Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Microsoft Developer Days 2009

Microsoft Developer Days 2009

Články Různé

Letošní setkání vývojářů, pořádané, jak již název napovídá, společností Microsoft, se konalo 25. listopadu v Praze v divadle Hybernia a 26. listopadu v Ostravě na Vysoké škole báňské. Jejím hlavním tématem bylo představení novinek, které Microsoft připravuje na příští rok.

Pokud jste se chtěli dozvědět, co vás, jakožto vývojáře na Microsoft platformě, čeká, nebo jste chtěli nahlédnout, zda už by nebylo na čase se k Windows jako vývojářské platformě vrátit, pak byly Developer Days 2009 pro vás to pravé. Mohli jste se zde dozvědět o tom, co bude nového ve Windows 7, .NET Framework 4.0, Visual Studiu 2010, nebo i jinde, případně se jenom potkat s odborníky od Microsoftu a postesknout si jim s vašimi problémy. Konference se konala 25. listopadu v Praze a o den později v Ostravě (Zdroják o konferenci informoval).

Developer Days začaly Demománií, což byl vlastně souboj ve volném stylu „demo“ mezi Michalem „Altairem“ Valáškem a Štěpánem Bechynským. Každé kolo se skládalo z rychlého před­stavení jedné novinky ze všech oblastí a produktů, s tím, že většina ukázek sloužila k navnadění na přednášku o dané technologii. Bojovalo se stylem zábavným, občas i podpásovými údery, ale ve výsledku zábavnou formou, která udržela pozornost i u produktů, jenž by vás jinak nezajímaly. A jako bonus byla hromada sarkasmu a vtípků na stranu Microsoftu, že jsem jich tolik neslyšel ani od zarytého uživatele Linuxu. Je příjemné zjistit, že si Microsoft umí udělat kultivovanou legraci i sám ze sebe. Jedním z pěkných záznamů demománie je Vývojářské peklo od Štěpána Bechynského.

MSDD

Vždy mezi přednáškami předváděli MVP, neboli Most Valued Professionals, jak prakticky využít novinek i ve vašem kódu, případně jakými novými technologiemi se Microsoft zabývá. Takto například představili nový jazyk F#, hezký jednoduchý jazyk, jenž by se do budoucna mohl například hodit k výuce programování. Více o jazyce F# se můžete dočíst na stránkách Microsoft Research, případně si pustit video.

Team Foundation server

Před polednem začalo představení Team Foundation Serveru ve spolupráci s Visual Studiem. TFS je výborné řešení pro vývojové skupiny, na správu ticketů a bugů, včetně plánování budoucího vývoje, a když už se propojí s Visual Studiem, stává se z něj skvělý nástroj, jenž vám pomůže dotáhnout věci do úspěšného konce. Metodika „jak rychle a kvalitně vyvíjet aplikace“ se zde propojuje v hezkém a úhledném prostředí. Součástí prezentace TFS bylo i představení nového balíku aplikací od Microsoftu, určeného pro testování aplikací vyvíjených ve Visual Studiu. Konečně se testuje jednoduše, tester může kvalitně předat zpětnou vazbu vývojáři, a ten se díky možnosti propojení na virtuální testovací prostředí nemůže vymlouvat, že chybu nedokáže reprodukovat. Pokud totiž tester najde chybu, jedním kliknutím uloží stav virtuálního stroje přesně v danou chvíli, a vývojář si ji pak později v daném kroku otevře. A vše velmi dobře spolupracuje se vším, a to i v živé ukázce přímo na jevišti! (Možná jsem takto pozitivně ovlivněn opravdu skvělou prezentací Michaela Juřka, která byla zakončena dlouhým potleskem, a nutno říct, že zaslouženým. Zřejmě již tuším, proč se tak povedly Win7. – pozn. aut.) Celou prezentaci si jako video můžete pustit ze stránek MSTV.cz

MSDD

Ostatní novinky

Po obědě na řadu přišly novinky ze SharePoint 2010, a také změny v licencování produktů. Microsoft přepracoval licencování a celý systém výrazně zjednodušil. Od Visual Studia verze 2010 dostanete automaticky MSDN ke každé licenci, a to včetně Professional verze Visual Studia. Nově také bude samostatně dostupná sada nástrojů pro testování pod názvem Visual Studio Test Elements 2010 (opět včetně MSDN). I SharePoint prochází vylepšením, ale (alespoň v mých očích – pozn. aut.) je zastíněn změnami okolo TFS a Visual Studia. Podrobné video-představení Sharepoint 2010 a Office 2010 je k nalezení na mstv.cz

Celodenní konferenci uzavřela podařená prezentace o Windows 7 a změnách, jaké přináší pro vývojáře, od Miroslava Kubovčíka. Například povedený návrh API, na jehož základě lze stavět neuvěřitelné množství různých aplikací. Přímo na podiu předvedl přednášející před zraky publika připojení světelného čidla před USB port a jeho použití, aby ilustroval, jak vypadá a jak se chová uživatelské rozhraní, to vše současně s odbočkami k tomu, co vše se pro vývojáře změnilo. Lepší správa uživatelských práv a služeb, možnost upravovat prostředí Windows přímo při běhu aplikace, a hlavně předvedení toho, že vývoj pro Windows 7 pokročil zase o kousek blíže snadnějšímu a svobodnějšímu programování.

Na závěr měli ti, kteří odevzdali vyplněný dotazník o tom, jak se jim na Developer Days líbilo, šanci vyhrát různé ceny včetně konzole Xbox. Podmínkou ovšem bylo, že v dotazníku odpověděli, že byli s konferencí spokojeni.

Shrnutí

Původně jsem byl k Microsoft Developer Days skeptický a obával jsem se, že půjde jen o nemastné neslané promo produktů, ale vyklubala se z nich pěkná a zábavná forma, jak představit novinky a přesvědčit vývojáře, aby si produkty vyzkoušeli, byť jsou teprve ve druhé beta verzi. Minimálně u jednoho vývojáře se jim to podařilo (osobně si vyzkouším nové Visual Studio spolu s TFS).

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dave

Byl jsem tam a až na přednášku o novém SharePointu, při které jsem usínal, to bylo bezvadné. Určitě vyzkouším nové Visual Studio.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.