Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaké bylo WebExpo 2019?

Jaké bylo WebExpo 2019?

Články Různé

Souhrn toho, co se vůbec stihlo pojmout v nabitém programu letošního WebExpa. Spousta skvělých řečníků, inspirativní prezentace, program pro děti a jedna tramvaj navíc. Přečtěte si souhrn některých přednášek.

Nálepky:

Jak vytvořit nejlepší restauraci v Londýně bez restaurace, používat designové systémy v CSS, vrátit osobitost webovým stránkám, co se lze dozvědět o myších chytrou pastičkou, reportování škodné na vašem webu nebo prednačítání dat, to vše a něco navíc, zalito kávou DoubleShot, přineslo letošní WebExpo.

Již ve čtvrtek večer se návštěvníci mohli řádně připravit na opening party na střeše Lucerny, pokud na to byli řádně oblečeni. Ráno je uvítala v hlavním sále Lucerny světelná show a po úvodním slově Šárky Štrossové, Petra Buriana z Livesportu a prezentaci partnerů se rozjel hlavní program. Na pěti souběžných podiích se účastníci střídali v každou celou hodinu, přednášky trvaly většinou 40 minut a v mezičase byl čas na přebíhání, klevetění a občerstvování. Poprvé také byl program pro děti, programování ve Scratchi a jedna dětská tramvajová vyjížďka. Prezentaci Lego & Bugatti rozjasnila tváře hlavně velkým dětem, které o ní básnily během after party.

Oobah Butler – How to Bullshit Your Way To Number 1

Jak se prolhat na první místo

Oobah Butler

Oobah Butler

Jak zneužít důvěry lidí v sociální média na britský způsob popsal Oobah Butler, britský spisovatel a novinář. Vytvořil si falešný účet na TripAdvisoru, napsal si recenze a odmítal návštěvníky. I tak málo stačí, aby se z neexistujícího podniku v londýnském Dulwichi stala nejlepší restaurace. Poté se stal módním designerem a přesvědčil pařížskou módní scénu o svém italském původu. Těžko říct, jestli přednášel sám, nebo za sebe někoho poslal, jako do jiných médií.
Reportáže o jeho kouscích jsou na stránkách magazínu VICE. S trochou angličtiny si užijete hodně legrace.

Adam Kudrna – CSS for design systems

CSS pro designové systémy

Co jsou designové systémy, kde najdete jejich databázi Adele a jak organizovat CSS v projektech od pojmenování až po celkový vizuální styl pro korporát v CSS. Adam prošel organizování a škálování stylů, dokumentování a metodologie, přidal sadu tipů a triků pro používání hotových řešení a kvalitní kód a poradil, jak zvládnout psaní stylů v týmech. Nabitá přednáška plná zajímavých odkazů na literaturu. Nedávno také zasel nový frontendový blog na Frontend Garden.

Tim Neutkens – Next.js: The React Framework

Kratší přednáška o tom, jak si zpříjemnit budování větších webů v Reactu s frameworkem Next.js. Ten například umožní pro každou stránku nastavit, kde a jak se vyrendruje, měnit nastavení za běhu, škálování, snadnou implementaci TypeScriptu a spoustu jiných vychytávek, které si jinak skládáme ve Webpacku.

Lukáš Holota – Security Threats of Microservices running in the cloud

Bezpečnostní ohrožení mikroservisů běžících v cloudu.

Co Vás čeká, když potřebujete rozdělit monolit na mikroservisy? Třeba rozdělení týmů, kde všichni musí vědět všechno. Lukáš Holota popsal zkušenosti z transformace velké aplikace, problémy, které přinesla a některá jejich řešení. Celkový pohled na mikroservisy v cloudu, jeho nastavení a možné slabiny v moderních řešeních služeb.

Vitaly Friedman – Designing and Building with privacy in mind

Navrhování a vývoj se zachováním soukromí

Vitaly Friedman

Kam se podělo soukromí na webu? Před očima nám neustále vyskakují okna o cookies, všichni o nás sbírají data a podvodnými způsoby nás nutí k odebírání služeb. Zkoušeli jste někdy přečíst nějaké podmínky ohledně GDPR? Vitaly to celý loňský rok dělal za vás a v přednášce shrnul, co vám mohlo uniknout, ukázal, jak složité může být nenechat se sledovat a navrhl, že bychom měli brát soukromí uživatele jako výchozí nastavení.

Paul Bakaus – Maximizing web developer productivity with AMP

Produktivita web developera na maximum s AMP

Paul Bakaus

Paul Bakaus

AMP (accelerated mobile pages) je web component framework pro vývoj mobilních aplikací, který vám umožní vyvíjet webové stránky, blogy, reklamy a emaily, které budou rychlé, optimalizované na pomalejší připojení a používání na mobilech. AMP nabízí balíček hotových standardních komponent, aby se vývojář mohl soustředit jen na specifická řešení, zajišťuje stabilitu a dává důraz na výkonnost bez nadužívání modemu a baterie. K tomu používá paralelní procesy, web workery, caching a prerendering. New kid on the block.

John-David Dalton – Lightning UI Platform: Web Components and Beyond

Platforma Lightning UI: Víc než webové komponenty

John-David Dalton

Trošku jiný přístup k psaní webových komponent v html s minimálním množstvím JavaScriptu představil „ten, co napsal Lodash“. Malá knihovna s velkým výkonem, kombinovatelná s většími frameworky, HTML na steroidech. Pro vývoj aplikací se Salesforce.

Vitaly Friedman – Bringing Personality Back to the Web

Vraťte webu osobitost

Moderní webové stránky mají skvělý design, jsou dobře provedené, ale v záplavě vizuálních podnětů si je těžko zapamatujete. Co v designu upoutá? Když trochu vybočíte z řady, nabídnete něco nečekaného, nejlépe když z nudné věci uděláte zábavu. A nemusí to být nic složitého, i vtipný přístup k radio tlačítku nebo šmírující medvěd v loginu můžou z otravné opakující se činnosti jako je přihlašování udělat zážitek. Kromě dobré zábavy nás Vitaly naučil profesionálně zavazovat balonky, které postupně praskaly během přednášky.

Nafukování a zavazování balonků s Vitaly Friedmanem

Celý den byly v prostorách Lucerny stánky s jídlem, pití a nutná káva byly k dispozici na každém kroku. V sálech se mezi přednáškami zobrazovaly informace pro účastníky, takže se nikdo neztratil a případně našel i trepky nebo tričko. Po nabitém dni se někteří účastníci ještě přesunuli do La Loca baru na skleničku, networking a soutěžení.

Druhý den člověk opět litoval, že se neumí minimálně rozpůlit. Čtyři pódia a jedna tramvaj byly neuskutečnitelné. Navíc tramvaj se těšila velké oblibě a kapacitně nestíhala. Doufám, že i její program bude později zveřejněn.

Joe Natoli – Getting Real About UX

Pravda o UX

Joe Natoli – interview

Problémy s produktem? Bugy v kódu? Překvapivě problémy máme hledat mezi sebou v týmu a jeho komunikaci. Spoléhejte se víc na vlastní rozum, naučte se dobře ptát a nespoléhejte se na to, že vás nástroje spasí. A pokud chcete, aby vaše nápady byly přijaty, zkuste nejdřív pochopit, jaké jsou jednotlivé cíle ostatních členů týmu a zda ten váš je s nimi v souznění. Nezapomeňte, že jste v týmu partnerem a ne vykonavatelem příkazů.

Tomáš Rousek – Extending The Biosphere and Datasphere into Space

Šíření biosféry a datové sféry do vesmíru

Tomáš Rousek

Trocha science fiction v současné době. Český architekt působící v Londýně představil svou konceptuální tvorbu i realizované projekty 3D tisku na Marsu, skleníků v Antarktidě, vesnici na měsíci, ale i reálné projekty na čištění vody, chytré domy, plány výstavby Hyperloop v Evropě. Představil i návrhy infrastruktury pro přenos dat na velké vzdálenosti a jaká úskalí taková komunikace přinese.

Anthony Bartolo – Future of computing: Artificial Intelligence’s Impact on Real World Scenarios

Budoucnost výpočtů: Dopad umělé inteligence na případy ze skutečnosti

Anthony Bartolo

V roce 2020 bude k síti připojeno 30 miliard přístrojů, každá osoba generuje 1.5 Gb, chytré domy 150 Gb a autonomní auta i 5Tb dat denně. Potřebujeme umělou inteligenci už v zařízeních, která používáme, aby odesílala jen významná data do cloudu ke zpracování. Anthony představil několik zajímavých AI projektů:

  • Kanadský open source projekt hledající ztracené děti podle jejich interakce na sociálních sítích zkrátí dobu hledání možných aktivit dítěte z 30ti dní práce policie na několik minut.
  • Chytrá pastička sleduje aktivity hlodavců v bytě a usnadní tak jejich vystěhování a zároveň pomáhá mapovat pohyb myší v celém městě.
  • DroneAI pomáhá pobřežní hlídce identifikovat lodě v nesnázích, analyzováním záchraných vest a teploty vody umí odhadnout závažnost situace.

Současně také poukázal na zranitelnost IoT zařízení a potřebu je dobře zabezpečit. Příběh 16letého chlapce, který vypnul chytré chladničky v obchodech a tak znehodnotil zboží za 15 milionů dolarů,  je dobrou připomínkou, že zabezpečení by mělo být prioritou.
Naučit se používat IoT lze na webu Microsoftu.

Michal Špaček – Minority Report

Michal Špaček

Místo obvyklých slidů se ukazovalo live demo, kde nám známý český specialista na bezpečnost a občasný hacker ukázal, jak využít browser na hlídání obsahu vašeho webu a využít crash reporting, content security policy, blokování a intervence k získávání reportů bez toho, aby to ovlivnilo výkon webové stránky. Jedna z přednášek, kterou potřebujete do svého toolboxu.

Vittorio Cioe – Modern Data Security with MySQL

Moderní zabezpečení dat s MySQL

Vittorio Cioe

Pro komplexní řešení pro zabezpečení dat v první řadě potřebujete vědět, kde mohou být ohroženy. I když SQL injection je jedna z prvních věcí, kterou se naučíte, stále ještě představuje jeden z nejčstějších zdrojů úniků dat. MySQL Enterprise řešení nabízí celou škálů nástrojů k zabezpečení, monitorování a notifikování, hlídání přístupů, maskování dat, audity a zálohování. Krátce byl představen MySQL InnoDb Cluster.

Vitaly Friedman – New Front-End Adventures 2019 Edition

Nová front-endová dobrodružství, vydání 2019

V Praze roku 2019 máme mobilní síť 4g, očekává se nástup nové, máme většinou poměrně výkonné telefony a tak si často nemusíme všimnout, zda je některá stránka zbytečně náročná. Pro srovnání nám Vitaly ukázal 3 telefony, které dominují asijskému trhu – méně výkonné, levnější, ale také využívající chromium. Interakce s takovým telefonem je o poznání horší. Vitaly vysvětlil rozdíly v rychlostech přenosů dat na různých protokolech, vysvětlil performance budget a prezentoval způsoby, jak přinést optimální výkon webové stránky pro všechny uživatele.

Po možnostech předstahování nám vysvětlil různé možnosti načítání obrázků a některé nové formáty, video codec AV1, prošel lokalizaci textů a jejich prezentaci podle kulturních zvyků a nakonec nás chtěl přesvědčit, že email je stále největším obchodním nástrojem.

Harry Roberts – More Than You Ever Wanted to Know About Resource Hints

Víc než jste kdy chtěli vědět o přednačítání

Harry Roberts

Přednačítání je asi nejjednodušší způsob, jak zlepšit performance webové stránky – pomocí HTML. Ale stojí za tím spousta úskalí, které nám Harry ukázal. Dns-prefetch je nejstarší a nejjednodušší, vyhledá lokaci, může načtení zrychlit o 300ms pokud se nejedná o známou lokaci. Preconnect kromě nalezení lokace otevírá TCP spojení, hodí se například pro google fonts. Prefetch pouze stáhne data, ale nespustí jejich výkon. Preload pomáhá především u single-page-application přednačíst to, co se obvykle načte poslední (css fonts). Využívání přednačítání je rychlý, levný a efektivní způsob, jak Vám browser může zvýšit výkonnost vašeho webu. Jen ne každý browser to udělá stejně. Proto googlete a zkoušejte.

Na závěr

Kromě přednášek v Lucerně bylo v pátek možné navštívit krátké přednášky s vyjížďkou v tramvaji T3 coupé a stánky sponzorů v Galerii. Kromě kávy od DoubleShotu a čajové nabídky u LMC jste si mohli zasoutěžit o koblihu s Toptalem, potkat některé z přednášejících a vzít si MySQL delfínka.

Výletní tramvaj T3 coupé

Co bych navštívila v případě, že by rozpůlení se fungovalo:

  • jednoznačně LEGO & Bugatti – všichni na to pěli chválu
  • Jakuba Nešetřila – Building Digital Society
  • Philipa Bonarda – Digital security for you and your mum
  • Bessie Lee – How AI is Changing Adv. in China
  • a aspoň jednu vyjížďku tramvají

Nezbývá než počkat, až budou přednášky zveřejněny.

I když WebExpo trvalo jen dva dny, program byl hodně nabitý a plný zajímavého obsahu. Teď už se jen těšit, co přinese příští rok.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hurvajs

Hmm, Next.js… měl jsem tu čest, více jak 1/2 roku bolesti, řešení proč se něco rozbilo s novou verzí. Děkuji nechci. Webpack si nastavím klidně sám, router taky.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.