Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Machine Learning Prague se spojuje s AI Awards (aktualizováno)

Machine Learning Prague se spojuje s AI Awards (aktualizováno)

Články PR Články

Na letošní konferenci o strojovém učení Machine Learning Prague 2020 proběhne vyhlášení AI Awards, ocenění úspěšných odborníků a firem, kteří určují směr celosvětového trendu vývoje technologií umělé inteligence.

AKTUALIZACE:

Vzhledem k současnému celosvětovému vývoji s nákazou COVID-19 se organizátoři Machine Learning Prague 2020 rozhodli přesunout plánovanou konferenci o strojovém učení na 26.-28. února 2021.

Cílem soutěže AI Awards, kterou pořádá vydavatelství Economia spolu s firmami Accenture, Avast a Microsoft, je veřejně zvýšit povědomí a vyzdvihnout inovátorské firmy i jednotlivce zaměřující se na oblast umělé inteligence. Druhý ročník soutěže opět vybere vítěze z několika kategorií jako například Osobnost roku AI, Speciální cena za zviditelnění ČR ve světě AI, AI startup roku či AI událost roku.

V loňském ročníku získala ocenění v kategorii Nápad roku aplikace Plant.id, která s pomocí strojového učení dokáže identifikovat květiny. AI firmou roku byla vyhlášena brněnská Phonexia založená studenty z VUT a vyvíjející technologii strojového rozpoznávání řeči. Osobností roku se stal Marek Rosa z výzkumné společnosti GoodAI, která vyvíjí tzv.
obecnou umělou inteligenci. V kategorii Student/ka roku pak byla oceněna Michaela Mrázková za svou aktivitu na odborných akcích jak v Česku tak i ve světě.

„Machine Learning Prague bude již pátým rokem tím největším svátkem AI v Česku. V loňském roce jsme sami získali ocenění od AI Awards v kategorii AI událost roku. Jsme proto rádi, že letos došlo k propojení konference a soutěže a že sobotní blok přednášek bude uzavřen právě slavnostní ceremonií s oceněním vítězů,“ říká ke spojení spoluorganizátorka konference Šárka Štrossová.

Machine Learning Prague je největší evropskou událostí o praktickém využití umělé inteligence a strojového učení a přitahuje do Prahy kapacity z celého světa. Tisícovka návštěvníků se může těšit na workshopy a přednášky, například:

  • Přijede legenda na poli umělé inteligence François Chollet. Ten stojí za dnes již populárním deep learning API Keras,
  • Vojta Jína, který dříve působil v Googlu, kde se spolupodílel na tvorbě javascriptového open-source frameworku AngularJS,
  • Filip Doušek. Konkrétně téma své přednášky rozvede na příkladu toho, jak se svým týmem vyvíjí augmented analytics s pomocí strojového učení, konceptem, který stál za Stories.bi,
  • Tomáš Mikolov je nejznámějším českým badatelem v oblasti umělé inteligence, který pracoval v Google Brain a v současnosti působí jako vědecký pracovník v Facebook AI Research,
  • Open-source programovací jazyk Julia představí na workshopu Avik Sengupta z firmy Julia Computing,
  • Z izraelské armády zavítá do Prahy Victoriya Kalmanovich, která navrhovala obranné systémy, vedla několik hackathonů pro izraelské námořnictvo a zastávala pozici výzkumnice na projektu autonomních vojenských vozidel,
  • Další osobnosti věnující se AI a Machine Learningu ve firmách jako Google, Microsoft nebo NASA.

Workshopy a konference se uskuteční v pražském CEVRO Institutu a Rudolfinu od 20. do 22. března 2020, lístky jsou stále v prodeji.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.