Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Mikroformáty tentokrát v knižním vydání

Mikroformáty tentokrát v knižním vydání

Články Různé, Webdesign

Mikroformáty jsou zajímavé téma, kterému se věnujeme i na Zdrojáku. Dnes vám nabídneme recenzi knihy Microformats – empowering your markup for Web 2.0, která se mikroformáty zabývá detailně. Kniha je v angličtině a vydalo ji nakladatelství Apress v loňském roce.

Ačkoliv na zmínky o mikroformátech můžete narazit dnes a denně, informačních zdrojů, které by popsaly, jak mikroformáty vytvářet a jak s nimi pracovat, je velmi málo. Kniha Microformats – empowering your markup for Web 2.0 je v tomto ohledu bílou vránou a v tuto chvíli pravděpodobně jedinou publikací, která se mikroformáty podrobně zabývá. Pojďme se podívat, zda se kniha vydařila a pro koho by mohla být zajímavá.

O autorovi

Autorem knihy je John Allsopp, webdesigner, který vede blog Microformatique. John dění okolo mikroformátů sleduje, o mikroformátech přednáší na konferencích a také se do vývoje mikroformátů občas zapojuje. Má jistě dobré předpoklady pro sepsání takové publikace.

Obsah knihy

Microformats book

Pokusme se o stručný popis obsahu knihy v jednom odstavci. Kniha začne představením mikroformátů, vysvětlením, k čemu slouží, popsáním výhod a rizik jejich nasazení. Následuje popis obecné sémantiky HTML, který přejde v popis jednotlivých mikroformátů. Ten činí většinu obsahu knihy. Kapitolu po kapitole je představován jeden mikroformát za druhým (jedná se o ty známější mikroformáty: rel-mikroformáty, XFN, geo, adr, hCard, hCalendar, hReview, hResume a hAtom). Zahrnuty jsou dvě případové studie Cork’d a Yahoo obsahující rozhovory se zástupci obou firem, kteří se zapříčinili o nasazení mikroformátů. V závěru knihy pak najdete stručný přehled jednotlivých mikroformátů.

Učebnice i referenční příručka

Kniha je koncipována jako učebnice (jednotlivé mikroformáty se s ní postupně naučíte), ale díky dodatkům, které obsahují stručný přehled všech probraných mikroformátů, může sloužit i jako referenční příručka.

Zmíněné dodatky jsou skutečně důležité; výklad uvnitř knihy je totiž často značně roztahaný, míchají se v něm zajímavosti ze vzniku mikroformátů s návody na jejich tvorbu a stylování. Ačkoliv to jsou všechno zajímavé informace, komplikují pozdější vyhledávání v jednotlivých kapitolách. V dodatku je vše vykompenzováno. Najdete v něm stručný přehled, ve kterém se snadno zorientujete. Ostatně posuďte sami, dodatky jsou volně ke stažení.

Prolínání více úhlů pohledu je přítomno proto, že kniha je určená pro kodéry i webdesignery. Při popisu jednotlivých mikroformátů není kladen důraz jen na to, aby byly správně sémanticky vyznačeny, ale také, jak vytvořit jejich pěkný vzhled.

Kniha se většinou dobře čte. Je ovšem místy trochu rozvláčná a občas jsem při čtení některé pasáže procházel jen rychle a některé odstavce přeskakoval (např. když se text příliš dlouho věnoval tomu, jak správně nastavit okraje elementu), ale přesto vás kniha příliš nenudí a naučí. Občasný humor jako je výňatek soukromé konverzace přes ICQ s Ericem Meyerem nebo tvorba vizitky pro Buffy, přemožitelku upírů z televizního seriálu, působí jako příjemné odlehčení.

Mikroformáty logo

Zajímáte se o mikroformáty? Sledujte náš seriál

V seriálu Kódujme sémanticky s mikroformáty najdete popis základních mikroformátů: rel-tag, rel-license, rel-home, XFN, hCard, hCalendar, hAtom a hResume. Naučíte se je sami vytvářet a objevíte řadu nástrojů, které s nimi umí pracovat.

Autor knihy se snaží předat i něco ze svých zkušeností s procesem vzniku mikroformátů. Nedočteme se proto jen, jak mikroformáty vypadají, ale také, proč tak vypadají, jaké důvody k jejich podobě vedly. Celá jedna kapitola popisuje na modelovém příkladu vznik jednoho mikroformátu. Může vám být zajímavou inspirací, pokud byste chtěli prosadit vlastní mikroformát (resp. standardizovat řešení, které již používáte ve vaší firmě).

Aktuálnost knihy

Kniha vyšla na jaře roku 2007, většina textu vznikala pravděpodobně koncem roku 2006. Mezitím se ve světě mikroformátů příliš nezměnilo, proto je kniha zatím aktuální. Pouze v ní nenajdete některá čerstvá témata, např. odstranění mikroformátů z webu BBC a debatu o přístupnosti tzv. abbr návrhového vzoru. K doplnění znalostí vám ale pravděpodobně postačí přečíst několik současných článků.

Ačkoliv problematiku mikroformátů nějaký čas sleduji, přesto jsem v knize narazil na zajímavé informace, které jsem v jiných materiálech o mikroformátech nenašel.

Kvalita knihy

Autor knihy má s mikroformáty bohaté zkušenosti a na kvalitě knihy je to znát. Navíc technickým editorem byl Brian Suda, což je člověk, který o mikroformátech nejen píše, ale také se aktivně podílí na jejich vývoji. Jedná se o knihu, které můžete věřit, protože autor ví, o čem píše.

Pokud bych knize něco vytkl, tak spíše než textový obsah musím zmínit grafické provedení. Screenshoty v knize jako by byly tvořené narychlo, některé z nich jsou špatně čitelné, jiné pro změnu zubaté. Na začátku každé kapitoly opakovaně najdeme fotografii jakési ženy, o které můžeme jen těžko říct, zda je pěkná nebo ne, protože je napůl vybledlá.

Dále mě zklamaly online materiály dostupné ke knize. Ty se většinou skládají z jedné prosté HTML ukázky použití mikroformátu (a to ještě ne všech mikroformátů z knihy). Přitom v samotné knize najdeme ukázek mnohem víc. Mám pocit, že byly vydány jen proto, aby nějaké online materiály ke knize vůbec byly. Na kvalitě knihy to nic nemění, jen to zhoršuje celkový dojem podobně, jako vám nepříjemná obsluha v restauraci může kazit požitek z dobrého oběda.

Komu knihu doporučit

Knihu o mikroformátech si pravděpodobně nebudete pořizovat, pokud jen chcete přidat pár mikroformátů na váš web. Ovšem plánujete-li s mikroformáty nějaký větší projekt, potom byste o této knize nejspíš měli přemýšlet. Jednak žádná jiná kniha o mikroformátech (zatím) neexistuje a pak kniha se věnuje nejen hlavním použitím mikroformátů, ale často probírá i okrajové možnosti. Určitě více, než se jim věnují online zdroje dostupné na internetu. Navíc vás kniha dobře vybaví pro případ, kdybyste potřebovali tvůrce mikroformátů oslovit s vaším vlastním nápadem.

Pokud vás kniha zaujala, ale nejste si jisti, zda si ji pořídit nebo ne, podívejte se na ukázkovou kapitolu o mikroformátech adr a geo, třeba vám pomůže se rozhodnout.

Informace o knize

Autor: John Allsopp
Název: Microformats empowering your markup for Web 2.0
Jazyk: angličtina
Nakladatel: Apress
ISBN: 978–1–59059814–6
Rok vydání: 2007
Další informace: obsah knihy, informace nakladatele, Amazon.

Zajímáte se o mikroformáty?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
shMoula

docela zajimava, jen na muj vkus trochu hodne rozvlacna

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.