Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » JAM stack (Javascript + Api + Markup)

JAM stack (Javascript + Api + Markup)

Články Různé

V článku vám představíme JAM stack a nástroje k jeho použití.

Nálepky:

Text vyšel původně na autorově blogu.

Co to je JAM Stack? To je pojmenování moderního způsobu, jak vytvářet weby pomocí clientského Javascriptu, API a Markupu.

Tento stack není žádná novinka, ale dlouho chybělo dobré pojmenování. Nejlepší příklad většího použití podle mne je přechod Smashing Magazine, který pěkně poslali v článku.

Nejdůležitější věci co definují JAMstack:

  • používá CDN
  • používá místo databáze Git
  • markup se převádí pomocí automatického buildu

Javascript

Pokud máte JAMstack nemusíte rezignovat na CMS, je tu několik CMS napsaných jako Javascriptové SPA aplikace – A List of Content Management Systems for JAMstack Sites. Nejznámější řešení je Netlify CMS – An open-source CMS for your Git workflow, které je open source, ale i nabízená jako SaaS.

Zajímavé řešení není jen na Javascriptu, ale například na WordPressu, kde WordPress funguje jako CMS, ale stránky jsou staticky vygenerované. Další podobné řešení je Forestry a určitě najdete další.

API

Samozřejmě nevystačíte jen statickými stránkami, potřebujete přidat např. funkce na zpracování formulářů nebo napojení na eshop. Například Javascript Shopping Cart řeší eshop a můžete využít Serverless a implementovat co potřebujete pokud využijete GraphQL a například Graphcool kombinuje GraphQL a AWS Lambdu i jiné FaaS.

Další API které se používají například v Smashing magazine a jsou open source.

Markup

Statické generátory (jekyllhugo) jsou oblíbené a najdete jich velký seznam na Top Open-Source Static Site Generators. Například Hugo je napsaný v Go langu a je velmi rychlý a stále se hodně rozvíjí. Jekyll se součást Github Pages, a proto je hodně oblíbený mezi vývojáři na Githubu.

Závěr

Pokud vás JAMStack zaujal, doporučuji podcast JAMstack Radio, kde najdete spoustu zajímavých hostů a zdrojů k inspiraci.

Pokud si chcete popovídat o GraphQL, zastavte se na Hive talks 11.7. v Karlíně.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Skeptik

K čemu to je dobré?

Tomáš Jurman

Je to super! Díky za článek.

to Skeptik:

  1. Všechny vrstvy máš pěkně oddělené – zjednodušení.
  2. Škáluje to

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.