Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Jarní Agora 2020: novinky z oblasti ICT pro zrakově postižené

Jarní Agora 2020: novinky z oblasti ICT pro zrakově postižené

Články Webdesign

Ve čtvrtek 28. května 2020 uspořádalo Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity už 11. běh konference Agora o využití informačních a komunikačních technologií uživateli se zrakovým postižením pro kompenzaci jejich zrakové vady.

Nálepky:

Text vyšel původně na autorově webu.

Konference Agora 2020 se s ohledem na opatření související s pandemií COVID-19, neuskutečnila v obvyklé prezenční podobě, ale poprvé proběhla jako virtuální akce, kdy jsme zájemcům umožnili program plenární sekce sledovat prostřednictvím živého vysílání na YouTube (česká verze) a Facebooku (anglická verze).

Přesun do online světa dle zpětné vazby účastníků i počtu zhlédnutí (ten se u obou videozáznamů 3 dny po skončení akce blíží jednomu tisíci) svědčí o tom, že se jednalo o krok správným směrem. Díky živému přenosu a simultánnímu tlumočení do angličtiny mohli Agoru poprvé sledovat také anglicky mluvící zájemci z jiných zemí.

S čím vším se mohli účastníci plenární sekce seznámit?

Program plenární sekce jarní Agory 2020 ONLINE nabídl 7 příspěvků, mapujících aktuální novinky v oblasti ICT pro zrakově postižené. Příspěvky najdete v online záznamu níže.

Michal Jungmann, GALOP, s.r.o.: Odečítání obrazovky v roce 2020

V úvodním příspěvku s názvem Odečítání obrazovky v roce 2020 nabídl Michal Jungmann ze společnosti GALOP zamyšlení nad tím, kam se posunuly funkce odečítačů obrazovky v roce 2020 a jak se jejich význam změnil v průběhu uplynulých 30 let. Postupnou proměnu jedné z klíčových asistivních technologií pro nevidomé uživatele ilustroval praktickými ukázkami funkcí Prozkoumat, Rozpoznávání textu a Picture Smart odečítacího programu JAWS v aktuální verzi 2020.

Detailnější informace najdete případě zájmu v článcích Málo známé, ale velmi užitečné funkce JAWSu – Prozkoumat a JAWS 2020: vyzkoušejte si pokročilé funkce oblíbeného odečítače obrazovky

Petr Dušek: 3D tisk v LablindZone

Příspěvek s názvem 3D tisk v LablindZone přednesl Petr Dušek, duchovní otec projektů LablindZone a Nesmír. Petr v LablindZone vytváří nejen třírozměrné modely, ale i funkční pomůcky pro zrakově hendikepované. Ti díky tomu mají tak možnost daleko lépe poznávat okolní svět. Pro modely či pomůcky produkuje (či upravuje už existující) digitální podklady, na základě digitálních modelů pak tvoří fyzické modely.

Bližší informace viz o Petrových aktivitách si můžete přečíst v rozhovoru s Petrem „Zakladače šikmého proužku a obličejové štíty lékařům,“ říká Petr Dušek, co teď tisknou 3D tiskárny.

Kristýna Savaryová, Jan Šimík, BlindShell: Novinky u BlindShellu

Kristýna Savaryová a Honza Šimík z BlindShellu seznámili účastníky s tím, jaké novinky připravila tato mladá, ale dynamicky rostoucí společnost, v oblasti mobilní telefony pro nevidomé a zrakově postižené seniory. Účastníkům byl představen nový mobilní telefon BlindShell Classic LITE – nejjednodušší mobilní telefon pro nevidomé, novinky u nejúspěšnějšího modelu BlindShell Classic a připravovaný BlindShell Touch.

Bližší informace viz BlindShell dosáhl cíle – třetinu tržeb má z amerického trhu. Své telefony pro zrakově postižené seniory začal prodávat v JAR a na Ukrajině, chystá se Rusko, Izrael a Arábie..

Roman Martinovič, Corvus: Corvus – vytrvalý maratónec

Na vavřínech neusínají ani pracovníci slovenské společnosti Corvus. Roman Martinovič představit účastníkům plenární sekce Agory novinky, které přináší Corvus verze 2020.1.0. Ty zahrnují například rozpoznávání bankovek prostřednictvím aplikace Cash Reader, navigační funkce či revoluční systém maker. Řeč byla i o Matejkovi a Matejovi – nových přehrávačích zvukových knih.

Více informací viz Corvus v. 2020.1.0.

Tomáš Hrdinka, Spektra, v.d.n.: přenosná kamerová lupa Compact 10 HD Speech

Tomáš Hrdinka z výrobního družstva nevidomých Spektra představil přenosnou kamerovou lupu Compact 10 HD Speech – ta nabízí nejen skvělý obraz na poměrně velkém displeji a přitom je přenosná, ale lze ji prostřednictvím technologie zrcadlení připojit k moderním televizím nebo výpočetní technice.

Další informace viz Nové manuály pro ovládání přenosných kamerových lup Compact.

Adam Fendrych, Rohlik.cz, Roman Kabelka, Master Internet: Jak a proč jsme zpřístupňovali Rohlik.cz

Nakupování potravin ještě nedávno patřilo pro řadu lidí mezi velmi nepříjemné činnosti, bez cizí pomoci leckdy nereálné. Online supermarkety pomáhají rozdíly mezi lidmi vyrovnat a dávají šanci nakoupit na pár kliknutí všem, bez ohledu na jejich specifické potřeby. Což sice zní skvěle, jen v praxi tomu někdy brání zbytečné technické překážky. Nejsou tam schválně, jen o nich ve firmě nikdo neví.

Díky zpětné vazbě se povedlo pár trámů přes cestu odhalit a odstranit a nakupování na Rohlík.cz je tak nyní pro hendikepovanými uživatele mnohem příjemnější Roman Kabelka a Adam Fendrych seznámili účastníky s tím, proč nastartovali spolupráci mezi hendikepovanými uživateli a Rohlíkem a co se při tom společně naučili.

Bližší informace viz Rohlik.cz usnadňuje nákupy nevidomým a handicapovaným. Jako první e-shop pod záštitou Světlušky.

Gabriela Drastichová, Nadační fond Českého rozhlasu: finanční podpora jednotlivců i organizací ze sbírky Světluška

Světluška prostřednictvím nadačních příspěvků podporuje těžce zrakově postižené již osmnáctým rokem. Potřeby těžce zrakově postižených a současně i nabídka služeb a vybavení k samostatnějšímu a kvalitnějšímu životu zrakově postižených se ale mění. S tím, jak na tento vývoj reaguje Světluška, seznámila účastníky Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu. Představila také programy na podporu studentů a osob připravujících se na vstup na trh práce a na podporu kompetentního používání asistivních technologií a kompenzačních pomůcek.

Další informace viz Světluška – pro žadatele a Neziskovky nepotřebují vypadat lacině.

Záznam plenární sekce jarní Agory 2020 ONLINE

Nestihli jste přímý přenos? Podívejte se na záznam plenární sekce jarní Agory 2020 ONLINE.

Poděkování závěrem

Jarní Agoru 2020 by nebylo možné uspořádat bez podpory a spolupráce s našimi dvěma dlouhodobými klíčovými partnery – společností Deloitte a Nadačním fondem Českého rozhlasu, který Agoru podporuje ze sbírky Světluška. Neobešli bychom se ani bez intenzivního zapojení techniků, bez tlumočníků či bez přednášejících, kteří si pro účastníky Agory připravili velmi zajímavé přednášky.

Všem moc děkujeme, spolupráce si velmi ceníme.

Podzimní Agora 2020

Podzimní Agora 2020, kterou se chystáme uspořádat v obvyklém prezenčním formátu a účastníkům nabídnout plenární sekci, výstavu i workshopy, proběhne o víkendu 24. a 25. října 2020. A protože se nám teď na jaře rozkročení do “onlajnu” osvědčilo, plánujeme těm, kdo se nebudou moci Agory osobně zúčastnit, opět nabídnout přímý přenos plenární sekce.

Ještě jednou děkujeme za zájem o Agoru, za podporu i pozitivní zpětnou vazbu, a těšíme se v říjnu na setkání.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.