Přejít k navigační liště

Zdroják » Tiskové zprávy » Junior Internet dal podesáté prostor talentům

Junior Internet dal podesáté prostor talentům

Články Tiskové zprávy

Praha, 30. 3. 2009 – Jubilejního 10. ročníku konference Junior Internet se zúčastnilo v sobotu 28. března 2009 na pražské Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy 220 dětí a mladých lidí se zájmem o internet. Byly na něm vyhlášeny výsledky internetových soutěží, do kterých došlo v ČR celkem 379 přihlášek, a vítězové převzali hodnotné ceny a představili svoje vítězné práce. V programu vystoupili rovněž vítězové národních soutěží Junior Internetu v Maďarsku, Polsku a na Slovensku a několik vítězů minulých ročníků se s účastníky podělilo o zkušenosti, které získali v dalších letech po úspěchu na Junior Internetu, jenž pro ně znamenal důležitý mezník v jejich osobním růstu.

Nálepky:

Desátý ročník byl charakteristický i zvýšeným zájmem a podporou firem, které pochopily, že mezi vysoce talentovanými účastníky mohou najít spolupracovníky či budoucí zaměstnance. Například společnost Aukro vyhlásila speciální cenu 20 000 korun pro webové stránky s významným přínosem pro uživatele internetu. Dostal ji 18letý Oldřich Machala ze Vsetína, který ji použije pro další rozvoj svého internetového katalogu disco klubů, diskoték, music barů a dalších nočních zábavních zařízení v České republice (www.discoklu­by.cz).

Po 15 000 Kč od společnosti Dignity si odnesli další dva vítězové soutěže JuniorWeb. Patnáctiletý žák základní školy Ondřej Toms za web www.simpsonovit.net a 17letý student gymnázia v Lanškrouně Jiří Marek za stránky www.flash-aplikace.cz. Notebook od společnosti HyperInzerce získali vítězové soutěže JuniorErb – žák deváté třídy základní školy v  Kopřivnici Martin Klos za www.koprivnice­.unas.cz a 17letý Matěj Brýdl z Lanškrouna za neoficiální prezentaci regionu Lanškrounsko (www.lanskrou­nsko.cz).

Společnost Sun Microsystems udělila speciální cenu za použitelnost (usability), kterou získal Marian Žigmund za web www.galaktis.cz.

Dalšími vítězi se stali v soutěži JuniorDesign 14letá Lenka Raková a 16letý Anh Vu Hoang. V soutěži JuniorText zvítězil František Sedláček z gymnázia v Hustopečích a zvláštní cenu poroty získal 14letý sluchově postižený žák z Valašského Meziřící Bohuš Vlačuha. V soutěži JuniorWeb v mladší kategorii zvítězila ještě 13letá Anna Voříšková s osobním blogem http://folmici­.blog.cz, který obsahuje i ručně kreslený komiks, omalovánky a seriál.

Součástí konference byl také doprovodný veletrh, na kterém se představila řada dalších projektů mladých lidí. Junior Internet letos proběhl již podesáté a všech ročníků se zúčastnilo již celkem 4300 mladých lidí, z nichž řada ve svých projektech pokračuje a je velmi úspěšná.

Projekt Junior Internet, který je určen pro mladé tvůrce do 18 let, organizují sami mladí lidé (sdružení v neziskové organizaci Together Czech Republic) za podpory BMI sdružení. Záštitu nad projektem převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška a děkan FHS UK, doc. PhDr. Ladislav Benyovszky, CSc. Soutěž JuniorErb se uskutečnila pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky a Asociace krajů ČR.

Generálními partnery projektu jsou Adobe Systems, Aukro, Dignity, Sun Microsystems a Nadace Vodafone. Dalšími partnery jsou Axima, Mezinárodní višegrádský fond a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Mediálními partnery se staly Lupa.cz, Zdroják.cz, Alík.cz, Newton Media a Cleevio. Ceny pro vítěze a do tomboly pro účastníky věnovaly společnosti HyperInzerce, Microsoft, Computer Press, Zoner, Symantec a Software602. Junior Internet proběhl v rámci kampaně Evropa mladýma očima.

Více informací o projektu Junior Internet najdete na www.juniorinter­net.cz.

Kontakt:

Jiří Peterka ml., Together Czech Republic, jirka@peterka.cz, tel.: 776 583450
Jaroslav Winter, BMI sdružení, winter@brezen.cz, tel. 777 807 727

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.