Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Jaká byla Nordic.js 2019

Jaká byla Nordic.js 2019

Články JavaScript

Série evropských JavaScriptových konferencí JSConf zaznamenala letos výraznou změnu, když její hlavní a zakládající berlínská odnož oznámila ukončení svého působení. Tíha zodpovědnosti se tak přesouvá na ostatní regionální organizátory.

Pomyslnou JS/CSS štafetu přebírá zejména Maďarsko a Švédsko. A právě ve Stockholmu proběhla tento víkend již šestá iterace Nordic.js ve velkolepém severském stylu. O den dříve předcházela i sesterská Nordic.design, nicméně té jsem se nezúčastnil.

Organizace

Dle slov organizátorů se konference zúčastnilo přes tisíc účastníků, což ji řadí mezi nejlidnatější JS události vůbec. Jednalo se o dvoudenní one-track akci, bylo tedy nutné nalézt prostor pro usazení a obstarání celé tisícovky naráz. Posloužila k tomu budova Magasin 9 na molu nákladního přístavu Frihamnen. Její interiér byl rozdělen velikou oponou na přednáškovou část a chill-out zónu; exteriér pak sloužil jako zdroj čerstvého vzduchu a též místo pro konzumaci. Tématicky (a patrně i logisticky) vhodným prvkem bylo použití standardizovaných přepravních kontejnerů jako interierových prvků pro členění, organizaci a výzdobu chill-out zóny.

Kontejnery v chill-outu

Je zřejmé, že při ohromném množství účastníků muselo dojít k jistým kompromisům v pohodlí. Přednáškový sál byl vybaven z poloviny židlemi (nahuštěnými tak, že během přednášek fakticky nebylo možné vstát a přesunout se) a z poloviny skládací tribunou, na které se sedělo na polštářcích. Toto sezení představovalo krátkodobě pohodlnější způsob sledování, nicméně po několika hodinách bylo možné pozorovat účastníky, jak hledají další nejméně nepohodlnou pozici smotáni na polštářcích do nezvyklých kozelců. Opouštění sálu po jednotlivých blocích přednášek zprvu představovalo komplikovaný proces, který našinec dobře zná z cestování po D1. Organizátoři však dokázali rychle odhalit tento bottleneck a následující návaly účastníků zvládali odbavit otevřením mnoha bočních nouzových východů.

Technicky nelze organizaci přednášek vytknout vůbec nic. Sál byl bezvadně osvětlen i ozvučen, po obou stranách velkorysého pódia visely ohromné obrazovky a zážitek tak byl úplný ze všech míst. Dvojice moderátorek Unn a Olga odvedla znamenitou práci: uvádění speakerů a vyplňování času mezi přednáškami zvládly skvělou angličtinou a s přiměřeným množstvím humoru.

Hlavní přednášková část

Celý obsah konference byl živě streamován pomocí Twitche (den 1, den 2). To se týkalo nejen přednášek, ale i mnohých přestávek na kávu či oběd. Během nich se děj přesunul do improvizovaného televizního studia (na vrchu jednoho z mnoha kontejnerů), kde probíhaly rozhovory se speakery, soutěže, různá oznámení a informace o nadcházejících aktivitách. Díky tomu bylo stále na co se dívat; obraz a zvuk byl taktéž přenášen do mnoha dalších míst v chill-out zóně i do jídelny mimo hlavní budovu.

Přednášky

Úvodní představení – tanec s robotem

Mohu s radostí prohlásit, že výběr a realizace přednášek rozhodně neudělala ostudu standardu nasazenému před lety na JSConf.eu, ba naopak. Ze všech 22 přednášek bylo jen velmi málo soft témat; řečníci předvedli bezvadnou angličtinu a témata zasahovala do téměř všech aspektů JavaScriptu a souvisejících frontendových technologií.

Těžko odhadovat, zda-li se záznamy jednotlivých přednášek dostanou kupříkladu na YouTube, nicméně zatím je vše k dispozici na výše odkazovaném Twitchi.

Když speaker překročil čas, automaticky se mu na stage pustily bublinky

S ohledem na velkou pestrost témat je obtížné doporučovat konkrétní přednášky. Očekávání pro mne rozhodně naplnili Rachel Andrew (kterou bych mohl poslouchat od rána do večera) a Vitaly Friedman (stejná přednáška, jako na WebExpo). Příjemnými novinkami byli Sara Vieira (téma Build dumb shit patrně nepotřebuje bližšího upřesnění) a James Simpson (úctyhodný livecoding doslova od nuly). Naopak lehkým zklámáním byl Ricardo Cabello AKA Mr.doob, autor knihovny Three.js, u kterého jsem čekal výrazně techničtější náplň.

Volné chvíle byly vyplněny populárními Lightning talks (miniaturní pětiminutové přednášky), mj. na mnou oblíbené téma ručně sestavovaných mechanických klávesnic.

Doprovodný program

Co by to bylo za JavaScriptovou konferenci bez designového baristy?

Aspekt socializace a navazování (nejen) profesních kontaktů je nedílnou součástí frontendových konferencí. Chill-out zóna byla zaplněna stánky sponzorů, ale i různými drobnými atrakcemi pro pobavení a odpočinek. Návštěvníci tak mohli neomezeně konzumovat popcorn, cukrovou vatu, kávu od baristy a tradiční bonbóny Godis; ve volné chvíli zkoušet VR brýle, Sega Rally, míčkoviště, UV přízi, stolní tenis, lego a tkalcovský stav; nechat se ostříhat, oholit, potetovat nebo se prostě nechat zavřít do kontejneru a na chvíli vypnout. Vedle hlavní budovy bylo navíc přistaveno několik vozíků s pojízdnými saunami a vířivkami.

Za skvělý bych označil nápad organizátorů nevybavovat účastníky tradičními (nenápaditými, černými, nadbytečnými, tuctovými) tričky. Namísto toho dostal každý na vstupu plátěnou tašku, použitelnou jako swag bag. Do začátku byla v souladu se severskou povahou akce vybavena pletenou čepicí a ponožkami.

Co tak asi na památku přivézt domů dětem…

Během přestávek byly k dispozici drobnosti ke kávě, zejména proslulé švédské kanelbullar. Účastníkům byl podáván oběd během obou dnů, s ohledem na aktuální trendy v JS komunitě samozřejmě ve vegetariánské formě. Je trochu škoda, že součástí konference nebyla žádná večeře. Organizátoři místo toho první den večer sezvali zájemce do blízkých restaurací, aby se tam (za svoje) stravovali a seznamovali v náhodně sestavených skupinkách.

Po poslední přednášce následovala afterparty, kdy se nabídka atrakcí rozšířila o Silent Disco, venkovní ohně, omezené množství alkoholu a soutěž Code in the Dark.

Soutěž Code in the Dark

Závěrem

Organizátorům, přednášejícím a všem dalším pomocníkům na akci patří můj velký dík. Jednalo se o bezvadně zajištěnou a zrealizovanou akci, která rozhodně naplnila má očekávání. Pokud mi to můj zaměstnavatel umožní i v dalších letech, rád se do Stockholmu opět vrátím. A možná si do příště zapamatuji, že větší množství Carlsbergů má následovat až po pokusu o Code in the Dark, nikoliv naopak.

Pro zájemce je k dispozici několik fotografických momentek.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Vrána

Mě by hlavně zajímalo, co ses dozvěděl na přednáškách.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.