACH region a většina přednášek tak probíhá v němčině.

Nálepky:

Článek původně vyšel na autorově blogu.

Pro představu o rozsahu konference – více než 180 přednášek, 160+ přednášejících, často běží zároveň 10 různých přednášek se zcela rozdílnými tématy. Není problém si vybrat něco zajímavého. Je problém rozhodnout se, které jiné přednášky kvůli tomu obětuji.

Den 1. – Agile

První den je spíše rozjezdový. Workshopy běží paralelně celý den, je možné vybírat z témat jako Docker, JavaFX, úvod do JS pro Java vývojáře a dalších. Kdo raději pasivně poslouchá, může vybírat z přednášek ve velkém tanečním sále. Téma dne je agilita a většina speakrů se jej drží. Z agilních session těžko něco konkrétního poznamenat. Všichni a všechno je flexibilní, produktivní, kreativní, happy a lucky. Člověk může snadno získat dojem, že agilní metodiky dovedou spasit celý svět.

Přednáška Behavior-driven Development in plain Java mě tak konečně zachraňuje z bezbřehého agilního optimismu a vrací zpět do technické reality. Hodilo by se vám psát unit testy tak, aby byly výsledky čitelné i pro neprogramátory? JGiven by vám mohlo pomoci. Píšete čistý Java kód a unit test, ze kterého je následně možné vygenerovat čitelný report, který pochopí i váš šéf. Narozdíl od JBehave nejste nuceni napsat scénář, který mapujete na test. Naopak váš test bude přeložen na čitelný scénář.

A od techniky zpět k abstraktnu. Train your Brain – Google Style je přednáška točící se okolo Search Inside Yourself. Meditací, sociální inteligencí a soustředěním se na nádech a výdech k lepšímu vývojáři. Pomoc, já už dál nemůžu, honem mi ukažte nějaký zdrojový kód!

Jako oáza klidu a míru na mě působí workshop Einführung in JavaScript für Java-Entwickler, tedy úvod do JS pro Java vývojáře. Nic nepotěší oko programátora tak, jako chybová hláška

Uncaught TypeError: undefined is not a function

Tady je svět v pořádku (tedy záleží, jak a jestli definujete pořádek). Od úplných základů v JS se během workshopu propracujete až k úvodu do Reactu, ES6 a Webpacku.

Den 2. – reactive, big data

Druhý den zahajuje Henk Kolk vyprávěním o tom, jak v ING přešli od outsourcingu k vlastním vývojovým teamům (samozřejmě agilním). Okolo vývoje se prý točí celý jejich business a díky inovacím, mikroslužbám, devops teamům a agilitě dovedou méně štvát zákazníky i vývojáře a rychleji reagovat na jejich přání. Zní to skoro jako zázrak. Má někdo reálné zkušenosti a podělí se v komentářích?

Příležitostně se zajímám o Scalu a reactive programování. V rámci samostudia jsem z kurzu Principles of Reactive Programming znal i Rolanda Kuhna. Jeho přednášku jsem si tak nenechal ujít. JAX rozhovor s ním na téma Reactive: Hloupé kopírování vzorů k úspěchu nevede [DE]. Rozhodně doporučuji zapsat se na zmíněný kurz (zdarma). Pro vývojáře v javě nebude práce se scalou problém a reaktivní principy jsou staro-nová teorie, která je v decentralizovaném IT světě stále populárnější.

Reactive tématu se držela i přednáška Reactive Microservices mit Vert.x. Vert.x je framework pro vytváření reaktivních aplikací nad JVM. Základem je messaging mezi jednotlivými verticles – tedy malými a ucelenými bloky aplikace. Ty mohou běžet paralelně, vzdáleně, jak je libo. Systém hodně připomíná actors z akka. Zajímavostí vert.x je i to, že vás nechá zvolit vlastní implementační jazyk. Ať už Javu, JavaScript, Groovy nebo Ruby.

Rozdíly a podobnosti jednotlivých technologií pak shrnula přednáška Neue Concurrency-Modelle auf der JVM. V hlavních rolích quasar/fibers, clojure/agents, vert.x/verticles a akka/actors.

Na tak velké vývojářské akci nechybělo ani IBM a jejich Bluemix. Pokud vás zajímají cloudové aplikace s umělou inteligencí, pak se podívejte na jejich API a možnosti. Využili byste třeba klasifikaci obrázků?

Nejen javou je živ vývojář a není tak od věci dozvědět se, co mají všichni na tom Fluxu. Přednáška
Flux – Příspěvek Facebooku k UI-architektuře budoucnosti [DE] byla lehký a nenásilný úvod do Flux myšlenky. Došlo i na technologie jako je Relay a GraphQL.

Na přednášce Přistání mimozemšťanů – Arquillian v praxi jsme rychle prolétli možnosti integračního testování s Arquillianem. Zajímavostí může být i to, že na vývoji Arquillianu se značně podílí lidé z brněnského QA oddělení Red Hatu.

Big data den zakončila keynote Reflexions on Big Data, Ethics, Politics and Human Rights. Je neoddiskutovatelné, že naše data budou i nadále shromažďována, analyzována a prodávána. Jak velkou moc nad nimi máme my sami? Může ten samý dataset sloužit dobrým i zlým věcem zároveň? Jak moc jsou anonymní data anonymizována? Takové otázky rozebírá Data-Pop Alliance.

Den 3. – mikroservices, integrace, legacy systémy

The Rise of Jigsaw in JDK 9 – projekt Jigsaw, součást Javy 9, řeší modularitu aplikací i JDK samotného. Na úrovni zdrojových kódů, run-time i závislostí. Není od věci technologii otestovat a stále je čas zaslat své připomínky a návrhy k implementaci. Nemusíme jen čekat, co na nás s novou verzí Javy spadne. Ve vzdálenější budoucnosti (JDK 10?) pak stojí za to zmínit projekty Panama a Valhalla.

Co by měl každý Java vývojář vědět o třídě String a optimalizacích při práci s řetězci? Je dobrý nápad volat metodu intern() nad každým řetězcem? Co je to String Deduplication v G1 garbage collectoru? Pokud se rozhodnete nějakou optimalizaci naprogramovat sami, dost možná drasticky snížíte výkon. Když už stejně neodoláte, otestujte si výkon třeba v Java Microbenchmarking Harness.

Kdy se hodí víc REST API a kdy zasílání zpráv? Jak spolu mají komunikovat ony všespasitelné microservices? Co se hodí víc pro load balancing, service discovery, event driven architekturu a mnoho dalších postřehů na slidech REST vs. Messaging For Microservices [EN].

Následovala keynote od SAPu na téma internet věcí. Megalomanské projekty a velkolepá promo videa nemohou chybět. Internet věcí nejsou jen fitness náramky a senzory v mobilu, ale třeba logistika nákladních kontejnerů nebo senzory sledující opotřebení pneumatik. Tam, kde se točí peníze, narazí člověk dřív nebo později i na SAP.

https://www.youtube.com/watch?v=5jOzUGvD_X8

Z opačného konce jde na business Red Hat. Firma, kterou živí opensource a peníze má z podpory a služeb. K tématu DevOps předvádí svůj Openshift, žonglují s Docker kontejnery a většina prezentace je záznam z command line. Mimochodem Openshift free plan je fajn možnost, kde hostovat na webu své nestandardní aplikace zdarma. K dispozici prostor pro 3 aplikace, nonstop provoz, 1GB uložiště, přístup přes SSH, kód v Gitu. Na hraní a pet projekty rozhodně zajímavé.

Heinz Kabutz je Java kouzelník, který vám na pár slidech ukáže, že vlastně o paralelismu nic moc nevíte. Deset jednoduchých ukázek, deset zákeřností, jedna vedle druhé. Podívejte se na The Secrets of Concurrency. Co se stane, když použijete jako synchronizační objekt String? (hint: string interning)

Dostali jste na starost letitý systém, pořádný monolit. Odstávky jsou běžné, protože každá aktualizace ovlivňuje celý systém. Nezřídka aplikace celá lehne, závislosti na cizích systémech jsou obvykle příčina pádu. Jak z toho ven? Nejprve stabilizovat, nenechat problémy druhých padat na mou hlavu. Oddělit volání cizích systémů pomocí Hystrix. Každé volání vzdáleného systému jde přes Hystrix. Ten monitoruje propustnost, navrací fallback hodnotu v případě neúspěchu, implementuje circuit breaker. Když je systém stabilní, můžete se postupně pustit do modernizování. Rozebrat na jednotlivé logické bloky (třeba maven moduly) a pokusit se z nich vytvořit mikroservices. Pro zvýšení výkonu lze sahnout po observables z RxJava. Celá prezentace dostupná v angličtině na speakerdeck.

Rise of the Machines – tak se jmenovala přednáška Marcuse Tandlera. Marcus je známý německý SEO specialista. Přednáška však (naštestí) nebyla o SEO, on a off-page faktorech, jak by člověk čekal. Google není firma na vyhledávání, Google je firma na umělou inteligenci. Udělejte si chvíli času a pusťte si Marcusovu přednášku z TEDx:

Den 4. – Scala, Groovy, Go

Co nového ve scale? Třeba magie ve formě maker. Užitečné ke generování kódu, statickým kontrolám, psaní vlastního DSL (příklady).

Možná vás víc než scala zajímá Groovy. K čemu by se mohlo hodit? Třeba jako univerzální lepidlo nebo endoskop (Groovy Usage Patterns). Groovy je dnes už mainstream a budeme se s ním setkávat častěji a častěji.
Přestože jde o dynamický jazyk, neznamená to automaticky nebezpečný. Není pro něj problém třeba statická kontrola správnosti SQL dotazu v čase kompilace (příklad). Líbí se vám Groovy ale místo JVM používáte Node.js? Pak mrkněte na grooscript.

Request-response model je u webových aplikací často dávná minulost. Vznikají nové a moderní Single Page Aplikace. Jak takové aplikace zabezpečit? S novými technologiemi nemizí staré známe zranitelnosti. Session ID v Cookie už zdaleka nestačí a nevyhovuje novým modelům aplikací. Jeho náhradou může být třeba JSON Web Tokens. Data jsou zašifrovaná přímo v tokenu, nemusíte tak mít stavový backend, řešit synchronizaci sessions napříč službami a servery.

Kdo by nechtěl pracovat v inovativní firmě, na moderních projektech a přinášet ty nejlepší a nejnovější nápady. Jenže jak takové nápady prosadit a přesvědčit vedení? Řešením by mohl být třeba SCARF model. Návod, jak prezentovat inovaci takovým způsobem, že ji bude moci těžko někdo odmítnout (slidy k prezentaci).

Má poslední přednáška na konferenci má název Wake me up before you go-go. K čemu je jazyk Go dobrý? Jaké má stinné a světlé stránky? A je to jen vylepšené C++? Pro mě zcela neznámý svět a jazyk. Pokud potřebujete výkon, nízký overhead, obsluhovat obří množství požadavků, dejte mu šanci a projděte si rychlý úvod na pár slidů.

Organizace, zázemí

Konference je megalomanská nejen počtem přednášejících, ale i záběrem témat, zázemím, cateringem a v neposlední řadě bohužel i cenou. Čtyřdenní vstupné vychází na cca 1600€. Když k tomu člověk připočte hotel a dopravu, dostává se cena do závratných výšin.

O účastníky je ale vzorně postaráno. Tři patra sálů pro přednášky, stabilní internet, tablet pro včasně registrované, všechno jídlo a pití od rána do noci v ceně, předplatné pro Java magazín na rok dopředu.

Mnoho přednášek je zaznamenáno a volně k dispozici na vimeo.com/jaxtv/videos.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.