Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » O cloudech (konečně) prakticky

O cloudech (konečně) prakticky

Články Různé

Slovo „cloud“ dosáhlo i v ČR svého vrcholu na hype křivce. Čtenáři Zdrojáku vědí, že se jim věnujeme už dva roky a snažíme se je popularizovat, demytizovat a především opravovat mylné představy, které o nich mnozí mají. Cloudy jsou i hlavním tématem připravované vývojářské konference IDF2011.

Nálepky:

Cloud, cloud, cloud, …

Taky máte dojem, jako by někteří novináři a pracovníci marketingu byli placeni za každé použití tohoto slova? Objevuje se v nejrůznějších článcích, úvahách a komentářích, leckdy ve zcela absurdních kombinacích. Naprostého vrcholu absurdity pak dosahují tiskové zprávy, kterými marketingové agentury sdělují, že společnost XYZ provedla interní nasazení komplexního cloudového řešení pro zajištění realizace vnitrofiremní integrace na interní platformě BLAH, což, po přeložení z novočeštiny, znamená, že si ve firmě koupili nový server a chtěli se pochlubit.

Tak přesně tomu jsme se chtěli při pořádání konference IDF2011, věnované právě cloudům, vyhnout. Postavit před publikum z vývojářů a jiných praktických profesí marketingové ředitele a tiskové mluvčí s dvacetiminutovými prezentacemi o cloudech, plnými grafů směřujících vzhůru a obrázků z fotobanky by byla sebevražda. Takové publikum chce, pokud možno, praktické informace: jak to funguje, proč to tak funguje, co nám to přinese a proč bychom tomu měli věnovat pozornost? A právě na tyto otázky byste měli na IDF2011 získat odpovědi. Jak se nám (a především vystupujícím) vše podařilo, budete moci posoudit už 5. dubna.

Program IDF2011

Konference bude mít svou část přednáškovou a praktičtější workshopovou. V přednáškové části se na úvod dozvíme, co vlastně cloudové prostředí znamená pro vývojáře (Michal Juřek, Microsoft: „Vývojář a cloud“).

Další přednáška (Adam Kliment, Virtualmaster: „Prototyping konfigurace linuxových serverů, horizontální škálování a DeltacloudAPI“) ukáže, jak funguje horizontální škálování s technologií Deltacloud API společnosti Red Hat. Na tuto přednášku naváže i praktický workshop, který dostal provokativní název „Deltacloud API – vlastní cluster za deset minut“.

Se zkušenostmi a „case study“ vystoupí Rudolf Kotulán z Cígler Software („Online fakturace iDoklad, aneb Síla cloudu pro české živnostníky“) a vysvětlí, proč pro svou online fakturaci zvolili právě cloudové řešení, na základě čeho jej vybrali a co si od něj slibují.

Po obědě představí Filip Hráček vizi, kterou s cloudem má Google. Jak bude vypadat cloud za pět let? A jak z něj vytěžit co nejvíc?

Samozřejmě s cloudovými technologiemi přichází nové požadavky na jejich provozovatele. Dnes už společnosti vědí, kde začíná a končí odpovědnost např. hostingové firmy – jak tomu bude ale v cloudu? Jak správně řídit svého poskytovatele cloudových služeb? A jde to vůbec? Dozvíte se od Aleše Vocáska (T-Systems) v přednášce „Jak ovládat cloud jednoduše a transparentně?

V praktické části zahájí workshopy Jan Kodera (Abakowiki), který poradí, jak si vybrat poskytovatele cloudových služeb. Zvolit AppEngine, AWS nebo Azure? Co se vyplatí víc a kdy? Dozvíte se ve workshopu s přiléhavým názvem „Jak si vybrat poskytovatele cloudových služeb“.

Praktickou ukázku práce s cloudem (MS Azure) z Javy, C# a PHP předvede Štěpán Bechynský (Microsoft). Tématem jeho workshopu bude úložiště Azure Table Storage.

Sérii workshopů uzavře Tomáš Kantůrek (Microsoft), který předvede nový cloudový nástroj od Microsoftu, nazvaný Windows Intune, jehož pomocí lze spravovat firemní PC i notebooky bez ohledu na to, kde se fyzicky nacházejí.

Globalizace

Poslední jmenovaný workshop předznamenal téma, které s cloudy úzce souvisí, a tím je globalizace vývojářské práce. Čím dál častěji se vývojáři stávají součástí týmů, které se fyzicky nikdy nesejdou a pracují z různých míst zeměkoule. Z této globalizace vyplývá potřeba mít nástroje, pomocí nichž je možné takové týmy efektivně koordinovat, řídit a umožnit jim komunikaci. Cloud se zde nabízí jako ideální nástroj pro výměnu informací v reálném čase, stejně jako pro ukládání dat, verzování apod.

Několik přednášek (zatím nejsou v programu, protože přednášející nedodali anotace, ale už jsou potvrzené) bude věnováno právě tomuto tématu. Dozvíme se, jak využít profesionálních cloudových nástrojů pro řízení vývojářských týmů a koordinaci spolupráce.

Co myslíte, může se jednou i v ČR stát, že na psaní CRUD skriptů bude levnější najmout programátora z Indie či Pákistánu? Dnes už jsou automatizované nástroje, jak mu zadat úkol, jak řídit jeho produktivitu a jak zkontrolovat kvalitu výsledné práce… Známý argument o nízké kvalitě takové práce je možná pravdivý, ovšem IT, stejně jako ostatní průmysl, se snaží eliminovat drahou ruční práci kvalifikovaných odborníků tím, že ji předává strojům, resp. strojům s lehce zaučenou nekvalifikovanou obsluhou, které dokáží eliminovat případné chyby nezkušeného člověka. Myslíte, že vám se to nestane, že vám to nehrozí a vaši práci nikdy stroj ovládaný nezkušenou obsluhou nenahradí? I o tom si můžete přijít pohovořit na IDF2011.

Programem budou provázet pánové Petr Krčmář a Petr Koubský.

Samozřejmostí je, že pro návštěvníky bude zajištěno občerstvení, možnost získat zajímavé dárky a další překvapení.

Pokud vás program zaujal, neváhejte a registrujte se.

Resumé

  • Kdy: v úterý 5. dubna 2011 od 9 hodin
  • Kde: Konferenční centrum City (Na Strži 63/1676, Praha 4)
  • Vstupné: plná cena 1950 Kč, studentské vstupné 600 Kč (bez DPH). Členové NetClubu, Klubu WebTop100 a Premium TBN mají vstupné snížené; slevu lze dohodnout pro hromadné vstupné 4 a více osob.
  • Registrace: Registrační formulář IDF2011
  • Generálním partnerem konference je společnost Microsoft
  • Hlavním partnerem konference je společnost T-Systems
  • Dalšími partnery jsou: Active24, Virtualmaster, Zoner Press

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.