Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaký byl letošní Global Day of Coderetreat aneb došlo i na Clojure

Jaký byl letošní Global Day of Coderetreat aneb došlo i na Clojure

Články Různé

I letošní podzim byl ve znamení Global day of Coderetreat aneb dne intenzivního tréninku programátora. Mne čekal druhý ročník a měl jsem obrovské dilema, zda se zúčastnit v Brně nebo v Jihlavě, kde jsem byl poprvé. Nakonec jsem vybral Jihlavu. Jaké to bylo?

Nálepky:

Den před akcí jsem se rozhodl, že na rozdíl od minulého roku, jenž byl pro mne ve znamení Javy, se zaměřím hlavně na JavaScript. Webstorm jsem už připravený měl, takže jsem si založil jen nový projekt. Aby mé studující já bylo uspokojeno, rozhodl jsem se jít i do neznámého, tj. připravit se i na Clojure a pokusit se najít někoho, kdo by se mnou session v Clojure absoloval.

V den D jsme se sešli chvilku před devátou, vytvořili jsme si jmenovky s jazyky, na které jsme zaměření, trochu pojedli občerstvení a mohlo se začít. Milan Lempera a Leoš Přikryl z GDG Jihlava se zhostili role facilitátorů, a tak nás provázeli celý den. V úvodní prezentaci vysvětlili pravidla tradičního Game of Life a jak budou probíhat sessions. Poté proběhlo seznamovací kolečko, kde jsem byl trochu zděšen složením jazyků, protože jsem slyšel jen PHP a C#, nicméně později se ukázalo, že zděšení bylo zbytečné.

Mohlo se začít. Zajímavé bylo, že jsem se na začátek domluvil s kolegou, který se mnou začínal i minulý rok. Nejdřív jsme si na papíře ujasnili, jakým způsobem pojmeme řešení, a mohli jsme začít. Předběhli jsme trochu organizátory a hned jsme se řídili TDD. Znovu jsme objevili tu krásu testování. První blok byl velmi produktivní.

Oproti minulému roku jsem se během dne nebál ptát facilitátorů, a tak jsem dostal odpověď na mnoho praktických i obecných otázek, což mé studující já velmi ocenilo, ať už se jednalo o členění a pojmenování testů, údržbu nebo třeba o lambda výrazy Javy 8.

Organizátoři si pro nás přichystali několik specialit. Nejzajímavější byla asi výměna kolegy během session. Předcházel totiž vývoj zaměřený na rychlost, takže jsme nemuseli řešit čistotu kódu, natož testy. Pro mne to byl trochu nezvyk. Po výměně jsme s novým kolegou měli dopsat na existující kód testy a pak refaktorovat. Trochu mne mrzelo, že jsem nebyl já, kdo přišel k novému PC, novému kódu a (v případě naší dvojice) k jinému jazyku. Ale třeba příště.

Poslední session jsme měli volné ruce a jen nám byly navrhnuty varianty, na kterých může být založena naše práce. Např. se jednalo o zákaz používání myši, testující, jak moc umíte používat zkratky v IDE, nebo do 2D světa přidat třetí rozměr. Facilitátoři Milan a Leoš se rozhodli tuto session absolvovat s námi, a tak jsem se domluvil s Milanem, že mi ukáže Clojure. Musím říct, že jazyk je to zajímavý, ale v tomto případě mé studující já bude konzervativní a spíš se bude zdokonalovat v JavaScriptu a Javě.

Byl konec. Udělali jsme krátkou retrospektivu, ve které každý měl zhodnotit celý den a říci, co bude od pondělí dělat jinak. Jelikož po celé republice sponzorovala akci společnost JetBrains, proběhlo i losování o licenci na libovolné IDE. Pomohli jsme organizátorům uklidit prostory a mohlo se vyrazit na úplně poslední session, kterou bylo povídání a posezení u piva.

Závěr

Za mne musím říct, že se na Coderetreat vyplatí jít, přestože už jste nějaký absolvovali. Ano, rozhodně ty další už nebudou tak revoluční, ale přesto věřím, že se něco nového naučíte, např. už jen tím, že poznáte nové lidi a tím i nové přístupy k řešení problémů. Velké díky GDG Jihlava za celou akci a těším se za rok, tentokrát nejspíš asi už v Brně.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.