Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Co jsem si odnesl ze školení v Medio

Co jsem si odnesl ze školení v Medio

Články PR Články

Chcete se stát lepším webovým vývojářem a dělat věci rychleji a radostněji? Pokud je odpověď ano, neměli byste rozhodně přehlédnout Medio Akademii a jejich pestrou sérii školení. 16. října 2013 jsem se zúčastnil Pokročilého vývoje a testování aplikací a chci se nyní s vámi podělit o své dojmy.

Školení probíhá v Školicím středisku EDU 2000 Praha, kde většinou běží hned několik lekcí zároveň.  Jelikož bydlím nedaleko a mohl jsem se dopravit pěšky, nenechal jsem si moc velkou časovou rezervu a dorazil přesně na zahájení v 10:00. Jelikož nebyl čas ptát se kdo je kdo, vlezl jsem do první místnosti, která měla na dveřích štítek EDU 2000, a tam je čekal na začátek. Do místnosti opakovaně přicházeli zmatení lidé, kteří šli na nějaké školení grafiky a tak jsme je s úsměvem na tváři posílali o 2 patra výše. “Žabaři,” říkal jsem si v duchu. O to více mě překvapilo, když školení odstartovalo úvodním slajdem s nadpisem:  “Link building”. Posbíral jsem tedy své věci a  zbytky důstojnosti a přesunul se do správné místnosti.

Kvalitní kód a jak na něj

Předmětem lekce byl kvalitní kód a jak na něj, refaktoring, testování, seznámení s PHPUnitem, testovatelný kód, inversion of control a dependency injection. Tím vás budou provázet Václav Purchart, lead developer ze společnosti Slevomat, a Ondřej Mirtes, senior vývojář ve společnosti Medio Interactive. Aneb lidé, kteří mají za sebou kus práce a spousty praktických zkušeností.

Jak již název napovídá, školení přepodkládá solidní znalost webového vývoje a PHP. Výhodou je, pokud máte přehled o nějakých frameworcích, zejména pak Nette, které často slouží jako příklad řady nešťastných řešení.

Kvalitní kód a jak na něj? Začalo se téměř hned příkladem, kde bylo za úkol navrhnout třídu HttpClient a další, která ho bude používat pro stahování velkých a malých souborů. Ke slovu jsme se dostali my, postupně probrali asi 10 různých řešení a věcně se dohadovali o výhodách a nevýhodách každého z nich. Pak následovalo pár teoretičtějších slajdů, kde jsme si objasnili věci jako DRY, Immutable Object, SRP, dědičnost,  polymorfismus či výjimky ve vícevrstvých aplikacích. To nás vyčerpalo natolik, že jsme si udělali pauzu na oběd.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Refaktoring a Dependency Injection

Po ní jsme se vrhli na refaktoring, jak a kdy ho provádět, o předčasné optimalizaci a konečně i na mýtické testování. Tam jsme si řekli o motivaci proč a co testovat, nástrojích a PHPUnitu. A protože není lepšího způsobu, jak se něco naučit, než si to vyzkoušet, dostali jsme za úkol implementovat pár nových metod a napsat k nim i testy.

Posledním tématem bylo Dependency Injection, které se v poslední době skloňuje všude možně. Zdůrazněno bylo to zejména to, jak moc DI souvisí s předchozími kapitolami a jak velké výhody má jeho důsledné a správné užití. Tím jsme už ale trochu přetáhli a skončili o hodinu později v 18:00.

Celé školení bylo protkáno mnoha příklady. Typicky byla vždy prezentována ukázka špatného kódu a po ní následovala diskuze, jak ji vylepšit. To považuji za vůbec nejefektivnější a nejzábavnější způsob, jak se naučit v krátkém čase o něco lépe programovat. Celkově mám ze školení dobrý pocit, pomohlo mi si utřídit myšlenky a získat nový náhled na řadu věcí. Doporučil bych ho určitě všem, kteří aktivně vyvíjejí webové aplikace, protože vám nabyté znalosti mohou ušetřit spousty času, trápení a peněz.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.