Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Jakou zvolit doménu?

Jakou zvolit doménu?

Články PR Články

Ten, kdo chce působit na internetu, toho k tomu vlastně zase až tak moc nepotřebuje. Stačí to mít svou doménu, již lze získat v podstatě velmi snadno.

Pokud se chce někdo prezentovat světu na internetu, může tak už v dnešní době učinit velice snadno. Protože je přístup na tuto globální síť lehce dostupný a každý si tam tak může vytvořit takovou internetovou stránku, jakou si jenom usmyslí mít.

Chce to ale v první řadě získat svou vlastní doménu, tedy název svojí vlastní internetové stránky, za nímž se ukrývá číselný kód zvaný IP adresa.

A jak si právě v této záležitosti počínat?

V podstatě docela jednoduše.

Důvěryhodnou a bezpečnou českou doménu, tedy název s .cz na konci, si lze pořídit u správce této domény, tedy u sdružení CZ.NIC, a to s využitím některého registrátora ze seznamu registrátorů, jenž je zmíněným správcem veden. Stačí si prostřednictvím systému WHOIS zkontrolovat, zda je název, pro který se zájemce rozhodl, dosud dostupný, protože je tu duplicita vyloučena a tedy každá z domén musí mít svůj unikátní název, a je-li tomu tak, lze přistoupit k registraci samotné.

Výsledkem toho je pak doména, tedy na rozdíl od číselné řady zvané IP adresa, pod níž se ten který počítač přihlašuje, snadněji zapamatovatelný název, jímž se dotyčná firma, služba či jiná nabídka představuje ostatním uživatelům internetu.

A pokud chce budoucí vlastník doménu bezpečnou, měl by vsadit výhradně na registrátora, který poskytuje ty nejkvalitnější a nejprofesionálnější služby, u něhož lze nejen získat novou doménu, ale klidně si sem převést i domény již existující, tedy na někoho jako TELE3. Což je registrátor, jenž kromě toho dosud zmíněného nabízí i další služby typu webhosting, serverhosting, virtuální privátní servery, vps servery a tak podobně.

Tento registrátor je jedním z registrátorů zájmového sdružení právnických osob CZ.NIC, jež bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb a věnuje se provozování registru jmen domén registrovaných pod doménou .cz, otázkám bezpečnosti českého internetu, rozvoji systému správy domén a podpoře nových prospěšných technologií a projektů, spolupráci s podobnými mezinárodními společnostmi (CENTR, ccNSO a podobně) atd.

Díky zde nabízeným službám má každý elektronickým podpisem zaručený přenos bez narušení či zneužití hackery. A o bezpečnost jde především.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.