Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Konec webu 2.0 prostřednictvím tabletu?

Konec webu 2.0 prostřednictvím tabletu?

Články Různé

Obrovský úspěch „osobních počítačů bez klávesnice“, dotykových zařízení, tabletů či dotykových smartfonů, bude mít vliv na celý internet, tu „webovou“ část nevyjímaje. Co se může změnit a co se změní? Jak se promění pohled lidí na internet a web, a je tato proměna příčinou, nebo důsledkem popularity tabletů?

Nálepky:

Pamatuji se na nástup Webu Dvanula. Vlna, která přišla před několika lety, přinesla změnu našeho pohledu na web. Pro vývojáře přinesla například API a mashupy, pro webdesignéry obsesi pastelovými barvami a oblými tvary (která po čase naštěstí pominula a trend ji adoptoval v „rozumné míře“) a pro mediální analytiky a sociology materiál do snů o demokratizaci tvorby obsahu a o občanské žurnalistice.

Kdo vám dal právo psát?

U „starého webu“ bylo zapotřebí překonat poměrně vysokou technologickou bariéru, takže publikovat nemohl „úplně každý“. Tedy nikoli doslova – o tom, kdo bude publikovat, nerozhodovala žádná komise nebo úřad, k publikování bylo „jen“ potřeba mít technologické znalosti a investovat do připojení, serveru apod.

V této souvislosti si vzpomínám na rozhořčený mail od jednoho čtenáře, v němž se ptal: „Kdo vám dal právo publikovat na internetu? Kdo rozhodl o tom, že vy můžete publikovat a jiní ne?“ Chtěl jsem mu odpovědět, že FÚTI – Federální úřad pro tisk a informace, ale nebyl jsem si jist, zda by žert byl pochopen.

Pokrok technologií nakonec vedl k tomu, že potřeba technologických znalostí byla stále menší a publikovat mohl opravdu každý (kdo měl připojení, samozřejmě). Komentáře na stránkách byly postupně považovány za příjemnou vymoženost, pak za samozřejmost, dnes za povinnost provozovatele webu. Ruku v ruce šlo personální publikování, podporované nízkoprahovými redakčními systémy pro blogování… To byla zlatá éra Webu 2.0: všichni mohou dát najevo svůj názor a sdělit světu své myšlenky, aniž by nějaké museli mít. Ne, to není samoúčelná jedovatá poznámka – potvrdil to Twitter a Facebook.

Twitter s Facebookem demaskují předpoklad, že lidé chtějí tvořit vlastní obsah: nechtějí, nemají tu potřebu. Takovou touhu má jen určité malé procento populace. Ilustruje to explozivní nárůst blogů coby možnosti sebevyjádření tvorbou textového obsahu, a následné opadnutí zájmu a přesun k nástrojům, které umožňují „sebevyjádření bez vytváření obsahu“ (bez nutnosti psát souvislé slohové útvary, natáčet podcasty či videocasty…)

Míry: 90–9–1

Princip 90–9–1 vyjadřuje poměr počtu lidí, kteří informace konzumují (90), těch kteří se podílejí na jejich úpravách (9) a těch, kteří je tvoří (1).

Každý, kdo kdy pracoval s tabletem či podobným zařízením bez klávesnice, asi potvrdí, že je to ideální nástroj pro konzumaci obsahu, informací, médií… a ovládání dotykem je pro takové použití dostatečné. Psát text je sice možné, ale asi ani největší fanoušek virtuálních klávesnic by si nedovedl představit, jak na dotykovém displeji píše denně deset normostran textu. Ovšem to nevadí! 90 procent populace stejně nemá potřebu vytvářet (textový) obsah, a své sebevyjádření realizují jednodušeji, způsobem, který je dostupný i bez klávesnice. Zbývajících 10 procent si pro psaní sedne k počítači, a na tabletu ocení jiné vlastnosti, např. mobilitu.

Z tohoto úhlu se doznívající éra „Webu dvanula“, založená na víře v tvorbu obsahu uživateli, jeví jako „z nouze ctnost“, jako přechodné období abnormality, kdy bylo k sebevyjádření nutné tvořit obsah, jako období,  kdy bylo „normální“ rozložení 90–9–1 deformované technologickou nevyzrálostí. Nástup Twitteru a Facebooku, „lajkování“, „statusování“ a další „bezobsažné vyjadřování“ vlastně znamená návrat k normálnímu stavu.

Tablet připomíná způsobem použití víc televizi než počítač: zapnu to, zkonzumuju obsah, jaký si vyberu, vypnu to. V tom je příčina obrovského úspěchu těchto zařízení – jsou jednoduchá na používání, nenáročná, intuitivní – a nepřipomínají počítače!

Důsledky pro webdesign

Až donedávna se mohl webdesignér téměř spolehnout na to, že uživatel bude mít klávesnici, že bude mít myš, že dokáže kliknout na ikonu 16×16… Pravidla přístupnosti pro „jiná“ zařízení byla pro mnohé tvůrce spíš raritní a okrajovou záležitostí: „to jsou promile lidí, všichni mají klávesnici, myš, monitor 1024 a větší, Flash, zapnutý JavaScript, …“ Právě jsme svědky konce tohoto klidného období.

„Nový web“ bude muset být nejen „dotykový“ a „flexibilní“, ale hlavně bude muset počítat s tím, že uživatelé, co nemají ani myš, ani klávesnici, nejsou raritou, ale naopak (mlčenlivou) masou, co o úspěchu webu bude hlasovat nohama (respektive „prstama“).

Můžeme s trendem nesouhlasit, můžeme se mu bránit, můžeme prohlásit, že tvoříme „weby pro náročné uživatele“, co si rádi kliknou a pro klávesnici sáhnou… Je ale potřeba počítat s tím, že se tak připravíme o velké množství potenciálních návštěvníků. Dokonce i z řad těch náročnějších.

Per aspera ad astra

Na druhou stranu přinesou taková zařízení nejen změnu a omezení, ale i nové možnosti – co třeba „captcha“ pomocí pohybu prstu po displeji podle předkresleného vzoru? Nebo „heslo-gesto“? Možná nakonec přijdou i úplně nové způsoby zadávání textu, ne „údery prstu“, ale tažením, kombinací více dotyků, rozpoznáváním hlasu…

Úmyslně jsem zatím nezmínil jiný obsah než textový – video, zvuk, obraz. K jeho vytváření nepotřebujete v zásadě klávesnici ani myš. Pokud nečekáte profesionální výsledky, pokud vám stačí jen zachytit, co zrovna děláte, lehce sestříhat či přidat jednoduchý efekt a „pustit to do éteru“, je mobil či tablet ideální. Tam se problém se „smrtí klávesnice“ moc neprojeví.

Problém zjistíte ve chvíli, kdy si otevřete webový redakční systém, založený na nějakém moderním WYSIWYG editoru. Zjistíte, že na většině tabletů a mobilních zařízení je takový systém nepoužitelný, protože ContentEditable je pro ně ContentNotEdi­table (odkázaný článek se věnuje celé problematice „smrti klávesnice a myši“ v kontextu webového mainstreamu).

Velmi trefně situaci glosují Jojin a HedgeHog ve svém stripu. Ironicky by se chtělo dodat, že marketingoví specialisté si touch screen tablety nakoupili jako první, ale zatím ještě nezjistili, že se na nich obsah vytvářet nedá!

A co programátoři, mají si s čím hrát?

Zajímavý dopad bude mít popularita „bezklávesnicových“ zařízení na programátorský dorost. Mnoho dnešních programátorů vyrůstalo v době, kdy „domácí počítač“ byl bez alespoň základní znalosti programování „poloviční“ a kdy bylo programování tak přirozené. Generace, která vyroste s tablety, už nebude tímhle uvažováním „co uživatel, to (vlastně) programátor“ zatížená (domyšlení vlivu na open source kulturu nechám na p.t. čtenáři).

Tenhle aspekt navíc posiluje současný postoj nejsilnějšího hráče na trhu, společnosti Apple, k podobnému „programátorskému kutilství“, jak upozorňuje článek v magazínu Wired: „Snaha Apple kriminalizovat jailbreak a podobné aktivity je zklamáním. Nejlepší programátoři se často učili právě na tom, že obcházeli pravidla a upravovali zařízení…“ Příkladem je třeba Alex Payne, vývojář Twitteru, který říká: „Kdybych měl jako dítě iPad místo počítače, nebyl bych dneska programátor!

Mark Pilgrim, známý i u nás jako autor několika knih o programování a webdesignu, ilustruje tuto proměnu postoje u Apple připomínkou doby, kdy osobní počítač téhož výrobce byl opravdu „osobní“ a nakloněný kutilům: „Mohl jsem na svém počítači udělat cokoli, stačilo jen napsat správná slova ve správném pořadí, zadat RUN, a ono to, kurva, běželo! Ten počítač byl Apple ][e“.

Dominance tabletů od Apple tak pravděpodobně poznamená ono „programátorské podhoubí“, atmosféru, kdy dítě zapne počítač a nestačí mu už jen nahrát program, ale chce samo určit, co se má stát. Podle Briana Chena, autora odkazovaného článku z Wired, je to trošku paradoxní v situaci, kdy budujeme „digitální ekonomiku“, která bude vyžadovat velké množství zkušených programátorů.Pokud Jobs myslí vážně tvrzení o tom, že iPad není hračka, ale nástroj pro tvorbu,“ uzavírá Chen, „měl by Apple vydat nástroj pro programátory, a v ceně by měla být zahrnutá licence na nějaký programátorský nástroj pro děti.“ (naráží tím i na zamítnutí dětského programovacího jazyka Scratch coby aplikace pro iPad – přičemž ten by byl naprosto perfektní pro dotykové zařízení, viz článek o podobných jazycích na Lupě).

Podle předpovědi analytiků společnosti Gartner ale dominance iOS během dvou let nebude tak výrazná, vzroste naopak počet zařízení především s Androidem, který je ke kutilům o něco vstřícnější. A především je pravděpodobné, že budou běžné „programátorské sety“, které budou k tabletu nabízet externí klávesnici a myš, Deluxe verze pak i miniledničku na jedno plechovkové pivo.

Končí uživatelsky generovaný obsah?

Web 2.0 ve smyslu uživatelsky tvořeného obsahu coby možného směru vývoje je asi minulostí, minimálně v oblasti psaného textu. Dotyková zařízení přišla ruku v ruce s odklonem od tohoto trendu. Do budoucna budou textový obsah dál vytvářet na klasických „klávesnicových“ počítačích, jako dřív, především lidé, co jsou za to placení a lidé, co mají intenzivní vnitřní potřebu psát. Pokus s „občanskou žurnalistikou“ nevyšel; po nástupu tabletů a sociálních sítí coby nástrojů pro sebevyjádření (nikoli pro psaní)  je to ještě zřejmější. Uživatelsky generovaný obsah jako takový nezahyne; měla by ale tiše odejít nekritická víra v něj. 

Web budoucnosti bude pravděpodobně postavený na HTML5 a podle všeho bude čím dál častěji i „webem bez klávesnice“. A webdesignéři by na to měli myslet. Do jejich práce to přinese nejen omezení, ale i nepřebernou oblast pro netradiční experimenty.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
41 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
belzebub
martin

Ten strip je odkazany cca v pulce toho clanku. ale je fakt dobrej

belzebub

vsadil bych se ze kdyz sem clanek cetl poprve ze to tam nebylo.. ale mozna sem uz napul spal

gormie

Moc dobrý článek. Díky.

mikro

Suhlas, vyborne podane.

Radek Hulán

V této souvislosti je nutné říci, že i pro lidi vytvářející (web) dávají tablety nějaký smysl a nemusí ležet už třetí den v koutě – musí na nich testovat své výtvory pro lidi pouze konzumující.

Dá se v iPadu nějak snadno upravit hosts soubor, pro testování webů ve vývoji?

Srigi

Na iPhone/iPad sa da pripojit cez SSH. Defaultne root heslo by malo byt „Alpine“. Ale v tych zariadeniach nie je ziadny editor, takze treba zneuzit napr. echo a presmerovat jeho vystup do suboru.

ChUdY

Jailbreak iOS sebou přinesl obrovskou komunitu, která naportovala většinu nástrojů používaných v unixových systémech. (nano, ping, top, mc, debian package atd) http://www.telesphoreo.org/ btw úpravu hosts bych dělal přes sftp

martin

Jednoduše to jde přes proxy (a to nejen HTTP)

javlada

Já bych to s tím nástupem tabletů zase až tak dramaticky neviděl. Je pravda, že iPadů se prodalo plno, ale srovnejte to s počtem prodaných PC a notebooků. Zjistíte, že iPad je v podstatě plivnutí do moře a zatím nemá smysl se optimalizací pro něj reálně zaobírat, pokud nechcete cílit přímo na jeho uživatele.

I pro konzumaci webu má iPad pořád ještě plno omezení – chybějící podpora Flashe, pomalý CPU, malý výběr prohlížečů atd. Konkurenční přístroje s Androidem něco z toho řeší, ale stále to má do ideálu hodně daleko.

v6ak

Pokud k tomu přidám ještě mobilní telefony… Před chvílí jsem si na jednom četl jeden článek na Zdrojáku. A teď na něm píšu komentář.

javlada

To je pravda, ale mobilní telefony taky nejsou pro konzumaci internetu zrovna vhodný. Je to nouzovka. Dá se to, ale nikdo nebude dlouho koukat 3″-5″ displej.

Navíc i ovládání je daleko od ideálu. Každou stránku musím zoomovat tak, aby se mi co nejlíp vešla na displej atd.

Pokud si chci pohodlně a plnohodnotně prohlídnout/přečíst něco na internetu, tak pořád jediná rozumná volba je PC nebo notebook.

Alim

Protože jsou ty weby na to optimalizovaný, dělaný. Pokud budete mít webovou stránku jen čistý text, tak s tím ani na mobilu není žádný problém. Třeba mobilní webmail na centrum.cz je dobrým příkladem. Přečíst email není žádný problém.

nohandle

opera mini, v té se to zoomuje úplně samo na 90% stránek na které chodím.

eee

Od te doby co mam galaxy tab travim na pc zhruba 1/3 doby. Web je v pohode, nejvic me serou prave html wysiwyg editory a skrolovaci prvky uvnitr stranky. A to nastesti pouziva minimum webu.

Michal Zahradnicek

Musim povedat, ze ja som bol zo zaciatku k tabletom velmi skepticky. Nechapal som co je na nich take super, az kym som pred cca pol rokom nedostal do ruky iPad. Po polhodine zabavy s nim som to pochopil… BFU skutocne nepotrebuje pocitac s klavesnicou, ale uplne si vystaci s tymto malym zazrakom.

multi

pro me z toho plyne, ze se zvysi kvalita obsahu….

stilgar

Jsem jednoznačně pro, pokud to opravdu bude znamenat zvednutí kvality obsahu.
Na vlastní kůži si zažívám, jak mi sortiment článků (obsahu na webu) mnohdy komplikuje život. Na FB už nechodím, protože tam člověk může denně konzumovat obsah hodiny a hodiny a nic se nedozvědět. Nakonec, když člověk doleze na kvalitní server, jako je root.cz :-), tak už jen ve spěchu pročte novinky a příliš dlouhé články si uloží do záložek, že se k nim někdy vrátí…. V tomhle ohledu se mi i zamlouvá myšlenka placeného obsahu na všech těch placičkách bez klávesnice.

petrvlk

A proto mám svoji G1 tak rád ;)
A hned bych si koupil verzi 2.0 kdyby ji někdo chtěl udělat
mě by stačilo přidat větší paměť, kovové tělo, barometr, laserový dálkoměr a hlavně zapalovač… a v kapse bych pak už nemusel nosit nic jiného. :) … ok tak ještě švýcarský nůž :)

asdasd

„iPad je nástroj pro tvorbu“

Tak to abych jako vývojář začal praktikovat Orwellovský doublethink, při pohledu na tu větu se mi hned vybavilo heslo strany „nevědomost je síla“(no a podle toho, co jsem si přečetl o dění u Apple, by za chvíli mohli pod webkameru dávat nápis „Steve Jobs tě sleduje!“) :-D.

„Uživatelsky generovaný obsah jako takový nezahyne; měla by ale tiše odejít nekritická víra v něj.“

Ta podle mě odešla už dávno.

Franta

Z čeho vychází tvrzení, že osobní počíétače bez klávesnice slaví obrovský úspěch? Nedávno jsem četl, že tablety se neprodávají tak, jak by se očekávalo. Jedna věc je mediální masáž, počet oslavných článků a zpráviček a druhá věc jsou reálné prodeje a zájem zákazníků.

Frgál

No zrovna v tom odkázaném článku žádná reálná čísla reálných prodejů nejsou… Já zase kdysi četl, že prodeje iPadu předčily očekávání většiny analytiků. Například dle tohoto článku z ledna 2010 se předpokládalo, že se během prvního roku prodá 1–5 milionů iPadů 1. Počet prodaných iPadů byl mnohem větší.

v6ak

Co jsem tak četl, tak pod očekávání jsou Androidové tablety. Ale nepůjdu ad fontés. Každopádně, tablety + telefony, jak jsem tu už psal, dají dohromady slušné číslo.

Johny

Tablety…….
Apple neco vyrobil.
Banda nadsenych Applistu to koupila.
Manazeri ostatnich firem to neprokoukli a zacali taky vyrabet tablety…..

Tablety jsou proste nafoukla bublina…

martin

Přesně tak. Zrovna jako počítače, mobilní telefony atd. Pojďme zpět k poštovním holubům nebo dostavníkům.

Johny

Zamysli se. Nikomu krome Apple nejdou trzby jak si predstavovali. Mas nejake jine vysvetleni?

thr

Ona taky naprostá většina tabletů mimo Apple stojí dost zaprd a pokud má člověk srovnání s iPadem, tak neví, jestli se má smát nebo spíš brečet.
Ale je to asi jen otázka času, až se odladí Android i ve verzi pro tablety, třeba u mobilů už není narozdíl od tabletů dominance ovládání od Apple ani zdaleka tak výrazná.
Takže bych s úsudky počkal, prodeje tabletů od Applu jsou veliké a „dozrání“ konkurence již asi také není nijak vzdálené…

v6ak

Co si tak vzpomínám, kdysi tu byla možnost ohodnotit článek jako ve škole. Využíval jsem ji zřídkakdy, ale tentokrát jsem zrovna (snad po několika letech) chtěl dát jedničku a našel jsem jen nějaké com.facebook.To­SeMiLíbí :-(. To už i z rootu odstranili vlastní systém hodnocení?

Konečně tu mám spojení pár zřejmých věcí do celkem zajímavého obrázku odpovídající na moji otázku „K čemu tu jsou ty tablety?“.

Bohužel, také si nejsem jist, že kdybych místo počítače s DOSem+Win3.11 se seznámil s iPadem, tak nevím, kde bych byl dnes.

František Kučera

Na Rootu normálně hodnocení je – jenom na téhle subdoméně je vypnuté.

macan

Jo, taky bych dal za jedna :-)

Jarek

Mně se článek taky moc líbí. Dávám 1 ať je tady hodnocení nebo ne.

mighq

skvele! 1*

Clock

Takova tvrzeni ve me vzbuzuji pocit ze jsem nerespektovan.

imploder

> Web 2.0 ve smyslu uživatelsky tvořeného obsahu coby možného směru vývoje je asi minulostí, minimálně v oblasti psaného textu.

To by platilo, kdyby už neexistovalo nic jiného než tablety bez klávesnice a klávesnicové počítače zmizely. Neděje se to a nevypadá to, že by se to v blízké době mělo stát. Navíc u tabletů se v budoucnosti dá předpokládat schopnost kvalitního rozpoznávání rukou psaného textu, takže člověk bude moct dobře psát i na tabletu.

v6ak

Už se těším, až rozpozní i moje písmo. Zvlášť to psané prsty, když pero nebudu mít k dispozici :P

SuE

pro ipad existuje docela šikovný writer, zdá se

http://www.informationarchitects.jp/en/writer-for-ipad-faq/

peter

Martin, chcem sa ti poďakovať za veľmi zaujímavý článok.

Peter


A co děti, mají si s čím hrát?

anonym

Počítač s klávesnicí dělal ze začínajících uživatelů tvůrce.
Tablet bez klávesnice dělá ze začínajících uživatelů tupé konzumenty. Kam člověka v pubertě nasměrují, tam půjde po zbytek života. (až na pár individualistů)

benzin

Co je to presne web 2.0? Aspon jak ho chapete vy. Tak jak je definovany jedna se o nekolik prototipovych sluzeb, ktere maji kolaborativni charakter. Na druhou stranu pro zakazniky a spoustu vyvojaru (treba u IBM) je WEB 2.0 = AJAX.

Nicmene ani jednu a ani druhou vec tablety nikterak neomezuji. Ba prave naopak, tablety AJAX v pohode zvladaji a i kolaborativnost je s tablety v podstate lepsi nez bez nich. Proste Wiki, oblibene Linky, blogy, diskuse a vsechno co spada do WEB 2.0 mate jednoduse dostupne kdekoli. A az snad na nejake mikroblogy se u vsech techto sluzeb radove vice cte, nez edituje a na to je tablet idelani.

hartigan

Web 2.0 je prázdné marketingové heslo, které je v posledním roce nahrazováno novým heslem – html 5.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.