Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaká témata by měla zaznít na WebExpo 2010?

Jaká témata by měla zaznít na WebExpo 2010?

Články Různé

Na Zdrojáku nemáme rubriku „Čtenáři nám píší“, ale kdybychom ji měli, patřil by tento text právě do ní. Jan Kodera, známý propagátor moderních webových technik, se v něm zamýšlí nad tématy, které by podle jeho názoru měly zaznít na letošním WebExpu. Souhlasíte s nimi, nebo si myslíte, že by se WebExpo mělo soustředit jiným směrem?

Se spuštěním nového webu konference WebExpo 2010 jsem se zamyslel, jaká témata by se, dle mého názoru, měla na konferenci objevit. Je to čistě subjektivní názor, který samosebou nemá pražádný vliv na to, co se na konferenci nakonec objeví.

HTML5

Již minulý rok o HTML5 mluvila Molly z Opera Software, takže letos předpokládám, že se půjde tématu ještě víc na dřeň. Pokud by se nemělo jednat o čistě teoretickou přednášku, tak se přímo nabízí mluvit například o ukládaní dat na straně klienta (většina prohlížečů má toto implementované a vývojář by měl být schopen to dobře zpracovat), jaká data ukládat, jaká bezpečnostní rizika hrozí. Co je možné uložit permanentně, co raději jen do session storage. Jak dělat aplikace, které poběží offline. Ostatně podívejte se na seriál na Zdrojáku, co všechno s HTML5 jde dělat.

NoSQL

Je to takový buzzword a stále se ještě vedou svaté války, zda je to nutné nebo ne a jaká je budoucnost. Já tvrdím, že seznámit vývojáře a vůbec lidi s neschématickými databázemi je nutné. Souvisí to s bodem o HTML5. Lokálně ukládaná data u klienta jsou často uložena ve formátu JSON, tedy v neschémové formě. Takže se velmi brzo stane, že vývojáři narazí na nutnost se s tímto problémem vypořádat. Protože mizerně uložená data mohou vývojáři přinést jen utrpení.

Stejně tak má smysl uvažovat o NoSQL na straně serveru, protože pokud na straně klienta zpracovávám neschémová data, tak dává smysl mít je někde na serveru rychle připravená k servírování. A jak tedy na to? SQL jako permanentní konečné úložiště? Před ním nějaká CouchDB? Nebo jen CouchDB či raději sloupcově orientované databáze jako Cassandra?

Cloud Computing

V oblasti cloud computingu se dějí zajímavé věci: Zaprvé hodně rostou a do velmi použitelné podoby se dostávají PaaS (Platform as a Service), kdy je programátor ušetřen spousty starostí s škálováním a výběrem databáze. Takže na místě by bylo povídání o Google App Enginu, Microsoft Azure nebo Heroku. Toto není téma jen pro programátory, měli by s ním být seznámeni i manažeři, protože vhodný výběr platformy může ovlivnit i případný úspěch aplikace. Google App Engine a jeho napojení na Google Market, VMForce a napojení na Salesforce.com, respektive na Force.com – to jsou místa, kde jsou potenciální uživatelé vašich aplikací.

Druhá věc se stala teprve nedávno, a tou je oznámení o vytvoření OpenStack.org. O co jde? OpenStack znamená volné přesouvání vašich aplikací mezi IaaS providery. Vezmete vaši vyladěnou aplikaci pro AWS EC2 a přesunete k jinému provideru, bez jakékoliv změny kódu. OpenStack přináší otevřený, transparentní cloud a velmi pravděpodobně konec uzamknutí vaší aplikace u jednoho providera. Mluví se o tom jako o události číslo jedna tohoto roku.

Lean Startup

To už je spíše kategorie business. Lean startup v sobě schovává způsob založení startupu či produktu. Skládá se z několika částí: První je customer development, druhý agilní vývoj, třetí využívaní FOSS v maximální možné míře. Tento přístup vám umožní vyvíjet produkty s minimální investicí (a tím poměrně levným krachem) a daleko větší pravděpodobností úspěchu. Zvláště v českých podmínkách, kdy investoři nejsou ochotni investovat do několika let vývoje, se to velmi hodí, protože peníze od investora nepotřebujete. Toto téma by samo pokrylo konferenci, protože jednotlivé body jsou dosti obsáhlé. A vlastně jediné, co na letošním WebExpu bude určitě pokryté, je téma agilního vývoje.

Sémantický web

Kolem sémantického webu začíná být živo. Nejdříve začal přitápět Facebook, a teď se snaží zapojit sémantiku i Google. Facebook a jeho OpenGraph je zatím nejlepší aplikace sémantického webu. Znalosti výhod a nevýhod implementace sémantiky (kde a jak použít mikroformáty, opengraph, rich snippets, či jak to je se sémantikou v HTML5) budou brzy žádanou komoditou.

BuzzExpo?

Někteří z čtenářů jistě poznamenají, že by se to pak mohlo jmenovat BuzzwordExpo. Inu možná, ale od toho buzzwordy jsou, aby se o nich mluvilo. A kde jinde chcete o nich diskutovat, než na největší středoevropské konferenci? Jelikož ještě není odkryt celý program konference, jsem stále zvědav, zda se některá z těchto témat objeví.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
miki

Chápu touhy WebExpa stát se Evropskou, neřkuli světovou konferencí. Ale ztrácí to kouzlo geograficky specifické akce, kde se potkávají lidé, kteří se znají jen pod nicky z internetu, a kterým přednášejí guru svého oboru, kteří dokáží zaplnit libovolně velkou přednáškovou místnost. Místo, kde se setkávají profese, které jsou v základu úplně odlišné, ale zabývají se naprosto stejnými věcmi – jen z různých úhlů pohledu.
S Evropskými cenami a přednáškami v angličtině pro mě WE ztrácí smysl… třeba přednáška Molly Holzschlag na WE2009 byla sice super, to vám řekne každý, kdo tam byl, ale už málokdo dokáže říct, o čem to vlastně bylo.
Jestli WebExpo půjde dál touto cestou, kterou stanovilo 3. ročníkem, za chvíli se může najít někdo, kdo uspořádá vlastní akci v původním duchu WebExpa. Jenže každé takovéto tříštění je špatně.

pk

Obávám se, že na „geograficky specifické akci“ vám „guruové svého oboru“ velmi záhy dojdou.

Daniel Srb ben Abraham

Účastníci WebExpa jsou pořád ti samí geograficky specifičtí lidé, zahraničních návštěvníků je řádově méně a jsou myslím příjemným okořeněním networkingu pro ty, kteří se nebojí mluvit jinak než česky.

WebExpo díky stále širokému záběru zůstává i:

"Místo, kde se setkávají profese, které jsou v základu
úplně odlišné, ale zabývají se naprosto stejnými věcmi
– jen z různých úhlů pohledu.

Ceny ještě zdaleka „evropské“ (čti: „západoevropské“) nejsou, to by musely být na dvoj až trojnásobku.

A musím souhlasit s pk, že zásoby guruů nejsou v tak malé zemi neomezené a pokud chceme ukázat i nové tváře a nové pohledy, jsou zahraniční přednášející nutností.

igo

nikdy som tam sice nebol :) ale urcite by malo byt temou aj commonjs, nodejs, nosql – specificky redis, pristupnost, sproutcore, webgl… buzzwordov je vela ;)

mamlasek

jedno tema bych mel, a nemusi zaznit ani na webexpu – staci, kdyz se zamysli sami organizatori.
4000,– CZK je precejen trosku moc. na akademii rootu muzu za tuto cenu absolvovat celodenni kurz/skoleni, ktery/e bude mnohonasobne uzitecnejsi, pujde vice do hloubky – narozdil od mnoha prednasek na ruzne tema, ktere maji spise posluchace seznamit s tim, ze „tady neco takoveho je“.
byl jsem na prvnim WE, druhe jsem nestihl… uz na prvnim jsem byl ponekud rozladen, ze nektere z prednasek byly vedeny opravdu hrozive amatersky. nevim, jak tomu bylo na druhem rocniku, a samozrejme nemohu soudit treti, ktery teprve bude.
4k pro nestudenty (tedy treba i cerstve absolventy!, kteri se jeste ani nerozkoukali a 4k je pro ne proste moc) a 2k pro studenty jinych skol!!! to je ponekud ulet.
chapu, ze ta organizace neco stoji, ze nic neni zadarmo – neprijde ale takhle na tu akci mene lidi, nez kdyz by byla cena stanovena nejak rozumneji?

Daniel Srb ben Abraham

Díky mamlasku za zájem o WebExpo.

Líbí se mi, že neváháš kritizovat amatérskost přednášek a nezbývá než souhlasit, vedle kvalitních tam byly opravdu slabé. Našly se i různé organizační chyby.

Bohužel většinu těchto problémů nejde odstranit jinak, než za peníze. Přestože WebExpo není Barcamp a mnoho lidí pro WebExpo pracuje zadarmo nebo za symbolickou cenu, pořád je potřeba spoustu věcí zaplatit penězmi a to při velikosti celé akce nejsou tisícikoruny.

Porovnání s Akademií Root.cz? Jablka a hrušky. Cílem WebExpa není být alternativou ke kurzu nebo školení, přednášky na konferenci mají jiné cíle jak jsi sám správně napsal.

To není chyba, to je vlastnost. : ) Cílem je rozšířit si obzory ne se do hloubky vzdělat. Na to je tam mimo jiné mnoho příliš rozdílných lidí.

Skoro tak důležitý je i networking, potkávání se z lidmi z oboru ať už je znáš nebo ne ať už jsou to inspirativní osobnosti s léty zkušeností nebo někdo, kdo má problémy, které řešíš i ty.

Nakonec mi nedá poznamenat, že WebExpo je dvoudenní (pro účastníky workshopů i delší) akce a srovnávat ho s jednodenním školením, je samo o sobě trochu nefér.

Samořejmě je jen a jen na tobě, jak se rozhodneš svoje peníze utratit: za jablka nebo hrušky.

Kdyby ses chtěl na cokoliv zeptat, klidně napiš

Michal

Pripadá mi veľmi zaujímavé, že v ČR niekto dokáže zorganizovať akciu, ktorá má presah a snaží sa ju posunúť na európsku úroveň. Aj účasť zahraničných prednášajúcich je prínos pre cezhraničný prenos znalostí. Snáď to prispeje k tomu, aby sa konečne aj české firmy a start-upy zamysleli nad tým, že za hranicami ČR by niečo mohlo byť (…a že bez znalosti angličtiny v IT svete naozaj nemajú čo robiť…).
Chýba mi ale taká spätná väzba – koľko nových start-upov vzniklo v dôsledku WebExpa? Koľko ľudí sa rozhodlo začať realizovať ten svoj projekt? Toto by som tiež očakával od tejto akcie.
Myslím, že WebExpo sa pripravuje celý rok a robí na tom tím ľudí, preto mi cena pripadá adekvátna. Videl som predchádzajúce 2 ročníky a tá hodnota tam určite je.
Čo by sa mohlo zlepšiť je prezentácia start-upov v okolí prednáškových miestností. Malo by ich tam byť viac, aby sa ľudia mohli o nich dozvedieť, pohovoriť s nimi o skúsenostiach a pod. A ak by tam boli aj zahraničné, o to lepšie.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.