Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Microsoft Surface: udělá na vás dojem

Microsoft Surface: udělá na vás dojem

Články Různé

Slyšeli jste o Microsoft Surface? Víte o jaké zařízení se jedná, co umí, kolik stojí a jak se pro něj programuje? Dnes vám ukážeme, co jsme o něm zjistili během návštěvy naší redakce v české pobočce Microsoftu.

Nálepky:

Je to jen pár týdnů, co do Prahy dorazilo zařízení, nad kterým někteří ohrnují nos a jiní se těší, až si na něj budou moci konečně sáhnout. Počítač ve stolku, který ovládáte dotykem, a který by měl dokázat komunikovat s řadou zařízení, ať již se jedná o váš telefon nebo fotoaparát. Ano mám na mysli Microsoft Surface. Pokud jste jeho promo video neviděli, můžete to ještě před čtením článku dohnat:

Co je Microsoft Surface

Jedná se o obyčejný počítač v „dárkovém balení“. Balení v našem případě značí malý společenský stolek se zobrazovací deskou, která slouží jako monitor a dotykové ovládání. Ke stolku si může sednout několik uživatelů a pracovat tak současně.

Microsoft Surface

Microsoft Surface. Pokud zrovna neběží aplikační software, který je zodpovědný za proklamovaný look & feel, zjistíte, že se jedná o klasický počítač s nainstalovanými Windows Vista.

Microsoft Surface

Ovládání

Dotykové ovládání je postaveno na jiném principu, než jsme zvyklí z podobných zařízení. Není zde totiž žádný dotykový senzor, který by snímal skutečný dotyk prstu s deskou (taková technologie by měla omezení na počet současně detekovaných bodů dotyku). Deska stolu je zespodu snímána několika infračervenými kamerami; jejich obraz následně projde analýzou, během které jsou (prakticky v reálném čase) rozpoznávány dotykové body.

Vnitřek Microsoft Surface

Vnitřek Microsoft Surface. Obrázek pochází z Popularmecha­nics.com, kde najdete také podrobnější popis celého mechanismu.

Pro srovnání iPhone, který bývá často uváděn jako vzor dotykového ovládání, současně snímá dva dotykové body. To je pro práci s ručním zařízením jako je iPhone dostačující, ovšem pro Microsoft Surface, jehož ovládací plocha je řádově větší a může s ním tak pracovat několik uživatelů najednou, by tento přístup nebyl vyhovující. Snímací technologie v Microsoft Surface dokáže současně sledovat několik desítek dotykových bodů.

Vyzkoušeli jsme si ve třech lidech sledovat pohyby všech našich prstů (jen na rukou, pochopitelně) a zařízení s tím nemělo žádný problém.

Detekované prsty

Detekce dotykových bodů. Všimněte si, že každý detekovaný bod obsahuje svůj typ (v našem případě finger = prst), souřadnice a orientaci. Každý také dostane přidělen jedinečný identifikátor id, který trvá po celou dobu existence daného dotykového bodu. Jakmile váš prst z dotykové plochy zvednete a znovu jej přiložíte, dostane nové id.

Dalším typem dotykových bodů jsou tagy (matrixové kódy). Podporovány jsou dva formáty, jeden o velikosti 1 byte, druhý o velikosti 128 bytů. Nalepeny na předmětech mohou sloužit jako jednoznačné identifikátory. Přemýšleli jste, jak ve výše uvedeném reklamním spotu Microsoft Surface rozpozná, že na něj položíte telefon nebo jiné zařízení? Jednoduše, tedy pokud má na sobě zespodu nalepený známý matrixový kód.

Tag o velikosti 1 byte

Dotykový bod typu tag. V příkladě na obrázku se jedná o jednobytový tag obsahující hodnotu C0. V levém dolním rohu vidíte, jak spodek karty s tagem snímá infračervená kamera v přístroji.

Aplikace ovládané dotykem

Zatím jsme si ukázali, jak se celé zařízení ovládá. Jaké v něm ovšem můžou běžet aplikace? Jakékoliv, které lze ovládat dotykem (což nemusí být nutně jakákoliv aplikace, viz níže).

V klidovém stavu běží na Microsoft Surface spořič obrazovky. V našem případě se jedná o obrázek simulující ponoření do vody, tj. běhají po něm vodní vlnky, které můžete popohnat, pokud „vodu“ dotykem „rozčeříte“ (jednoduché, ovšem efektní). Spořič obrazovky vypnete tlačítky v rohu obrazovky. Podle toho, které z nich si vyberete, se následně otočí obrazovka (může se otočit jen o celých 180 stupňů). To proto, aby stolek mohl být přístupný z obou stran.

Spořič obrazovky

Vodní spořič obrazovky

Hned po té se objeví výběr aplikací. Našli jsme řadu her zaměřených hlavně na demonstraci možností dotykového ovládání, ale objevili jsme i pár užitečných programů.

Výběr aplikací

Výběr mezi aplikacemi

Omalovánky

Při kreslení jsme si ověřili, jak je důležité, že dotykový bod má svůj stálý identifikátor. Pokud si vyberete barvu z palety napravo, můžete prstem touto barvou kreslit. Jakmile si někdo další vybere novou barvu a začne jí kreslit, vaše původní barva zůstane (váš prst si drží původní id, na který aplikace navázala původní barvu), ale jen do doby, než přerušíte kontakt s dotykovou plochou. Po té je dotyk vašeho prstu vyhodnocen jako nový bod a dostane barvu, která byla v aplikaci navolena jako poslední.

Aplikace pro 3D prohlížení molekul

Prohlížení bílkovinných struktur naši redakci s biochemickou minulostí zcela pohltilo.

Aplikace pro lékaře

Aplikace zaměřená na lékaře ukazuje, jak bude možná vypadat příprava na operační zákrok v budoucnosti.

Jak vytvářet aplikace pro Microsoft Surface

Vyzkoušeli jsme si nejjednodušší způsob tvorby aplikací pro Microsoft Surface. Jedná se o klasické aplikace s jediným rozdílem – uživatel nebude mít k dispozici ani myš ani klávesnici a vaši aplikaci může ovládat pouze dotykem. To vyžaduje trochu odlišný přístup při tvorbě uživatelského rozhraní.

Klasické aplikace jako je Notepad nebo Internet Explorer byste na Microsoft Surface ovládat nedokázali. (To je nepřesné tvrzení. Mohli byste připojit externí klávesnici s myší a ovládat celé zařízení jako klasický počítač. To ovšem není cílem tohoto zařízení a běžný uživatel je nebude využívat.)

Zdrojový kód jednoduché aplikace, která plně využívá možností Microsoft Surface a „něco dělá“, může mít jen několik desítek řádků, pokud dokážete využít stávajících komponent. Pak se totiž vaše aplikace nemusí detailně zabývat sledováním jednotlivých dotykových bodů, jejich souřadnic a identifikátorů. Postačí, když necháte tyto události obsloužit příslušnou komponentou (kontejnerem).

V našem případě jsme vytvářeli galerii fotografií. Grafické rozhraní aplikace popisuje jazyk XAML:

Zdrojový kód v XAML

Na výše vyfotografovaném zdrojovém kódu vidíte celé rozhraní aplikace. Je vnořeno do značky SurfaceWindow, která definuje okno aplikace (je to analogie běžných desktopových aplikací, které jsou také tvořeny okny). Vlastní magii pak zajistí značka ScatterView (onen „magický“ kontejner, který bude reagovat na dotykové události uživatele), do které je vložen vlastní obsah: značka Image (obrázek) a pod něj značka Label (souborová cesta k obrázku). Celé je to zabaleno do značky DataTemplate, která zajistí replikaci objektu pro každý obrázek.

V kódu aplikace pak již jen zbývá napojit naše objekty na zdroj dat (v našem případě seznam obrázků v daném adresáři) a fotogalerie je hotova.

Fotogalerie

Můžete ji ovládat stejně jako další aplikace pro Microsoft Surface, tj. pomocí intuitivních gest fotografiemi otáčet, zvětšovat je, zmenšovat a rozmisťovat po obrazovce, a to včetně veškerých efektů (např. rychlé posunutí fotografie po ploše způsobí její rozpohybování až k okraji obrazovky, od kterého se odrazí a zastaví).

To vše zajistila příslušná komponenta ScatterView; programátor tak může být od implementace dotykového ovládání zcela odstíněn podobně jako u klasických desktopových aplikací je odstíněn od toho, jak interně pracuje tlačítko nebo přepínač, pokud použije grafickou knihovnu.

Co jsme nezkoušeli

Ačkoliv jste se snažili vyzkoušet ledacos, k některým věcem jsme se nedostali:

  • Kolik celé zařízení váží. (Ale údajně více jak 100 kg.)
  • Zda lze na něj nainstalovat i jiný operační systém. (V zásadě není důvod, proč by na něm nešel rozchodit třeba Linux, problém by možná mohl být s ovládáním kamer, tedy s dotykovým ovládáním.)

Kde Microsoft Surface pořídit?

Zatím se toto zařízení v Evropě ještě neprodává, můžete si jej pořídit pouze na území Spojených států. Jeho předpokládaná cena by se po objevení na českém trhu měla pohybovat okolo 300 tis. korun, což je pro běžné domácnosti nedosažitelné, ovšem pro firmy to není nepředstavitelná částka.

Celkový dojem je výborný

Microsoft Surface se nám zalíbil. Vůbec bychom neváhali mít takové zařízení doma. Zatím sice celý Microsoft Surface působí jako pěkná drahá hračka, ale časem jistě najde i praktické uplatnění.

Odkazy

Foto: Ivana Dvorská

Brali byste Microsoft Surface domů?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
93 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymní
23. 1. 2009 0:38 smazal Petr Krčmář, důvod: Vulgární s nulovou informační hodnotou.
O Simaban Lidan

Uz i tady…?

next_ghost

Hezké. A dá se do toho někudy dostat Linux? :D

Anonymní

Jak padlo v článku, jde to bez problému. Jenom asi nebudete mít SW, se kterým by mělo zařízení smysl používat. Ono vi tomhle zařízení není nic moc, protože Microsoft Surface nemá tlačítka hjkl a esc ;)

Anonymní

Je to nic moc aj pre windows, chýba totiž ctrl-alt-del :)

Anonymní

Když ono to podle článku běží na Vistě. Asi to nějak obešli. Třeba mají simulátor ctrl+alt+del ;)

lol

samozrejme to ma ctrl+alt+del :)

ctr = uchop
alt = zdvihni
del = vyhod z okna

BlackRider

No to je otazka kolik ten bastl vazi :)

qpal

Pres 100 Kg, je to v clanku napsane.

Anonymní

leda by do linuxu někdo přepsal celý image processing, tedy vlastně to, co tohle zařízení dělá tím jedinečným. Protože bez toho stačí dát pod skleněnou desku daťák a na desku ubrus :)

martin

Cože? Jestli vůbec víš o čem mluvíš?!
Jde o naprosto triviální úlohu počítačového vidění (semestrálka ve 3. ročníku VŠ). Leckterý student 2. ročníku u nás dělá komplikovanější úlohy. Ze svých zkušeností mohu odhadnout, že velikost kódu pro takový typ ovládání bude do 150kB včetně filtrací detekce. Multitouch v Linuxu je, takže co dál?

Anonymní

Proč tedy žádný z těch studentů nic takového neuvedl? Psalo by se o něm, měl by celosvětovou publicitu a nepochybně i zajištěné zajimavé místo či grant.

Kecat umí každý. Uvést myšlenku do praxe je ale náročnější, než napsat 3 věty na root…pardon zdrojak.

martin

Jak to myslíš – neuvedl? I notoricky známé OCR je o několik řádů náročnější úloha. Příklady několika aplikací, které se dělají a které mají nesrovnatelně vyšší složitost:
– optické měření s přesností pod rozlišovací schopností kamery nebo dokonce pod vlnovou délkou viditelného světla
– 3D rekonstrukce (laserová, duhová, stereoskopická) – děláme cca 13 let (už tehdy to speciálky předváděli jako on-line 3D rekonstrukci (neboli laicky chybně – v reálném čase)
– tracking čehokoli (úloha, kterou řeší MS Surface, akorát, že to studentům chodí rychleji a s vyšší přesností). V podstatě to dostanete dneska s každou webovou kamerou, kde se to používá na hledání hlavy při zoomování příp. když si subjekt "nasadí" modelovaný knír masku a pod. A na rozdíl od MS Surface, kde je ta úloha maximálně zjednodušená konstatní geometrií, známými světelnými podmínkami, to studenti řeší pro reálné scény s ruchy v pozadí apod.

Někdo už tu zmiňoval WII ovladač. Patrně myslel tohle: http://www.youtube.com/watch?v=0awjPUkBXOU
Je to o něco složitější než MS Surface, ale i to je jednodušší než to, co jsem uvedl.

A co se týká uveřejnění. Tak je toho, skoro bych řekl, tuny (diplomky, semestrálky, disertace i "jen" kutilské weby). Granty na to pochopitelně také jsou. Proč myslíš, že ne?

Holt ty čteš tak maximálně CW, že?

martin

Ale řada těch řešení je vyvinuta pro praktický provoz a používají se v reálném nasazení. Vyvýjí se ve spolupráci s komerčními firmami. Subpixlové měření kamerou se dělalo pro zbrojní firmu, duhová 3D rekonstrukce se dělala pro masný průmysl, řada rozpoznávacích technik se dělala pro letecký průmysl, kosmetickou stomatilogii, 3D rekonstrukce se používá v architektuře, kultuře/zábavě, online varianta při sportovních utkáních atd.

Já jsem jen uvedl příklady, na čem se to studenti učí. Řada z nich pak pokračuje v práci na praktických aplikacích (viz výše) v rámci diplomky a dalších vyšších prací.

Reagoval jsem ale na naprosto dementní větu, že by se v linuxu musel přepsat image processing. Tohle samozřejmě může zmást některé čtenáře, ale ne všichni jsou pojídači koláčů (kupodivu).

next_ghost

Jenom pro představu, ten "celý image processing" v případě téhle hračky představuje jen tupé odečítání dvou po sobě jdoucích snímků. Světlý flek v difenenčním snímku představuje položení prstu, tmavý flek zvednutí prstu a ovál, který je z jedné poloviny tmavý a z druhé světlý, pohyb položeného prstu. Pak už stačí jen najít středy všech fleků, na ovály namapovat úsečky a poslat to všechno Xkám.

tertiary.adjunct

Bral bych ho domu s tim, ze bych ho obratem prodal. Jako ukazka toho, co je mozne, je to sice pekne, ale zadny prakticky prinos v tom nevidim. Uplne vidim, jak by cela akce probihala. Prvni tyden na tom bude cela rodina blnout, druhy tyden si to obcas nekdo zapne a dale uz se na to bude jenom prasit, dokud na to nekomu neupadne nejaky masivni predmet a nepujde to na skladku. A 300 tisic za kus plechu, skla, dve kamery a pocitac je trochu dost.

JIBorg

Jiste Vy by jste to umel udelat za 30 000 ze? Jenze problem neni HW, problem je SW ktery se k tomu musel vytvorit. Jen co si to koupi par tisic lidi se ale naklady na vytvoreni SW rozdeli tak, ze to klidne muze stat treba jen 50 000.

A domu vam to samozrejme nikdo necpe. Je to cilene na profesionalni nasazeni, jak bylo receno treba v lekarskem prostredi apod.

Ravensun

Jasně taková politika u MS bývá.. Programátoři vytvořili MS Windows XP a náklady na vývoj tohoto OS se postupem času snížili na krásných 3600kč za OEM verzi. Nebýt nějakých těch pár miliónů prodaných kopií, kolik by dnes asi XP stály, že?

liborc

staly by porad tech 3600, protoze vic by za ne nikdo nedal. :-)

next_ghost

Náklady na software viz výše. Na téhle věci je opravdu zajímavé jen technické provedení hardware. Implementace ovladačů pro infrakameru je triviální a Xka už multipointer umí.

Field

Jak se do jednobytového tagu nacpe hodnota C0?

Anonymní

Je to hexadecimalne. (A jedna hex cislice je na 4 bity)

Anonymní

Citujem description tag:
"Denní zpravodajství pro webové vývojáře, kodery a webdesignery. Ať programujete v JavaScriptu, PHP, Ruby nebo Pythonu, kódujete v HTML nebo XHTML, na Zdrojáku najdete vždy aktuální informace ze svého oboru."
Dakujem, taketo lacne triky nemam rad.
Koncim so sledovanim tohto webu.

Skoll

Jestli je to PR článek, tak je dobře napsaný a špatně zařazený, avšak chybí mi tu anotace, že by tomu tak bylo.

alfons

„Jsem člověk, kterého nezajímají žádné zajímavosti ani technologické novinky. Nečtu knihy, neposlouchám rádio a na internetu čtu jen hardcore články o programování. Jakmile není v článku alespoň dvacetkrát Python, PHP nebo SQL, tak mě to okamžitě naštve.“ Tohle jsi chtěl napsat?

Ja.

Netuším ale, ako súvisí slovo "zdroják" s týmto článkom. Uvolnil micromrkvo zdrojáky k viste?

Jan Jelínek

Mám dotaz: patřil by podle vás tento článek na tento web pokud by SW vybavení pro MS Surface bylo tvořeno v HTML+CSS+PHP+MySQL?

pepe

to same ;)

Anonymní

Jedine dojem drahe hracky… dokazu si to predstavit takhle nekde v kasinu nebo jako dekorativni 'predmet'. Takhle je ta technologie uplne zabita.

Anonymní

Prohlížení bílkovinných struktur, vizualizace lékařských vyšetření (představte si doktory, jak na poradě brouzdají výsledky CT, rentgenu a sonografie), prezentace stavebních projektů, prodej nemovitostí, prodej mobilních telefonů… To tak namátkou.

javlada

No a není to lepší na klasickém PC s myší a klávesnicí a promítat na obrazovku na stěně, kde to je mnohem líp vidět?

Murdej

No to je pravda, bude to oťapkané. Kdo to bude furt leštit.

Stanislav

Třeba je Iron a hadr v ceně … ;-)

V článku mi trochu chybí, jestli je v tom werku dostupná nějaká virtuální klávesnice a jak se s ní dělá … takže jdu googlit … :-)

Standa

Nemusíte hledat, žijeme v době bezdrátových klávesnic a myší.

Karel

Na stěně by to bylo o trochu lépe vidět, ale ovládání by nefungovalo. Zrovna tohle video je dost o ničem, protože neukazuje výhodu sledování více bodů najednou. Představte si 3D obraz. Někam bodnete prst, jinam druhý. Pak s nimi začněte hýbat. Počítač bude držet pixely pod vašimi prsty – takže pohybem od sebe obraz zvětšíte, pohybem k sobe změnšíte. Pohybem v prostoru přesunete, změnou orientace pootočíte. A to vše současně. Kromě změny velikosti si to můžete "nasimulovat" s papírem na stole :-) A teď, na tohle stačí dva prsty jedné ruky. Pomocí druhé můžete ovládat jiné prvky – rotaci v jiných osách apod. Stejně jako u myši si můžete nastavit progresivní reakci (čím rychleji posouvám prst, tím rychleji reaguj). Ovšem, to už máme ve hře třetí myš. A blížíme se pointě – člověk dokáže s velkou volností používat dva prsty (každý na jiné ruce) a s poněkud menší (ale stále zajímavou) volností pak na každé ruce až tři prsty (palec, ukazováček, prostředníček). Tohle prostě myší a klávesnicí neuděláte, těch myší byste potřeboval hodně a zatímco tlačítko na displayi nasimulujete snadno, slidebar na klávesnici ne. Jo a ještě jedna výhoda – plocha může být kontextová. Dejte prst na tlačítko "zvuk" a otevře se lišta s novými tlačítky – podobně jako klasické nebo kontextové menu, ovšem s výhodou několika "myší".

Anonymní

"Představte si 3D obraz. Někam bodnete prst, jinam druhý. Pak s nimi začněte hýbat. Počítač bude držet pixely pod vašimi prsty – takže pohybem od sebe obraz zvětšíte, pohybem k sobe změnšíte. Pohybem v prostoru přesunete, změnou orientace pootočíte. A to vše současně."

Bude to asi 2-4 roky, co jsem videl nejakou laboratorni simulaci presne tohohle systemu. Nepsalo se tam tenkrat nic o Microsoftu, dokonce jeste ani iPhone nebyl (a kdyz iPhone prisel, tak jsem si rikal, ze to kopiruje). Jen doufam, ze si to zase M$ neukradne a nepatentuje.

Lael Ophir

Jenže tady nejde o laborku, ale o hotový systém, přípravený k nasazení, s vývojovým prostředím, a refrencemi. A když se podíváte na MSNBC na zprávy, už tam Microsoft Surface mají. Dále prodejny AT&T, recepce hotelů Sheraton atd. Mezi pěkným odpolednem v labu, a funkčním produktem, je hodně úsilí.

Krab

Toto ovládání může fungovat i na stěně. Naživo jsem viděl (tuším, že to bylo v Cité des sciences v Paříži) systém, kde se na takový velký stůl (1,5 x 3 m) z obyčejného sádrokartonu a přilehlou zeď promítal obraz, ve kterém se objevovala tlačítka. Nějakými kamerami to snímalo všechny dotyky zároveň a reagovalo hezky na každého. Sice to nedokázalo rozlišit mezi dotekem a položením prstu tak půl centimetru nad povrch, ale stejně to udělalo velký dojem. Pro použití na výstavě nebo jako propagace ideální.

Lael Ophir

Ještě mě napadá řízení bojových operací ;)

Obrazovka na stěně není vhodná ani na krátkou práci. Musíte u toho hodně hýbat rukama nahoru a dolů. U stolu se dotykový interface lépe používá. U mě by to pravda nešlo, protože mám na stole vždy 10+cm bordelu :)

JanicekTrnecka

Prijde mi to jako pokus inovovat neco co radeji delam na klasickych pristrojich a klasickymi postupy, navic si dokazu predstavit jak to bude natvrdle kdyz se pokusim presunout fotku do slozky kde uz stejna existuje (proto taky vyuzivam total commancer, mc a jine podobne manazery). A z lekarskeho hlediska mi to prijde uplne napytel protoze valna vetsina lidu se u pocitace hrbi… nechcu videt jak se budou skanet nad tuhle vymozenost.

Jaga

Mě by se to celkem líbilo jako pracovní stůl… Nebo taková 3d rýsovací prkno…

Anonymní

Nekde jsem cetl o realitnich maklerich, kteri, aby byli cool a in, pro podepisovani smluv misto papiru a pera tahaji ke klientum tablet pc a stylus. (Nejspis nekde v Americe, da se to vygooglit.) Tem se presne tyhle kraviny budou libit :)

registrovaný uživatel

Takze ted budou jesdit s dodavkou a partou stehovaku, aby ten metrakovy stul vzdy prinesli ke klientovi a pak odnesli… 8)))

Standa

Už jsem to viděl i v prodejně. Podepisloval jsem se na to při platbě kartou.

krapnik

nevim, jak realitni makleri, ale ja tablet ve skole a pri tvorbe zapisu z jednani celkem vyuziju.
Chemicke rovnice se prece jen lip kresli, nez pisou na klavesnici.

krapnik

Na prohlizeni bilkovin mame 3D obrazovku. ve 2D se clovek obcas docela ztrati.

caco3

a podobne jako nase vypocetni stroje a vetsina desktopu je to Linux. V pripade 3D obrazovky je to Open SUSE.

Cogito

by na mě udělal dataprojektor pod stolem a pár tabletů. Ve skříni Linux nebo Mac.S tím už by se dalo pracovat.

Anonymní

Podle mě by se dobře uplatnilo při hraní deskových her všeho druhu. Monopoli by na tom byli sqvele animované. Jinak souhlasím je velkou otázkou jak to využít v komerční sféře. Jako prezenrace pro lékaře je skutečně lepší projektor a ukazovátko.

krapnik

Kdesi na bgg jsem videl hracsky stul pro hrace DND – promitacka nad stolem promitala obraz mapy dungeonu, pridej kameru a mas prostredi pro interaktivni hru levneji. ::)

benzin

Tohle je interaktivni tabule nalezato. To uz zname a uz se to dlouho pouziva ve variante nastojato. Ale nevim nevim, jestli to ze to dali nalezato je nejaka vyhra. Musi to byt pouzite misto stolu a ten mam porad necim zaflakany, navic neustale se naklaneni nad stolem (nedej boze aby ste meli v obyvaku prirozene slunecni svetlo) taky nebude uplne pohodlne.

P.S.: Kdyz to umi takhle prenest fotky do mobilu, bude to umet nalit caj do hrnku. Protoze to je vec, kterou budu na tom stole urcite delat mnoho nasobne casteji.

registrovaný uživatel

Spis bude zajimave sledovat, jak pak nasledne ten rozlity caj bude ovladat aplikace 8)

Miloss

To asi bude zajímavý, teplý čaj by na IR kameře být vidět určitě měl..
Jen nevím, jestli to vyhodnotí jako jeden velký zubatý dotyk, nebo jako obrovské množství (určitě víc než ty desítky co to údajně dokáže sledovat)

Anonymní

Připadá mi to jako taková hračka. Možná jako efektní věc do konferenční místnosti, ale nechci vědět co by na to řekla páteř, kdybych u toho seděl víc než půl hodiny za den.

Ja.

Som prestal čítať keď som sa dostal po vetu "Pokud zrovna neběží aplikační software, který je zodpovědný za proklamovaný look & feel, zjistíte, že se jedná o klasický počítač s nainstalovanými Windows Vista." Oplatí sa čítať ďalej?

Trakhan

"nad kterým někteří ohrnují noc" Netuší někdo, jak že se ta noc vlastně ohrnuje? :D

jelen

Divim se, ze tu je tolik negativnich komentaru. To video vypadalo vazne efektne a moznost "hrani si" na stolku takovymhle zpusobem mi prijde zabavna. Predstavte si, ze v tom stolku je jen zobrazovaci a snimaci technologie a ostatni vam bezi z osobniho pocitace/notebooku po bezdratove siti (cimz se celkove reseni zlevni) – pak by to bylo cenove pristupne i pro domacnosti a nikoho uz by nepalilo, ze se "stolek" pouziva jen obcas.
Jedine negativum, ktere vidim je, ze s tim prisel Microsoft (nechci vyvolat flamewar, ale mam pocit, ze lidem vadi spis od koho dany napad je, nez prinos pro spotrebitele)

Tez me pobavil prispevek nahore v diskusi, kdy rozhorceny citatel nebyl schopny "spolknout" to, ze nejde o clanek tykajici se vyvoje ci nejakeho programovaciho jazyka – zdrojak.root.cz ucitil velkou ztratu jednoho ortodoxniho ctenare

Kuba

Nechci ti kazit iluze, ale to pecko, co v tom jede, tvoří tak dvacetinu ceny :)

jelen

muzete tedy rozepsat kolik stoji jednotlive casti?

krapnik

Hmm, na TEDu (www.ted.com) byla prednaska o systemu vyuzivajicim Wii ovladac, projektor a IR diody, ktery byl navic multi-touch. Vyrazne levnejsi a Windows k tomu nepotrebujes.

Skoll

Myšlenka č. 1: Myslím, že todle by nemuselo být ve zdrojácích. Spíš by se to krásně vyjímalo na hlavní stránce Rootu.
Myšlenka č. 2: Za 300t bych si raději koupil nějakého Prolianta, nebo podobnou hračku. Kdybych to náhodou dostal darem, obratem ruky to někam střelím, nebo vrátím do prodejny a koupím si něco zábavnějšího.
Váha přesahující 100kg mi tak trochu nahrává na otázku, jak tatínek dětičkám přinese takovou hračku, aniž by ji rozbil? Já bych to asi nedokázal.
Za další, jak odolný ten stůl je? Stůl je pro mě pracovní plocha a nevím, jak by Visty vyhodnotily cibuli, česnek, ostří keramického nože, nebo vepřovou krkovici.
Zase by se dala nainstalovat nějaká gamesa a možná by se na tom dalo smažit…

Lo0m

"Stůl je pro mě pracovní plocha a nevím, jak by Visty vyhodnotily cibuli, česnek, ostří keramického nože, nebo vepřovou krkovici.".. tak jestli si na konferenčním stolku krájíš keramickým nožem cibuli bez podložky, tak to z tebe musí mít paní domu asi velkou radost..

mr. trotl

No čoveče, tvoji práci na stole znám, zvlášť s tou krkovicí. Ale co víš, třeba to nakrájí za tebe a rovnou to usmaží, ale jak znám wokna, tak by si z toho měl briketu. A sory, že jsem se neozval, byl jsem chcíplej.

vd

Je to zajímavý koncept. Ale vidím tam pár nedostatků.

Plocha bude určitě velmi namáhána. Tedy, jaká je odolnost povrchu?

Jak se kamery vypořádají s rušením. Např. 100 W žárovka nad stolem a přesun sledovaného objektu (prstu, ruky) přes tento zdroj tepla?

Tagy jsou vyloženě nešťastné. Pokud to bude pouhý čárový kód, tak jak zajistí výměnu informací nutných k bezdrátovému přenosu, resp. zapnutí/vypnutí wifi/bluetooth? To video je v tomto ohledu těžce zidealizované. Ve skutečnosti bude třeba pozapínat wifi/bluetooth …, spárovat, povolovat, atd. Takže pro běžné lidi opruz, který nechápou. Takhle kdyby se použil RFID s nízkým výkonem tak, aby ho bylo možno přečíst třeba jen do 10 cm od zdroje, tak by to fungovat mohlo. Zároveň by tam musel být RFID vysílač i u toho stolu a v zařízení něco, co by signál přijalo a seplo všechno potřebné. RFID nejsou tak žravé, takže kdyby měly nějakou vlastní "knoflíkovou" baterii, tak by celý systém vydržel roky.

Taky to vylučuje použití vyrovnávací paměti při kopírování souborů do zařízení, protože může kdykoliv dojít k jeho odpojení.

A na nakonec – za 300 000 to vypadá hnusně. Měli by zapracovat na vzhledu.

PS: Tak ještě jedno na konec – kde to má prostor pro nohy? :-D

Standa

Odolonost – povrch je polomatný tvrdý plast. Jelikož se nejedná o dotykový displej, tak se vymění jen ten.

100W žárovku si nad ten stolek asi nedáte – je tam zpětný projektor, takže obrazu vyhovuje šero.

Cena je samozřejmě vysoká, ale jenom kvůli nízkému počtu vyrobených kusů (objednávky se hrnou třeba od automobilek – BMW, Mercedes). Podle popsaného HW se cena může dostat klidně na 50.000Kč.

Lael Ophir

RFID jsou bez napájení, a neumožňují tak přesně určit polohu. Párování a další radosti uděláte jednou, samozřejmě z multi-touch GUI, a tím to končí.

MaLer

Autor bohuzel nemel v iPhone v ruce, nebot tento telefon ma opavdu podporu multitouch, ne jen dvou prstu. obvykle to samorejme aplikace nevyuzivaji, ale existuji programy, kde potrebujete prstu vice nez jen dva.

MarrLiss

Podle toho, že je to stejná technologie jako mají nové macbooky, tak minimálně 4 prsty.

Anonymní

Minimálne 4 a zdá sa mi že aj 5, skúšané cez aplikáciu MiniPiano. Viac prstov sa mi na display nezmestí.

Petr

Na doma to je blbost. Když pominu cenu, když pominu, že přes den na tom asi bude prd vidět tak málokdo si může nahradit stolek v obýváku něčím, u čeho se nedá pořádně sedět a na čem nemůžeme mít ani pití / časopis / cukroví /.. protože pak je to nepoužitelné. Taky se to asi bude pěkně ochmatlávat a pak koukat na fotky přes čmouhy.. takže aby člověk jen leštil.
A k těm deskovým hrám: technika mě baví, ale nikdy bych nevyměnil dřevenou hrací kostku za nějaký šmatlání po stole. Lidstvo v tomhle uplně degeneruje, za chvíli snad nikdo ani nepůjde ven a pustí si procházku lesem do virtuální helmy.

Uncle

Heh sorry chlapci , ale tohle není žádná novinka .. http://cz.youtube.com/watch?v=_Wh_ZWesWGU .. To je 2 roky staré video :))

Brut4r

No hlavne to co je na tom videu s tim linkem, je neco jineho, kdyz se kouknete na ovladani tak projektor je nad stolem a nekde na boku bude kamera snimajici pohyb. Neco takoveho lze i pomerne jednoduse vyrobit. za pomoci dalkoveho ovladani WII remote.
kouknete se na toto video : http://www.youtube.com/watch?v=5s5EvhHy7eQ

Salamek

Tak milí kamarádi linuxáci pokud to bude tak funkční jak je na tom videu ..tak jsme všichni s linuxem na desktopu v prdeli :-(
tedy pokud neexistuje neco lepšího na linuxu :-)

xurpha

Už se někomu podařilo na tom rozběhnout linux? Pak by to teprve mohlo být zajímave :)

Tinkerlatko

Vypadá to zajímavě, ale nevim jak bych psal heslo k synapticu :)

Podle mě by bylo lepší kdyby byl projektor a dalo se pracovat v leže – já mám třeba v pokoji strop kolmo, takže bych si teoreticky jen lehnul na zem, promítal projektorem plochu na strop a ovládal bych to laserovým ukazovátkem (slabě by svítilo kam zrovna ukazuju a mohlo by mít třeba tvar PC myši a 2 tlačítka). Přišlo by mi to lepší než sedět ohnutej nad ,,stolem'' kam se práší (výdoda stropu), dalo by se usínat u filmů aniž bych si musel podpírat hlavu a hlavně – kromě toho že bych díky tomu byl exot (eh, větší exot) by se konečně dobře využil strop :) A ,,psát'' laserovým ukazovátkem na virtuální klávesnici…to by byla pohoda, zvlášť kdyby se tlačítka třeba ovládaly nohama. Možná to zní divně, ale fungovat by to mohlo…i s rovným stropem, ale tam by mizela ta pohodlnost. A to nejlepší – myslim že ruka se neunaví tolik když je opřená až po loket a nepůsobí na ni tolik gravitace, než když je vodorovně:)

Samozřejmě PC by bylo zvášť a nikoli ,,all-in-one'' – s tim už mám špatnou zkušenost a navíc by tomu chyběla svoboda (výměna HW).

maker

Věta "já mám třeba v pokoji strop kolmo" je fakt perla dne. Stropu, který je kolmo (tedy se zemí), se říká stěna ;) A to že by to mohlo fungovat i s rovným stropem je taky dobrý. Na křivý strop by se to blbě promítalo. Díky, aspoň jsem se v závěru dne zasmál.

Anonymní
25. 1. 2009 9:23 smazal Martin Hassman, důvod: Vulgární příspěvek.
Tinkerlatko

mě zrovna lepší slovo nenapadlo, spíš by tam pasovalo šikmo nebo tak – mám cca metr zeď a pak strop pod určitým úhlem (kůli střeše). Rovným stropem mám namysli strop ,,rovnoběžně'' se zemí(kolmo ke zdi). Ono by to člověk musel vidět, popisovat to jde docela špatně

multi

tak pri praci s timhle bych se teda poradne hrbil

ToM

No když to srovnám s tím, co dělá jeden student v USA s infračerveným snímačem ovladače od konzole WII, tak bych řekl, že MS vyhodil do koše pár desítek milionů.

cpt-nemo

No nevím. Všichni tu řvete jak to je drahé a jak se to dá udělat jinak a lépe … Je to první KOMERČNÍ zařízení svého druhu. Tj. je to mimo laboratoře, dá se to koupit a používat. Jenom to holt udělal M$. No a? A cena? Co čekáte u maloseriové výroby? A praktické využití? No myslím, že doktoři, architekti, konstruktéři toto zařízení ocení …

P.S. Neprogramuji na M$ technologiích, jedem na IBM (RPG, RPG ILE). Jenom pro ty co by mě chtěli označit za příznivce MS.

martin

Tak jednak znakem řvaní byly odedávna kapitálky (zkratky nepočítaje). Vidím je u tvého příspěvku.

Ty jsi doktor nebo konstruktér nebo obojí? Víš proč se používá tabule/flipchart ve svislé poloze a ne ve vodorovné? Myslíš, že jen proto, že nikoho nenapadlo to položit?

Hype technologie jsou i na Linuxu a vydrží tak max. rok. Máloco je opravdu praktické.

Tohle povrchové zařízení od MS (opravdu od MS? :-)) je spíš pro zábavu nebo prezentace. Nic jiného (né, že by to muselo být málo). Jenže na prezentace tu je ta tabule nebo klasická projekce nebo dnes i 3D projekce, která se používá v lékařství. A pak i http://www.youtube.com/watch?v=ysEVYwa-vHM, který se mi osobně zdá praktičtější. Ale pozor opět "jen" na prezentace. Pracovat se s takovými věcmi nedá.

cpt-nemo

V oblasti konstrukce jsem se trošku pohyboval. Dovolím si tvrdit že něco o CATIA vím … Otázka je co o ní víte Vy ….

Tabule ani flipchart nejsou INTERAKTIVNÍ. Tedy pokud není za interaktivitu považována fixka … Teda ona to interaktivita je, ale zkuste ji z papíru smazat:)

Věta: Pracovat se s takovými věcmi nedá. To je osobní zkušenost? Nebo jenom názor? Čím je tento názor podložen?

Opravuji řvaní na nářky, ale stejnak je to to samé ve výsledku. Udělal to M$, je to špatné a tolik bych za to nedal …

Kecat umí každý, ale jinak skutek utek …

A jestli je to hype nebo se skutečně uvidí. Ale náznak cesty je to dobrý. Pro týmovou spolupráci bych řekl velmi užitečný …

martin

Tabule a flipchart že nejsou internaktivní? Tak to se lišíme v definici interaktivity.
Proč by mělo být považováno za interaktivní zařízení _jen_ to, které umí i mazat? (BTW z tabule to jde docela dobře, pokud použijete správnou fixu :-)) Ale jinak existuje i spojení projektoru a el. pera a neváží to 100kg

To, jak se s tím pracuje je jednak moje osobní zkušenost, jednak zprostředkovaná z mého okolí a koneckonců i historie to potvrzuje. Touchscreeny a multitouch máme 20 let a nevšiml jsem si, že by s tím konstruktéři pracovali, aby to stálo za zmínku. Dokonce ani tablety se moc neujaly a to tu jsou taky 20 let. Zažil jsem i éru tzv. 3D resp. 4D myší, ale pořád to jaksi nepřekonalo klasiku.

Nekritizuji kvůli MS. Psal jsem, že i Linux má "chytáky", které ale rychle vyčpí, a Compiz jsem zavrhl po 10 minutách uznalého shlédnutí dema (i když jsem mu později dal i praktickou šanci)

Náznak cesty to dobrý je od doby internaktivní prezentační tabule s možností vytisku výsledků, které si ten tým může věšet kolem sebe. Tohle zařízení k tomu určené není. To je na prohlížení fotek z telefonu při odpolední kávě. ;-)

hmm

to video je stejnak fake, to je snad jasny ne? uz vidim, jak ta kikina v kavarne nastavuje BT pripojeni k tomu stolecku a lepi si na display fotaku ty MS bubliny, aby to ten fotak naslo. az to bude fungovat podobne jako v ty reklame, tak to bude vypadat uplne jinak a mobil nebudem muset vyndavat vubec.

Anonymní

http://www.poolsystem.cz/
naco delat podlahu, kdyz si muzu promitnout, jakou chci :-)

Anonymní

Prave proto, ze je to od M$ a drahy jaxvine,
tak to marketingova oddeleni velkych firem kupujou.

Kdyz to spichnul ten pan s ovladacem od Wii za zlomek ceny,
taxe na nej kazdej vykasle.

protoze marketingove oddeleni ma financni rozpocet,
meetingy s kontrolami, zda "plni plan" =
"proinvestovali" aspon o 20-100% vic, nez bylo v planu…

k cemu by jim byla vec, ktera ma lepsi vlastnosti,
ale byla by moc levna ?
to by pristi rok dostali mene penez.

jak myslite, jsou marketingova odd. firem hodnocena ?
podle vysledku ? kdepak. podle utracenejch $

intenzifikace rovoje budovani mpoderni socialisticke vlasti.

wojtaw

Ahoj, pro všechny co se zajímají o tento magický stolek :)
Zajímavá reportáž o MS Surface: http://www.tyvi.cz/index.php?…

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.