Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Osmý mDevCamp ukáže, jak vznikal Chuchel i proč mají mít boti vlastní osobnost

Osmý mDevCamp ukáže, jak vznikal Chuchel i proč mají mít boti vlastní osobnost

Články PR Články

Jen v loňském roce si lidé stáhli 194 miliard mobilních aplikací. Centrem jejich vývoje se 31. května stane už po osmé Praha, to díky největší konferenci pro mobilní nadšence ve střední Evropě – mDevCamp.

Jen v loňském roce si lidé stáhli 194 miliard mobilních aplikací. Centrem jejich vývoje se 31. května stane už poosmé Praha, to díky největší konferenci pro mobilní nadšence ve střední Evropě – mDevCamp. Na tisíc fanoušků mobilních technologií se tu setká s autory technologií a aplikací, které máme všichni ve svých telefonech.  Na mDevCampu organizátoři zveřejní výsledky právě probíhající studie českého pracovního trhu vývojářů mobilních aplikací.

mDevCamp je největší středoevropská konference pro vývojáře mobilních aplikací, produktové manažery, ale i ty, kteří se starají o mobilní marketing. Tisíc návštěvníků osmého ročníku se sjede do Prahy, aby se potkali s předními světovými vývojáři, kteří se podělí o nejnovější trendy a technologie z mobilního světa a zabrousí do témat souvisejících nejen s vývojem pro iOS a Android, ale také trendů jako je IoT, VR/AR, nebo využití AI.

“Obsah a osobnosti konference si nezadají nic s podobnými akcemi v Americe či západní Evropě, i proto k nám každý rok přijíždí více a více účastníků ze zahraničí,” komentuje program Michal Šrajer, jeden z organizátorů mDevCampu. Mezi více než 20 řečníky letošního mDevCampu je například Assistant Google Developer Expertka Aygul Zagidullina. Ta vysvětlí, jak vytvořit aplikaci s osobností a charakterem, kterou budou lidé skutečně rádi používat. Jakub Dvorský přiblíží, jak probíhal vývoj dobrodružné hry CHUCHEL od Amanita Design, která posbírala řadu ocenění, a k tématu bezpečnosti v mobilním prostředí vystoupí Kevin Cody, Application Security Consultant v nVision. Na konferenci vystoupí také Tor Norbye, technologický šéf Android Studia v Googlu, a promluví o Android Lint – nástroji pro statistickou analýzu, který vývojáři používají k nalezení běžných i neobvyklých chyb ve svých aplikacích. Návštěvníci se mohou těšit na přednášku Chrise Eidhofa, autora knih o programovacím jazyku Swift pro vývoj iOS aplikací.

Zároveň zazní to nejzajímavější z právě probíhající studie mapující tuzemský pracovní trh s vývojáři mobilních aplikací.

mDevCamp děláme po osmé, s našimi účastníky i celou komunitou mobilních vývojářů máme výborné vztahy, jsme proto v mimořádné pozici vůči trhu. Rádi bychom toho využili k jeho zmapování, chceme se podívat jak na tom vývojáři mobilních aplikací reálně jsou. Zjistíme, zda by chtěli pracovat spíše ve startupu či v zavedené firmě, nebo jestli jsou spíše zaměstnanci či na volné noze a nechtějí třeba změnit zaměstnavatele. Studii plánujeme připravovat každoročně, říká k připravované studii organizátor mDevCampu Michal Šrajer.

Samotní vývojáři mobilních aplikací se mohou do studie zapojit vyplněním krátkého dotazníku. Pokud na sebe zanechají kontakt, mohou navíc vyhrát večeři s řečníky mDevCampu a zároveň jim budu zaslána ta nejzajímavější zjištění, která budou ze studie vyplývat.

Osmý roční konference mDevCamp se uskuteční 31. května v pražském Kongresovém centru s kapacitou tisíc návštěvníků. Do 14. května si mohou zájemci zakoupit standardní vstupenku – “Regular Bird” –  za 109 EUR. Vstupenky zakoupené v posledních dvou týdnech před konferencí, příznačně nazvané “Angry Bird”, je pak přijdou na 139 EUR.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.