Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Právě vyšlo: lednové knihy do vaší knihovny

Právě vyšlo: lednové knihy do vaší knihovny

Články Různé

Lednová nadílka knih potěší programátory v Ruby, kteří dlouho čekali na knihu v češtině. Nebo milovníky odvážných kombinací jako je Flex s Ruby on Rails, případně zájemce o E4X. Na své si přijdou i vývojáři v Javě nebo JavaScriptu a webdesigneři zajímající se o interaktivní rozhraní.

Nálepky:

Další měsíc uplynul jako voda a jsme tu s dalším přehled knih z oboru pro všechny čtenáře Zdrojáku. Nejprve začneme knihami vyšlými v češtině.

Novinky v češtině

Zoner Press určitě potěší programátory v jazyce Ruby vydáním knihy Ruby – kompendium znalostí pro začátečníky i profesionály. Jedná se o první knihu o Ruby vydanou v češtině. (Jisté základy Ruby byly sice obsaženy i v dříve vydané knize Začínáme programovat v Ruby on Rails, ta ovšem nesklidila příliš pochvalné recenze.) Jedná se o překlad knihy, jejímž autorem je Hal Fulton. Zoner Press se dal slyšel, že zvažuje také vydání knihy o Ruby on Rails.

Grada přišla s učebnicí jazyka JavaScript, jedná se o překlad knihy autora Dave Thau a jmenuje se Velký průvodce JavaScriptem. Kniha má přes 500 stran a obsahuje nejen úvod do problematiky JavaScriptu, ale také referenční příručku JavaScriptu a jeho podpory ve webových prohlížečích.

Novinky v angličtině

To bylo z českých novinek vše a přejdeme ke knihám vyšlým v angličtině.

HTML, CSS a webdesign

Lednové knihy o designu jsou zaměřené především na začínající webdesignery, ale dokud se zpívá, ještě se neumřelo a my si je tu zatím představíme.

CSS

Autorem knihy Creating a Web Site: The Missing Manual je Matthew MacDonald, člověk, z jehož pera vyšla již řada knih povětšinou dobře hodnocených. Jedná se o průvodcem pro úplné nováčky v oboru, který vás provede od prvotních úvah o výběru názvu domény po vytvoření webu a použití obvyklých nástrojů, např. Google Analytics. Jedná se o druhé vydání.

Kniha Web Style Guide: Basic Design Principles for Creating Web Sites se dočkala již 3. vydání a zabývá se používáním kaskádových stylů, správnou typografií a použitelností designu.

Další kniha Mastering CSS with Dreamweaver CS4 je určená pro všechny uživatele editoru Dreamweaver, kteří se teprve učí zacházet s tímto prostředím. Série pro Zelenáče (For Dummies) je stále oblíbená, a tak se objevila i kniha Building Web Sites All-in-One For Dummies (jedná se již o druhé vydání).

Poměrně zajímavá je Designing Web Interfaces: Principles and Patterns for Rich Interactions od O’Reilly. Jedná se o středně rozsáhlou knihu (300 stran), která se zabývá interaktivními prvky, jenž můžete použít. Ať již našeptávač, drag & drop nebo některý z dalších 75 popsaných vzorů, ty všechny můžou zlepšit použitelnost vašich webových stránek. Zájemcům doporučuji prezentaci jednoho z autorů knihy, kde některé z nich představuje.

JavaScript

Mezi knihami o JavaScriptu se nám urodila jedna tenká kniha pro začátečníky a jedná tlustší vhodná i pro pokročilejší programátory. Začneme tou druhou.

Professional JavaScript for Web Developers je knihou nakladatelství Wrox. Jedná se o druhé vydání poměrně obsáhlé knihy (840 stran) a na rozdíl od řady jiných knih o JavaScriptu se věnuje i řadě novinek. Proto vedle nástroje Firebug popisuje i nástroj Drosera, probere některé použitelné novinky HTML5 a připravovaného ECMAScriptu 3.1. V příloze pak najdete přehled javascriptových knihoven a nástrojů.

Kniha The JavaScript Programming Language od Jones and Bartlett Publishers je tenoučkou knížkou (104 stran), která vás provede naprostými základy JavaScriptu.

PHP a MySQL

PHP

Beginning PHP 6, Apache, MySQL 6 Web Development je další knihou, která vás zasvětí do známé kombinace LAMP. Stejně tak i následující kniha PHP 6 and MySQL 6 Bible (biblí je nazývána pravděpodobně proto, že její rozsah je přes 900 stran).

Ruby a další

Kniha Head First Rails: A learner’s com­panion to Ruby on Rails od O’Reilly obsahuje necelých 500 stran a zasvětí vás do programovacího jazyka Ruby a frameworku Ruby on Rails.

Další kniha Programming in Objective-C 2.0 od Addison-Wesley se zabývá programovacím jazykem Objective C. Její autor Stephen G. Kochan má za sebou již řadu knih mj. o programování v jazyce C. Jedná se již o druhé vydání.

Java

Java

Autorem knihy Java Programming je Joyce Farrell, a ačkoliv recenze, které o ní najdete na Amazonu jsou poměrně rozporuplné, jedná se již o 5. vydání. Kniha je určena pro začínající vývojáře v Javě.

Kniha Java Programming: From The Ground Up je poměrně rozsáhlá (přes 1100 stran) a jedná se o učebnici doporučovanou pro dvousemestrální kurzy základů Javy.

Další knihou je The Definitive Guide to Grails od nakladatelství Apress. Jedná se o druhé vydání knihy, která vás zasvětí do používání frameworku Grails.

.NET

Kniha Programming in Visual C# 2008 od Career Education je již 3. aktualizovaným vydáním. Již v anotaci říká: Be sharp. Learn C#, obsahuje 700 stran a zasvětí vás do základů tohoto jazyka. Obě autorky knihy (Julia Case Bradley a Anita Millspaugh) za sebou mají již několik knih o jazycích postavených na .NET.

Advanced Programming Using Visual Basic 2008 pochází od stejných autorek jako kniha předchozí. Jedná se o 4. aktualizované vydání a obsahuje necelých 700 stran.

Další kniha C# 2008 and 2005 Threaded Programming se soustředí na psaní vícevláknových aplikací v C#. Jedná se o první vydání o rozsahu 400 stran.

RIA, EX4 a kombinace s Rails

Flash

Professional AIR od nakladatelství Wrox vás detailně zasvětí do tvorby aplikací na platformě AIR od společnosti Adobe.

Poměrně zajímavé a odvážné kombinaci se věnuje kniha Flex on Rails: Building Rich Internet Applications with Adobe Flex 3 and Rails 2 od nakladatelství Addison-Wesley. Chcete na klientovi používat platformu Flex, na serveru framework Ruby on Rails a vytáhnout z obojího to nejlepší? Pak je tato kniha o rozsahu necelých 400 stran právě pro vás.

Kniha Foundation XML and E4X for Flash and Flex se soustředí na využití E4X v ActionScriptu. Pokud jste o E4X ještě neslyšeli, přečtěte si starší článek na Rootu. Pokud často pracujete s XML, bude se vám tato novinka velmi líbit, protože zkratka E4X značí ECMAScript for XML.

Databáze

Robert Vieira nezamračený

Knihy zabývající se MySQL najdete výše v sekci o PHP, zde najdete již jen knihy o SQL serveru.

Beginning Microsoft SQL Server 2008 Programming od nakladatelství Wrox vás detailně (kniha má přes 700 stran) provede programováním dotazů, pohledů nebo uložených procedur. Jedná se o aktualizované vydání knihy s pověstným zamračeným pánem na obálce (autor knihy Robert Vieira), jejíž překlad vyšel kdysi i v češtině. Je nutno dodat, že navzdory původnímu vydání se Robert Vieira na titulce této knihy téměř usmívá; možná ví proč.

Kniha Beginning Spatial with SQL Server 2008 od nakladatelství Apress je jakousi vlaštovkou, která vás zasvětí do používání zajímavé novinky poslední verze SQL Serveru, do používání geografických datových typů.

Různé

Knihy, které se nám nikam jinam nevešly.

A jako obvykle alespoň odkazem zmíníme i některé knihy, které se sice zabývají webem, ale do zaměření našeho magazínu patří jen okrajově.

A co se líbilo vám?

Tak to je z našeho lednového přehledu knih vše. A co vy? Líbily se vám v poslední době nějaké knihy, které byste doporučili ostatním? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích. My se s dalším přehledem knih ozveme opět za měsíc.

Zaujala vás některá z lednových knih?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Vrána

Zajímalo by mě, kde autoři a vydavatelé berou tu drzost psát o PHP 6 nebo dokonce MySQL 6, které jsou hudbou velmi vzdálené budoucnosti. Až šestkové verze vyjdou, knihy budou beznadějně zastaralé.

Jakub Vrána

Ve skutečnosti se rozčiluji proto, že jsem chtěl první knihu o PHP 6 napsat já a oni mi vypálili rybník :-).

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.