Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Právě vyšlo: nadílka zajímavých knih z prosince

Právě vyšlo: nadílka zajímavých knih z prosince

Články Různé

Jaké zajímavé knihy vyšly v prosinci? Jedná se tentokrát hlavně o knihy v angličtině. Některé se týkají webdesignu, jiné PHP a frameworku Zend, další Pythonu a frameworku Djangu. Několik jich popisuje ASP.NET a Silverlight, další Oracle nebo Javu.

Nálepky:

Jsme tu opět s přehledem zajímavých knih z oboru. Tentokrát knih vyšlých v prosinci minulého roku. Možná právě protože se jednalo o konec roku, není výběr knih v češtině příliš rozsáhlý. Pokud máme být přesní, v tématickém rozmezí Zdrojáku nevyšla kniha ani jediná.

Přesto si dovolíme několik knih alespoň zmínit. Vyšla kniha iPhone – Průvodce s tipy a triky, zaměřená na uživatele mobilního zařízení, které si své příznivce nachází i u nás. Jedná se sice o překlad z angličtiny, ale kniha byla doplněna o informace pro české uživatele. Pokud ovšem hledáte knihu o iPhone pro vývojáře, podívejte se do listopadového přehledu, kde jednu takovou najdete.

Grafiky možná potěší 3ds Max – Hotová řešení, linuxáře pak dvě nová vydání Linux – Začínáme programovat a Linux – Kompletní příručka administrátora.

Přehled novinek v angličtině

Naštěstí knih v angličtině vyšlo i v prosinci dostatek a ty nejzajímavější z nich si zkusíme představit. Třeba si z nich vyberete.

HTML, CSS a webdesign

CSS

Začneme základními staveními kameny Webu. Kniha HTML and CSS Web Standards Solutions: A Web Standardistas‘ Approach se zabývá tvorbou webu podle standardů. Soustředí se na používání správně strukturovaného XHTML a oddělení obsahu od prezentace. Popisuje techniky, které usnadní správnou funkci vašeho designu i v prohlížečích, které se objeví až v budoucnu.

Kniha Flexible Web Design: Creating Liquid and Elastic Layouts with CSS je pak pro všechny webdesignery, kteří si zakládají na tom, aby jejich design nijak uživatele neomezoval, šel krásně zvětšovat i zmenšovat. Fresher Styles for Web Designers pak představuje několik netradičních kreativních designů. Pro inspiraci si projděte příklady na webu knihy.

JavaScript

JavaScript je rok od roku populárnější a nemůže proto v naší prosincové sbírce chybět. Kniha Learning JavaScript: Add Sparkle and Life to Your Web Pages od O’Reilly vás zasvětí do základů JavaScriptu a jeho používání na webových stránách. Autorkou knihy je Shelley Powers a jedná se o nové vydání knihy vyšlé prvně v roce 2006.

The Dojo Toolkit: Visual QuickStart Guide je tenká kniha obsahující stručný úvod do populárního javascriptového frameworku Dojo.

PHP a frameworky

PHP

To by to dopadlo, kdyby nevyšla aspoň jedna kniha o PHP. Nabízíme vám rovnou dvě. První z nich je Zend Framework in Action, která vás zasvětí do používání Zendu pro tvorbu webových aplikací. Dva autoři knihy Rob Allen a Nick Lo do vývoje Zedu také přispívají.

Tou druhou knihou je Securing PHP Web Applications, ve které se to pojmy cross-site scripting nebo šifrování jen hemží. Cíl knihy je jasný: naučit vás, jak chránit PHP aplikace před případnými hackery.

Python a Django

Django

Kniha Programming in Python 3 je jednou z prvních vlaštovek, které popisují nedávno vydanou novou řadu jazyka Python. Kniha slouží jako tutorial začátečníkům a také jako referenční příručka. Autor knihy Mark Summerfield již dříve několik knih o programování napsal (mj. i o Pythonu) a získaly většinou dobrá hodnocení, snad se mu i tato kniha povedla.

Pro Django se zabývá pokročilejšími technikami pythoního frameworku Django. Knihu vydalo nakladatelství Apress. Další knihou je Django 1.0 Template Development, která vás na necelých 300 stránkách zasvětí do šablonovacího systému frameworku Django. Před její čtením byste měli být již se základy Djanga seznámeni.

Django ovšem není jediným frameworkem v jazyce Python. Dalším takovým jsou Pylons, které se trochu inspirovaly mimo jiné i v Ruby on Rails. Kniha The Definitive Guide to Pylons vás do tohoto frameworku zasvětí. Napsal ji sám James Gardner, jeden ze zakladatelů a klíčových vývojářů projektu. Tak snad se je na co těšit.

Programovací jazyky Haskell, Fortran a další

Haskel

Na své si přijdou i zájemci o méně obvyklé programovací jazyky. Kniha Real World Haskell od O’Reilly vás provede základy, ale i některými pokročilými vlastnostmi tohoto funkcionálního jazyka. Kniha je zdarma dostupná v online verzi. Pokud se zajímáte o jazyk Lua, tak kniha Lua Programming Gems vám nabídne sesbíranou kolekci článků, které spojuje zaměřen na tento programovací jazyk. Zájemcům o programování pro Mac je určena kniha Learn Objective–C on the Mac.

Při čtení knihy Introduction to Programming with Fortran: with coverage of Fortran 90, 95, 2003 and 77 patrně jedno oko nezůstane suché. Vydalo ji nakladatelství Springer. Je zaměřená na začátečníky ve Fortranu nebo na vývojáře, kteří chtějí ze starších verzí Fortranu migrovat na verze novější.

.NET a Silverlight

Silverlight

Mladá platforma .NET docela roste a s tím i počet knih na toto téma. Kniha LINQ Programming vás zasvětí do mocné novinky .NET frameworku verze 3.5. RESTful .NET: Build and Consume RESTful Web Services with .NET 3.5 se pak zabývá webovými službami na téže verzi frameworku a kniha ASP.NET 3.5 AJAX Unleashed se soustředí na používání AJAXu v ASP.NET.

Kniha Pro ASP.NET 3.5 in C# 2008: Includes Silverlight 2 se zabývá některými pokročilejšími konceptu ASP.NET a novinkami Silverlightu verze 2. Pro Silverlight 2 in VB 2008 se ponoří do pokročilejších vlastností Silverlightu za pomoci jazyka Visual Basic. Beginning Silverlight 2: From Novice to Professional je knihou o Silverlightu pro začátečníky.

Flash a Dreamweaver

Flash

Knihy Creating a Web Site with Flash CS4: Visual QuickProject Guide a Adobe Flash CS4 Professional How-Tos: 100 Essential Techniques se zabývají Flashem. První z nich je určena pro začátečníky, druhá pro pokročilejší vývojáře.

Tisícistránková kniha The Essential Guide to Dreamweaver CS4 with CSS, Ajax, and PHP vás provede tvorbou webových stránek pomocí nástroje Dreamweaver od Adobe. Další, podobně tlustá kniha, Dreamweaver CS4: The Missing Manual poslouží zejména jako referenční příručka.

Java

Své místo tu má i jazyk Java. Vyšlo hned několik na něj zaměřených knih. Obsah knihy A Programmer’s Gu­ide to Java SCJP Certification: A Comprehensive Primer asi není třeba dále rozvádět. Kniha Data Structures and Algorithms Using Java je určena všem, kdo plavou v algoritmech a plánují se zlepšit.

Kniha Groovy and Grails Recipes se věnuje dynamickému jazyku Groovy pro Javu a v něm postaveném frameworku Grails. Hibernate Search in Action vás zasvětí do tajů a záludností nástroje Hibernate. A Practical RichFaces se věnuje stejnojmenné knihovně.

Vývojová prostředí

NetBeans

Mezi uživateli NetBeans a Eclipse panuje dlouholetý zarputilý boj. Snad obě skupiny potěší i následující knihy. Tenká kniha NetBeans Ruby and Rails IDE with JRuby se zabývá použitím NetBeans k vývoji v jazyce Ruby (konkrétně implementaci jRuby).

Kniha Eclipse Rich Ajax Platform: Bringing Rich Client to the Web se zabývá tvorbou vlastních aplikací postavených na platformě Eclipse pomocí Eclipse Rich Ajax Platform toolkitu. Další kniha EMF: Eclipse Modeling Framework (2nd Edition) se pak věnuje frameworku Eclipse Modeling.

Reklama a SEO

Pokud zrovna neprogramujete, ale zabýváte se reklamou na webu, potom nepřehlédněte následující knihy z oblasti marketingu, reklamy, sociálních sítí a SEO:

Blogování a wiki

WordPress

A protože web, to je občas i pořádné blogování, uvedeme také díla na toto téma. Kniha The Huffington Post Complete Guide to Blogging je určena pro všechny, kdo by chtěli blogovat a neumí to. A protože dnes blogují i celebrity nevirtuálního světa, dočtete se v ní o takových blogerech, jako je Barack Obama nebo Hillary Clinton. (I když kdo ví, kdo jim ve skutečnosti ty blogy vlastně píše.) Building a WordPress Blog People Want to Read vysvětlí, jak nainstalovat WordPress, správně jej nastavit a spustit na něm blog. A pokud tento článek čirou náhodou čte i nějaká čtrnáctiletá blogerka se znalostí angličtiny, můžeme jí doporučit knížku A Teen’s Guide to Creating Web Pages and Blogs, ve které se dozví, jak nejsnáze zprovoznit svůj vlastní blogísek.

Kniha Using Wikis for Online Collaboration: The Power of the Read-Write Web se zabývá využíváním wiki zejména ve vzdělávacím procesu. Pomůže čtenáři zvolit správný software a pomůže mu celou wiki správně navrhnout.

Co se nikam nevešlo

A na závěr několik knih, které se nám do žádné kategorie nevešly. Příznivce nové mobilní platformy od Google možná zaujme kniha Hello, Android. Název je analogií známého „Hello world“, proto je každému nejspíš jasné, že v této knize se bude programovat.

XML

XML: A Beginner’s Guide: Go Beyond the Basics with Ajax, XHTML, XPath 2.0, XSLT 2.0 and XQuery zasvětí začátečníky do základních technologií jazyka XML. Autorem knihy je Steven Holzner, jehož dřívější kniha XSLT, příručka internetového vývojáře vyšla i v češtině.

Kniha Thinking on the Web: Berners-Lee, Godel and Turing je další publikací zabývající se sémantickým webem, jazyky jako jsou RDF, OWL apod. Další kniha Semantic Web Services Challenge: Results from the First Year má téma podobné, zaměřuje se ale na webové služby.

Co je to Zembly? Jedná se o prostředí pro vývoj sociálních aplikací pro Facebook, OpenSocial a další. Kniha Assemble the Social Web with zembly vám Zembly představí a naučí vás s ním zacházet.

Závěr

A to je z přehledu knih vyšlých v prosinci všechno. Doufáme, že v lednu vyjdou i tématicky zajímavé knihy v češtině. A pokud se vám poslední dobou líbila nějaká kniha z oboru, nezapomeňte se s námi o ni podělit v komentářích. Další přehled přineseme zase za měsíc.

Zaujala vás některá z vyšlých knih?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jos

asi spíš oddělení vzhledu od obsahu, ne?

pm

Real World Haskell je dostupna zdarma online :

http://book.realworldhaskell.org/

jeste blog:

http://www.realworldhaskell.org/blog/

urcite stoji za precteni :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.