Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » O náboru juniorů

O náboru juniorů

Články Různé

Občas bývám u pohovorů a chci se podělit o své zážitky. Myslím, že by mé poznámky mohly některým z vás pomoci s přípravou na takový pohovor.

Text vyšel původně na autorově webu.

Před rokem jsem hledal práci a chodil po pohovorech, nyní občas sedávám u pohovorů na druhé straně. Mám rád junior programátory, pamatuji si, že i já byl takový a bylo o mě dobře postaráno, tak bych to rád vracel. Chci se tady podělit o své zážitky, protože jsem byl bohužel z několika kandidátů zklamaný. Myslím, že by mé poznámky mohly některým pomoci s přípravou, aby mohli lépe využít svého potenciálu, abych je příště nemusel odmítnout.

Základní předpoklady

Přijde mi, že po roce (jejich) tvrdé práce a citlivému vedení jsou na tom junioři lépe než leckteří samozvaní senioři (a co si budeme namlouvat, jsou pro firmu i levnější). Jestli se u mě něčemu naučili, nechť posoudí sami. Nechci moralizovat jako Monty Python ve skeči Four Yorkshiremen, ale přemýšlím, co jsem (ne)uměl, když jsem začínal.

Především potřebuji vidět jiskru v oku a nadšení pro věc. Ptal jsem se například i na to, proč chtějí být programátorem.

Pokud se hlásí na pozici Java vývojáře, tak očekávám znalost minimálně na úrovni učebnice Pavla Herouta, takže třeba dokáží popsat rozdíl mezi interface a abstraktní třídou, kontrakt equals a hashCode , případně rozdíl mezi LinkedMap a HashMap. Nikdo vás nebude učit naprosté základy, které můžete nastudovat sami doma. Tak jako na hudební nástroj cvičíte stupnice, tak očekávám, že máte nacvičené hanojské věže, bubble sort…, přestože to v praxi zdánlivě k ničemu není. Ale co můžete jako čerstvý absolvent jiného nabídnout? Předpokládám i základní znalosti hardware: jak dlouho trvá sečíst číslo, http požadavek či zápis na disk (nikoliv přesné jednotky, ale řády).

Životopis

Nepište si do životopisu blbosti, přijde se na to. Když vidím, že se někdo chlubí scala, groovy, kotlin, tak mě to nadchne, ovšem hned dostanu studenou sprchu, protože jsem se zeptal, jaký je mezi nimi rozdíl. Máte-li tam napsáno MySql, Mongo, opět ode mě očekávejte otázku: „Jaký je rozdíl mezi relační databází a NoSQL?“ To samé platí pro svn, git (i když to se mi stalo asi u někoho „zkušenějšího“). Nicméně neklesejte na mysli, není cílem zjistit, co nevíte, ale naopak, co víte (to jsem se, mám dojem, naučil od SoftWare Samuraje). Ostatně to i kandidátům při pohovoru několikrát opakuji.

Pokud jste nedokončili vysokou školu, není to nutně špatně, ale počítejte, že se vás na to zeptám. Zkusili jste první semestr a zjistili, že to není nic pro vás? Vyhodili vás těsně před státnicemi?

Vidím awk, fajn, to nebude klikač, něco se od něj naučím.

Pošlete odkaz na svůj LinkedIn profil, chci si ověřit reference a zjistit, jestli vás nezná někdo z mých známých, kterých bych se mohl přeptat. Obzvlášť jmenujete-li se například Jiří Novák, tak se hodí přímo odkaz, abych nekoukal na profil úplně jiného Jiřího Nováka.

Domácí úkol

Předně posílejte odkazy na bakalářky a diplomky, chci je vidět. Je to něco, na čem jste intenzivně pracovali, tak se tím, sakra, pochlubte.

O domácím úkolu už jsem psal, ale hodí se některé věci zopakovat a zdůraznit. Kód musí jít zkompilovat a spustit. Měl by splnit zadání. Ukliďte po sobě a nenechávejte tam zakomentovaný kód. Těším se na commity, abych viděl, jak přemýšlíte, ale častým nešvarem je, že je celý úkol commitnutý najednou.

Vzdělávání

Zajímá mě, jak a z čeho se učíte.

V příspěvku Programátorem po čtyřicítce se píše, abyste četli alespoň 6 knih za rok. Přijde mi, že lidi nečtou (jako vůbec), skřípu zuby, ale budiž. Já zase nepřispívám do open source projektů, což by zase mohli rozporovat jiní.

Nevadí, jmenujte nějaký podcast, youtube kanál nebo blog (tím nemyslím, abyste podlézali a řekli ten můj). A víte, co místo toho slyším? „Učím se ze StackOverflow.“ Taky tam chodím několikrát denně řešit svoje problémy, ale spíš bych čekal, že sáhnete po nějaké knize jako třeba Hibernate in Action, Pro Git nebo dokumentaci Springu a systematicky začnete studovat jedno téma víc do hloubky.


CommitStrip.com

Závěr

Od juniorů bych tedy čekal nadšení, nějaké základní znalosti a naději toho, že se budou zlepšovat.

Jak se stavíte k náboru juniorů vy? Jste junior a zdají se vám moje požadavky nesmyslné?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oldis

Spíš než knihy, ty sem četl tak před patnácti a více lety a musím říct že myslíme v c++ a modetní programovaní v c++ mě hodně posunuly, bohužel všude kde sem pak dělal o těhle knihách, leč vysokoškolsky vzdělaní lidé nikdy neslyšeli a když chtěli něco vědět tak se dívali do Herouta, a když sem se do něj kouk zůstal sem zhrozen, Herouta jako vzor určitě né, tedy určitě né co se c++ týče, jak je na tom s Javou netušim. Ale i tak sem měl před senior ing. kolegy často náskok, ač junior, šablonách nevěděli zhola nic, a nevěděli ani jak a kdy použít vektor, takže jsem nakonec vždy odcházel protože sem s nimi najednu stranu dost bojoval a člověk co neví že objekt string má konstruktor mi fakt nemá co dát.

Dor

Podle mě jsou u programátorů pojmy senior/juniory trochu zavádějící. Potkal jsem lidi, kteří znali technologie a algoritmizovali jak pán bůh, ale přesto se jim nedala zadat práce a 14 dní si jich nevšímat. A potkal jsem i lidi, kteří se obešli bez úplných novinek, ale právem byli označováni za seniory. Většinou z nich padal i trošku méně učebnicový kód, ale tak nějak vydělávali firmě víc i v dlouhodobém pohledu.

Sp

Takze to neni jako v pohadce? Ja slysel jak jsou ted firmy zoufale a berou kde koho pomalu bez jakekoli kvalifikace…

Radek M.

Muhehehe, jo, pracovníci v IT nejsou, je jich málo, berou nepředstavitelně vysoké platy, stačí si udělat rychlokurz za dva tisíce a firmy se o vás poperou, vše se naučíte v praxi, íčko studovat nepotřebujete, to jsou všechno příklady blbostí, kterými nás den co den krmí novináři a upřímně i některé IT firmy.

Jaké pak zklamání uchazeči zažívají, když se setkají s realitou, že přečtení knížky o JAVA 8 nebo absolvování měsíčního kurzu znamená akorát to, že jim na životopis ani nikdo neodpoví.

Ono asi softwarových inženýrů by trh opravdu byl schopen pojmout vícero, nicméně už to musejí být opravdu zkušení hotoví jedinci, žádní junioři. (A v tom mě ty články v novinách tak vytáčejí. Kdo to pak má těm chudákům vysvětlovat.)

Markéta

Tak jestli na programatorsky pozice delate klasickej pohovor, tak to potes koste…

Míra

Nevím co bylo myšleno pojmem „klasickej pohovor“ ale jinak než nějakou formou schůzky se kandidát přijímat nedá. Slyšel jsem o „přijímání“ do „firem“ stylu kdy se jde někdo z dotyčným ožrat do hospody a pak se dohodnou, tak je přijat. Timto způsobem se opravdu v normální firmě fungovat nedá. To bude fungovat pouze tam, kde je úplně jedno co ten dotyčný dělá protože příslušné místo ve firmě je pouze formální.

Pohovor může mít spoustu variant. Od striktně formální až po neformální povídání o firmě a zkušenostech uchazeče.

Jde o to zjistit celkový stav uchazeče. Nejde jenom o znalosti ale také o přístup k práci, styl komunikace, úroveň sebevědomí a další věci.

Nejhorší je pokud přijde namachrovaný frajírek s pociten „všechno umím, všude jsem byl“. Takový člen týmů bude mnohem víc škodit než pomáhat. Stejně tak připomínky typu „proč to má fungovat ve Firefoxu, když všichni používají Chrome“. Tohle je taky naprosto špatně.

Pohovor je o prvním dojmu z uchazeče. Skutečně poznat dotyčného je možné až během zkušební doby.

Martin Hassman

+1. Díky.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.