Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Nástroják plný Lorem Ipsum. Kde vzít dummy obsah?

Nástroják plný Lorem Ipsum. Kde vzít dummy obsah?

Články Webdesign

Internet pás by smyšlená myši péče větvích počítá, pohroma způsobily pól borci strašnými soužití vele, změnil tj. zasmál mohli pohyb předpokládané druhy.

Nálepky:

Nástroják je nepravidelný seriál, který vás seznámí s hromadou užitečných nástrojů. Předchozí díl se věnoval ASCII artu, tenhle se zaměří na generování slepého textu, a nejen textu.

Pokud vám perex „Internet pás by smyšlená…“ nedával smysl, není třeba hledat očního lékaře, jednalo se o nesmyslný slepý text vygenerovaný českým generátorem Blábotem.

Lorem Ipsum

Nejznámějším slepým textem je Lorem Ipsum (o jeho významu a původu se víc dočtete na Wikipedii). Používá se jako slepý text (blind text), resp. dummy text, resp. mock-up, tj. jako text bez významu, který ve webařině můžeme použít při návrhu webu. Je to text, který je snadno po ruce, poslouží nám jako cvičný obsah webu, a my se můžeme soustředit např. na tvorbu designu.

Pokud vám nestačí původní historický text, který najdete na Wikipedii, využijete některého z mnoha generátorů. A že je z čeho vybírat, na internetu jich najdete desítky, možná dokonce stovky. Představíme vám jich jen několik, ty zbylé jsou zpravidla jen lehce upravenou variantou předchozích.

cs.lipsum.com

Základní generátor, který vám vygeneruje libovolný počet odstavců, případně odrážek seznamu pseudo-latinského textu. Obsahuje odkazy na rozšíření pro prohlížeče, se kterými můžeme mít generátor vždy po ruce, a také na generátory pro Node, Javu, Python a Rails.

Jelikož podoba českého a latinského textu se liší, vzniklo několik českých variant. Jednou z nich je Pseudo-Czech Dummy text, jehož autorem je známý český webdesignér Petr Staníček. Při každém novém načtení nástroj vygeneruje jeden odstavec slepého pseudo-textu (existuje i varianta s Vogonskou poezií).

Blábot

Více čitelný český text generuje Blábot. Ten jsme také použili pro vygenerování perexu v úvodu tohoto článku. Blábot umí tři varianty češtiny: moderní, čapkovskou a právnickou. Obsahuje poměrně slušné možnosti nastavení a také API, které najdete na api.blabot.net. Obsahuje verzi pro kluky a pro holky, které se ale pravděpodobně odlišují pouze designem generátoru.

Podle mě je Blábot nejlepší generátor pseudo-českého textu, který zatím existuje.

blabot

Koťátka a další punkové generátory

Existuje celá ředa dalších generátorů, CatIpsum generuje texty ze života koček, podobně Kitty Ipsum. Hlášky z filmů o Batmanovi generuje Batman Ipsum (můžete si v něm dokonce navolit, ze kterých filmů a od kterých postav texty chcete). Pokud máte rádi britské seriály, nejspíš uvítáte IT Crowd Ipsum.

batground-content

HTML Ipsum

Možná nechcete vygenerovat jen odstavce, ale třeba jiné části stránky. Zde pomůže HTML Ipsum, obsahující nejen různé seznamy, ale třeba i dummy formulář nebo navigaci. A pokud vám ani tohle nestačí, mrkněte na následující generátor.

Ipsum.me

Tomuhle generátoru můžete zadat šablonu, podle které bude text vygenerován. V tomto případě se negenerují věty, ale slova, např. křestní jména, příjmení, názvy měst apod.

Potřebujete rychle HTML seznam s 50 jmény osob, který bude jinak stylovat křestní jméno a jinak příjmení? Zkuste mu předložit třeba tuhle šablonu:

<li><span class="first">{FIRST_NAME}</span>,<span class="last">{LAST_NAME}</span></li>

RandomText

Generátor náhodného textu, který obsahuje příjemné rozhraní v podobě URL. Chcete vygenerovat 5 odstavců náhodného textu obsahujících 25-45 slov? Pak výsledek hledejte na

http://www.randomtext.me/gibberish/p-5/25-45

Nástroj umí vracet i JSON a můžete ho tak volat přímo z vašeho kódu. Mockup vašeho webu může mít tak při každém načtení nový text.

jHTML-Ipsum

Existuje i plugin pro jQuery, pomocí kterého snadno vyplníte libovolnou část stránky dummy textem. Libo třeba tabulku?

// kod pro vytvoreni tabulky
$("#selector").jhtmlipsum({
   elements : ["table"]
});

Celý nástroj v akci najdete na demo stránce.

Dummy PHP

Dummy se jmenuje PHP toolkit pro rychlé protypování. Snadno v něm vygenerujete nejen náhodný odstavec dummy("text@paragraph"), ale třeba i náhodné datum dummy("text@date") nebo nadpis dummy("text@headline").

S jeho pomocí můžete vygenerovat třeba celý prototyp webu, aniž byste se museli shánět po nějakém textu nebo obrázcích na tvorbu dummy obsahu. Zkuste si třeba několikrát načíst tuhle ukázku.

Obrázkové placeholdery

Tím jsme se od generátorů textu dostali ke generátorům „slepých obrázků“ (placeholderů). I ty existují. Zpravidla obsahují nějakou množinu obrázků, ze které náhodně vybírají, takže se po jisté době začnou opakovat, ale to většinou nevadí.

Lorempixel

Lze ho kompletně nastavit pomocí parametrů v URL, snadno tak můžete do vaší stránky načíst obrázek 400×200 px pomocí odkazu:

http://lorempixel.com/g/400/200/

Nahodny obrazek

Odkaz vložíte do vaší stránky a ta bude při každém načtení zobrazovat nový obrázek požadovaných rozměrů. Pokud použijete známé rozměry webových banerů, rychle otestujete, jak bude váš web vypadat s reklamami – obrázky se budou při každém načtení měnit, podobně jako by se měnily i reklamy (my to tak máme na testovací verzi Zdrojáku).

Má být váš obrázek z prostředí sportu? Pak použijte:

http://lorempixel.com/400/200/sports/

Nahodny obrazek
Můžete vybírat z 13 kategorií obrázků a volit barevné nebo černobílé.

Dynamic Dummy Image Generator

Tenhle generátor nepracuje s fotografiemi, ale vytvoří vám obrázek o zadaných rozměrěch v určité barvě a s daným textem, např.

http://dummyimage.com/600x400/780078/fff&text=Hello+world!

Podobně funguje generátor Placehold.it.

Koťátka a štěnátka

A na závěr něco pro milovníky zvířat. Podle vašeho vkusu si můžete vybrat Placekitten nebo Placepuppy, které váš web zaplní hromadou koťátek, resp. štěnátek.

Závěr

A to je opravdu všechno. Každopádně podobných nástrojů je celá hromada, pokud máte nějaký oblíbený a neuvedli jsme ho tu, pochlubte se jím v komentářích.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
9 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
caracho

A proč není v článku generátor vogonštiny simulující vzhled a chování českého textu? http://wellstyled.com/

caracho

Aha, tak tam je. Ale proč nemá vlastní sekci?

maryo

Na lorem ipsum používám http://slipsum.com/ když o nic nejde :).

Jmeno
Pilgrim

Starý článek, ale kdyby někdo neznal, skvělý nástroj, který pomůže naplnit např. databázi.
http://www.generatedata.com

Tomáš K.

Blábot přišel o doménu .net nově jej najdete na blabot.cz

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.