Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Právě vyšlo: dubnové knihy do vaší sbírky

Právě vyšlo: dubnové knihy do vaší sbírky

Články Různé

Jaké knihy vyšly v dubnu? Kupříkladu Objektové programování Ondřeje Čady nebo kniha pro pythoní hackery a nové vydání knihy o Plone. Na své si také přijdou vývojáři v Javě, .NETu, Ruby, PHP a zájemci o programovací jazyky obecně. A na závěr tu máme i jednu sci-fi knihu, jejímž ústředním tématem je web.

Nálepky:

Duben už je za námi a my jste tu opět s naším nekonečným seriálem Právě vyšlo, abychom vám přinesli redakční výběr zajímavých knih. Začneme jako obvykle u nás doma.

Knihy v češtině

Objektové programování

Grada vydala knihy Ondřeje Čady (známého autora řady článků na Mujmac.cz) s názvem Objektové programování. Tenká kniha o rozsahu 200 stran vás má naučit základy objektového programování, a to bez ohledu na používaný programovací jazyk. Druhá kniha od Grady CorelDRAW X4, kterou napsal Petr Novotný, určitě potěší webdesignery, kteří tento program používají.

Computer Press přinesl několik zajímavých překladů. Jedná se o knihu C# 2008 – Programujeme profesionálně, Mistrovství v Microsoft Windows Server 2008 a o knihy obsahující výukové kurzy Adobe Photoshop CS4 a Adobe Flash CS4 Professional.

A to bylo z našich luhů a hájů vše, přejdeme na knihy zahraniční.

Knihy v angličtině

Programovací jazyky a programování obecně

Knuth

Donald E. Knuth a jeho The Art of Computer Programming pravděpodobně nemusíme představovat. Jedná se o knižní stálici. Nakladatelství Addison-Wesley vydává její čtvrtý svazek. I další kniha se zabývá algoritmy, jedná se o Genetic Algorithms and Genetic Programming: Modern Concepts and Practical Applications.

Tentokrát si na své rozhodně přijdou i zájemci o programovací jazyky obecně, pro ně tu jsou totiž knihy Programming Language Pragmatics, Concepts of Programming Languages a Theories of Programming Languages.

Python

Speciální nadílky se dočkali vývojáři v Pythonu, kterým v tištěné podobě vyšla šestidílná sada oficiální dokumentace přímo od tvůrce jazyka Guida van Rossum:

Introduction to Python 2.6
  1. Introduction to Python 2.6
  2. Python 2.6 Reference Manual
  3. Using Python 2.6
  4. Python/C API Manual – Python 2.6
  5. Python 2.6 and C or C++: Extending and Embedding Python
  6. Python 2.6: Distributing Modules

Další knihou o Pythonu je Gray Hat Python: Python Programming for Hackers and Reverse Engineers, která vás provede „šedou“ zónou programování v Pythonu. Kromě toho, že se naučíte napsat vlastní debugger, zabředne kniha do pole bezpečnostních technik a zasvětí vás do nejedné z nich. Na řadu přijde i tvorba emulátorů.

PHP

Kniha Professional PHP6 se zabývá dlouho očekávaným vydáním PHP6. A není to ostatně špatný nápad na ukrácení dlouhé chvíle. Když je PHP6 v nedohlednu, můžete si o něm alespoň číst, pokud vám to tedy k něčemu bude.

PHP – architect’s Guide to Date and Time Programming je knihou poněkud neobvyklou a opravdu velmi úzce zaměřenou. Na 152 stranách rozebírá, jak v PHP pracovat s datem a časem.

Java

Na vývojáře v Javě čeká několik knih různorodého zaměření. Posuďte sami:

Seam

Ruby

Programming Ruby 1.9: The Pragmatic Programmers‘ Guide je již 3. vydáním oblíbené knihy o jazyce Ruby. Následuje je kniha nová a poněkud neobvyklá Ruby on Rails for Microsoft Developers, která na 480 stranách popisuje základy používání Rails vývojářům na platformě Windows. Najdete v ní proto mj. témata, jak zprovoznit Rails pod Windows nebo srovnání Rails a ASP.NET.

.NET

Na své si jistě přijdou i vývojáři v dotnetu:

REST

CMS

Z oblasti CMS nás zaujaly 3 knihy. The Definitive Guide to Plone je druhým vydáním knihy o dnes poněkud opomíjeném prostředí Plone (v Pythonu). Zabývá se instalací a správou tohoto prostředí, ale také vývojem vlastních aplikací pro něj.

MODx Web Development je knihou o CMS v PHP (přiznáváme se, že jsme tento název dnes slyšeli poprvé – myšleno MODx, nikoliv PHP). Practical Liferay: Java–based Portal Applications Development se zabývá tvorbou portálů v prostředí Liferay Portal.

Odkazem

Další knihy zmíníme alespoň odkazem:

A co vy? Co se vám líbilo?

Náš redakční výběr z dubnových knih skončil. Snad jste si v něm vybrali i něco pro sebe. A pokud víte o zajímavé knize, kterou byste ostatním rádi doporučili, určitě se nám o ní zmiňte, ať už přímo tady nebo třeba na Twitteru, když si zrovna vzpomenete.

Zaujala vás některá z vybraných knih?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymní

Mam ten pocit, ze ctvrty dil Art Of programming je porad jen "beta" verze … viz. http://www-cs-faculty.stanford.edu/~knuth/taocp.html

Ksl

Nene, pan Knuth se rozhodl vydat čtvrtý díl „per partes“. Ostatně na Vámi linkované stránce výslovně stojí „These five fascicles comprise roughly the first 30% of the long-awaited Volume 4 of The Art of Computer Programming“. ;-)

Ksl

Dá-li Bůh a prostata a dožije-li se osmdesátky, tak čtyřku podle mě snad i stihne dokončit. Nevím ale, jak bude pětku, šestku a sedmičku psát ze záhrobí. ;/

Ladislav Thon

Programming Language Pragmatics mám ve druhém vydání (tři roky staré) a je to hodně pěkná knížka.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.